Momak sa Velebita ušao u fudbalsku istoriju...

Nagrada koju je Luka Modrić dobio od FIFA je znatno više od priznanja za najboljeg igrača u proteklih godinu dana.

Fudbal 27.09.2018 | 23:00
Momak sa Velebita ušao u fudbalsku istoriju...
Hrvatski reprezentativac će zauvek ostati upamćen u istoriji najpopularnijeg sporta na svetu.

Modrić je okončao desetogodišnju dominaciju Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, koji su u proteloj deceniji jedini osvajali priznanje za igrača godine.

Još od Rikarda Kake 2007, niko, pa ni senzacionalni vezisti Barse Ćavi Ernandes i Andres Inijesta, te spektakularni krilni napadač Bajerna Frank Riberi ili maestralni holandski vezista Vesli Snajder ni u svojim najboljim sezonama kada su dovodili svoje klubove i reprezentacije do trofeja nisu uspevali da osvoje nagradu za najboljeg među najboljima. 

Međutim, Modrić je to uspeo i za razliku od svih njih učinio još nešto. I to nezapamćeno. Jedini je fudbaler u istoriji koji je u istoj godini proglašen za najboljeg u Evropi (UEFA), svetu (FIFA) i izabran za najboljeg igrača Svetskog prvenstva.

A iza sebe ima godinu koju će retko ko još da ponovi: prvo je osvojio Svetsko klupsko prvenstvo, pa Ligu šampiona (treći put u nizu, četvrtu u karijeri), pa impresivnom igrom nosio Hrvatsku od starta Svetskog prvenstva do samog finala. 

Bio je strelac za 2:0 na premijeri protiv Nigerije, a potom je fantastičnim golom "slomio" Argentinu i poslao poruku celom svetu.

Zamalo je postao tragičar u osmini finala protiv Danske, promašio je penal u produžetku, ali je svoju veličinu pokazao u penal seriji kada je bio hladan kao led. 

Ništa manje siguran nije bio ni u četvrtfinalnoj "rulet" seriji protiv Rusije u Sočiju, vukao je sve konce i protiv Engleza u polufinalu, ali ipak nije bio dovoljan za trijumf nad Francuskom.

Tako je izgledao put do titule najboljeg igrača sveta za momka rođenog u Velebitu, zaseoku Modrići 1985. godine. Pre Reala, za koji igra od 2012, nosio je dres Totenhema, koji ga je 2008. doveo iz zagrebačkog Dinama. 

Prve fudbalske korake je napravio u Zadru, u čijem je mladom timu zaigrao 1996. U međuvremenu, Dinamo ga je "kalio" u mostarskog Zrinjskom i Interu iz Zaprešića.

Odigrao je 115 utakmica za Hrvatsku i postigao četiri gola.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar