Момак са Велебита ушао у фудбалску историју...

Награда коју је Лука Модрић добио од ФИФА је знатно више од признања за најбољег играча у протеклих годину дана.

Фудбал 27.09.2018 | 23:00
Момак са Велебита ушао у фудбалску историју...
Хрватски репрезентативац ће заувек остати упамћен у историји најпопуларнијег спорта на свету.

Модрић је окончао десетогодишњу доминацију Кристијана Роналда и Лионела Месија, који су у протелој деценији једини освајали признање за играча године.

Још од Рикарда Каке 2007, нико, па ни сензационални везисти Барсе Ћави Ернандес и Андрес Инијеста, те спектакуларни крилни нападач Бајерна Франк Рибери или маестрални холандски везиста Весли Снајдер ни у својим најбољим сезонама када су доводили своје клубове и репрезентације до трофеја нису успевали да освоје награду за најбољег међу најбољима. 

Међутим, Модрић је то успео и за разлику од свих њих учинио још нешто. И то незапамћено. Једини је фудбалер у историји који је у истој години проглашен за најбољег у Европи (УЕФА), свету (ФИФА) и изабран за најбољег играча Светског првенства.

А иза себе има годину коју ће ретко ко још да понови: прво је освојио Светско клупско првенство, па Лигу шампиона (трећи пут у низу, четврту у каријери), па импресивном игром носио Хрватску од старта Светског првенства до самог финала. 

Био је стрелац за 2:0 на премијери против Нигерије, а потом је фантастичним голом "сломио" Аргентину и послао поруку целом свету.

Замало је постао трагичар у осмини финала против Данске, промашио је пенал у продужетку, али је своју величину показао у пенал серији када је био хладан као лед. 

Ништа мање сигуран није био ни у четвртфиналној "рулет" серији против Русије у Сочију, вукао је све конце и против Енглеза у полуфиналу, али ипак није био довољан за тријумф над Француском.

Тако је изгледао пут до титуле најбољег играча света за момка рођеног у Велебиту, засеоку Модрићи 1985. године. Пре Реала, за који игра од 2012, носио је дрес Тотенхема, који га је 2008. довео из загребачког Динама. 

Прве фудбалске кораке је направио у Задру, у чијем је младом тиму заиграо 1996. У међувремену, Динамо га је "калио" у мостарског Зрињском и Интеру из Запрешића.

Одиграо је 115 утакмица за Хрватску и постигао четири гола.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар