BiH ostaje na evropskom putu

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak boravi u Njujorku gdje učestvuje na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i drugim sastancima na visokom nivou i regionalnim sastancima koji se održavaju na marginama zasjedanja.  

Republika Srpska 25.09.2018 | 18:06
BiH ostaje na evropskom putu
Prvog dana boravka u Njujorku, prije otvaranja generalne debate, Crnadak je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana (WB6) i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana, koji održan uorganizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Tokom obraćanja Crnadak je prisutne podsjetio na skoro održavanje opštih izbora u BiH, te naglasio da je za BiH u ovom trenutku najvažnije da isti izbori proteknu u miru, fer i demokratskoj atmosferi.

Naglasio je da BiH ostaje posvećena evropskom putu i punopravnom članstvu u EU, za šta postoji širok konsenzus.



Crnadak je kazao na značaj čestih susreta u formatu WB6 koji doprinose konstruktivnim naporima za ubrzanje evropskog puta regije.

Istakao je da Bosna i Hercegovina ostaje predana daljnjem razvoju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i šestorke Zapadnog Balkana i nastavlja s aktivnostima u cilju poboljšanja političkog dijaloga, poticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Kazao je da je važno nastaviti zalaganje na jačanju vladavine prava na svim nivoima, na reformama na području pravde i poboljšanju stanja ljudskih prava i konstantno biti posvećen borbi protiv korupcije iorganiziranog kriminala.

U vezi evropskog puta, Crnadak je naglasio da je Bosna i Hercegovina u procesu finaliziranja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te je dodao da će ovaj zadatak uskoro biti završen i da će time biti omogućeno Evropskoj komisiji da pripremi svoj Avis na prijavu BiH za članstvo.

Crnadak je izrazio nadu da bi nakon togoa sljedeće godine države članice mogle donijeti odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata za BiH.

Na kraju izlaganja, Crnadak je dao punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, ističući da nijedno rješenje ne treba unaprijed odbaciti i da je ključnim akterima potrebno ostaviti prostor za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

U nastavku programa prvog dana posjete, ministar Crnadak je prisustvovao otvaranjugeneralne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i govoru predsjednika SAD Donalda Trampa, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP BiH.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Guzovaca doo

25.09.2018 16:23

Putuj putuj Selma i ne okreci se kroz prozor.

ODGOVORITE
Name

IG

25.09.2018 16:51

BiH ostaje na Evropskoj kaldrmi,kojem crnom putu.

ODGOVORITE
Name

Bosnjo

25.09.2018 21:23

ewo kako se mi Bosnjaci ne ljutimo sto SRBIN prestavlja nasu drzavu Bosnu I Hercegovinu? Treba radit kvalitetno nije vazno ko je ko ljudi moji. Jbo vas svađanje

ODGOVORITE
Name

re bosnjo

25.09.2018 22:57

Bravo za komentar! Potpuno se slazem.