Ученици иду у неусловну школу

Скоро мјесец дана је прошло од почетка школске године, а ђаци у бањалучком насељу Мишин Хан још увијек похађају наставу у необновљеној школи, која је страдала за вријеме великог невремена у јулу.  Родитељи не крију огорчење и забринутост. Дали су и рок надлежним институцијама за почетак радова, иначе, поручују неће бити наставе.

Република Српска 24.09.2018 | 22:08
Ученици иду у неусловну школу
Тужне слике основне школе у Мишином Хану. Огуљени зидови, полупани прозори, уништена столарија, а послије данашње кише вода је у учионицама. И тако већ пуна два мјесеца, од када је овај крај погодило невријеме које је на школи, али и многим мјесним објектима причинило велику материјалну штету. Упркос овим проблемима, дјеца и даље иду у школу.

Тако ће бити још само ове седмице, поручују забринути родитељи, јер услови за нормално одвијање наставе не постоје.

„Ово је задња седмица нашег рока, што смо ми родитељи дали. Дошао сам јутрос да видим да ли су радови кренули, али међутим видите и сами да радови нису кренули. Директор нам се не јавља. Сазвао је данас неки родитељски састанак па ћемо видјети на чему смо. Међутим, не крену ли радови током ове седмице у понедељак дјеца неће ићи у школу. Стојим иза свих родитеља, сви родитељи ме подржавају. Тендер је завршен, а радови не крећу, али ово се није смјело овако чекати. Услови су катастрофални, дјеца се разболијевају, влага је у учионицама. Значи, ово није 21.вијек.“ , каже један од мјештана Мишиног Хана Петар Меселџија.

Након јулског невремена, долазили су предсједник Републике и градоначелник Бањалуке како би дали подршку грађанима. Међутим, остало је на томе, поручују родитељи. Кажу и да кривицу за овакво стање сноси и директор школе Душко Петровић.

„Два мјесеца је од тога невремена прошло, нико ништа. Нико ништа! Сем нас родитеља се нико не бори. Директор ништа не предузима. Значи, прије сваке школске године треба постојати допис министарству да ли има основних услова за почетак нове школске године. Он је вјероватно послао, али људи овдје нема никаквих услова. Никаквих услова нема. Значи, ово је немогуће.“, поручује Петар Меселџија.

Због чега се касни са санацијом школе питали смо предсједницу Владе Жељку Цвијановић. Она није дала конкретан одговор, осим што се похвалила да је за реализације пројеката који обухватају реконструкције, санације, доградњу угрожених објеката и изградњу нових школа издвојено 125 милиона марака.

„Широм РС или су у процедури или имате негдје расписивање, тј ушло се у расписивање процедуре или су већ увелико радови у току, негдје чак и завршени.“ , казала је Цвијановићева.

Казала је да се за овај проблем обратимо представницима ресорног министарства. Из министарства кажу да су реконструкције свих школа које се воде под именом „Милутин Бојић“ у Поткозарју у току.

„У подручној школи у Верићима смо завршили реконструкцију крова. У Мишином Хану је одобрено 70 хиљада марака за реконструкцију столарије и тамо је у току тендерска процедура. У централној школи је одобрена реконструкција мокрих чворова, јер тамо већ уназад више деценија ништа није рађено.“, каже помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање РС Радмила Коцић-Ћућић.

Ако су средства одобрена, а тендер прошао, родитељи питају зашто се није кренуло са радовима?

Они су данас одржали састанак са директором школе Душком Петровићем који им је обећао да ће радови кренути у понедељак 01. октобра.

Ако тога дана не крену радови,  поручују да ће дјецу вратити кућама и да ће бојкотовати наставу, јер дјеца не смију боравити у неусловним просторијама.

БН ТВ

 

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Несо Република Српска

24.09.2018 20:29

Ста је ово,неце бити избора,неце бити наставе,докле ово,немојте ни слати дјецу у сколу нек буду с вама код куце и једите .....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јала

25.09.2018 04:53

Како те није срамота,имаш ли дјецу нормалан човјек такве коментаре не мозе написати дјеца нису крива идиоте

Name

Ре

25.09.2018 05:31

Ако је истина да овако скола изгледа Несо били ти своје дијете послао,ако имас дјецу

Name

Загор

24.09.2018 22:52

Нека тако им и треба кад им родитељи гласају за црвену секту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клокан

25.09.2018 07:32

Ти си болестан,потражи адекватну терапију.

Name

Мато

25.09.2018 05:34

Питајте бисерку и дрвосјецу онису главни ако остане ова банда свеце бити јос горе јер пара нема ово сто имајос мало тоце да оглобају зељка и додик књизевник спириц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се освети

25.09.2018 06:52

То је Брука и Срамота и незнање Кад се прави само да се заврси и да се слави Наси Свастароси само закаљају а они сВи било у сколи или у мјесној зајдници само цуте јер зато су постављени на та мјеста и сад су опет свастароси на реду. у граду је пуно таквих куца и то је остало од комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуда

25.09.2018 18:30

Вама је Додик обецао куле и грдове када је био у Мисном хану. Знаци то је обецање лудом радовање. Нека то буде Додикова срамота. Ни ја неби слала своје дјете ни један дан. Лијеп поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуда

25.09.2018 18:34

Сто це Директор да се јави када његово дјете неиде у ту сколу.

ОДГОВОРИТЕ