Гојазност претиче пушење као главни узрочник рака

Имајући у виду да број пушача опада, гојазност ће за 25 година претећи пушење и постати главни узрочник рака код жена у Великој Британији, закључак је организације "Цанцер Ресеарцх УК".

Здравље 25.09.2018 | 14:51
Гојазност претиче пушење као главни узрочник рака
Тренутно, 12 одсто случајева обољевања од рака код Британки повезано је са пушењем, док је гојазност одговорна за седам одсто оболелих, преноси Би-Би-Си.

 Ипак, због смањивања броја пушача и предвиђеног пораста стопе гојазности, предвиђа се да ће разлика између два узрочника нестати за 25 година.

До 2035. године се процењује да ће пушење узроковати 10 одсто случајева обољевања од рака код жена (25.000), док ће девет одсто (23.000) бити повезано са вишком килограма.

Уколико се тренд настави, до 2043. године, гојазност ће претећи пушење као главни узрочник рака који се може спречити.

Код мушкараца, са друге стране, предвиђа се да гојазност неће претећи пушење тако брзо, највише због тога што мушкарци више уживају у дувану од жена.

Упркос томе што је код мушкараца и стопа гојазности већа, вишак килограма сматра се да има већи утицај на развој канцера код жена него код мушкараца.

У извештају се наводи да су најчешћи типови рака повезани са пушењем: акутна мијелоцитна леукемија, рак плућа, бешике, дебелог црева, грлића материце, панкреаса и желуца.

У случају гојазности најчешћи типови рака су: канцер дебелог црева, жучне кесе, бубрега, јетре, дојке, јајника и тироиде.

Како гојазност утиче на развој канцера 

Неколико студија бавило се тиме зашто и како гојазност утиче на већи ризик обољевања од рака.

Повећани нивои инсулина и инсулину сличног фактор раста-1, код људи са вишком килограма, могу да допринесу развоју неких облика канцера. Хронични упални процеси, који су чешћи код гојазних особа, такође су повезани са повећаним ризиком обољевања од рака.

Још један разлог јесте да виши нивои естрогена, које производи масно ткиво, могу да доведу до развоја одређених канцера, попут рака дојке. Осим тога, ћелије масног ткива утичу на процесе који регулишу ћелијски раст и њихову могућу мутацију.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар