ФИФА: Ево шта је и ко најбољи у свијету фудбала...

Најбољи фудбалер света – Лука Модрић! Хрватски репрезентативац Лука Модрић проглашен је за најбољег играча године у избору ФИФА! Роналдо није дошао на доделу награда за ФИФА играча године! Кристијано Роналдо није дошао у Лондон на свечану церемонију проглашења најбољег фудбалера у 2018. години.

Фудбал 24.09.2018 | 22:10
ФИФА: Ево шта је и ко најбољи у свијету фудбала...
Лука Модрић најбољи на планети! Лука је иза себе оставио Мохамеда Салаха и Кристијана Роналда, с тим да се Португалац није појавио на званичној церемонији, пошто је извесно још раније сазнао да неће освојити трофеј

Ово је друга велика награда за везисту Реал Мадрида ове године јер је пре месец дана проглашен је за најбољег играча Европе прошле сезоне.

Модрић је добио награду у конкуренцији Мохамеда Салаха и Кристијана Роналда, који није ни дошао на доделу награда у Лондон, што су многи и видели као знак да није добио признање.

Сјајни везиста је ове године освојио Лигу шампиона са Реалом, трећи пут у низу, те са Хрватсом приредио сензацију Мундијала пласманом у финале Светског првенства у Русији.

"Велика је част и диван осећај стајати овде са овим невероватним трофејом. Честитам Мохамеду и Кристијану, сигуран сам да ће у будућности имати нову шансу да се боре за овај трофеј. Ова награда није само моја, већ и саиграча из Реала и Хрватске. Без тренера је не бих освојио. Без моје породице не бих био играч какав сам данас. Хвала навијачима на подршци коју ми пружају. Много ми значи. Хвала свима који су гласали за мене", рекао је Модрић.

Модрић је први играч још од Рикарда Каке 2007. који је проглашен за најбољег играча године на свету, а да то нису били Кристијано Роналдо или Лионел Меси.

Хрват је окончао и двогодишњу владавину Роналда.

Феноменални хрватски везиста Лука Модрић понео је титулу најбољег игрча на планети за 2018. годину по избору ФИФА!

Лука је иза себе оставио Мохамеда Салаха и Кристијана Роналда, с тим да се Португалац није појавио на званичној церемонији, пошто је извесно још раније сазнао да неће освојити трофеј.

Модрић је ове године понео све награде. Проглашен је за најбољег играча Мундијала у Русији, потом је изабран за најбољег играча Европе, а сада је званично проглашен и за најбољег фудбалера на свету.

За најбљег тренера по избору ФИФА изабран је Дидије Дешан, који је се налазио у конкуренцији ЗинединаЗидана и Златка Далића. Титулу најбољег младог играча на планети понео је Килијан Мбапе, а трофеј најбољег чувара мреже на планети Тибо Куртоа.

Може се рећи да је изненађење представљала додела Пушкаш награде или избора за најбољи гол сезоне, коју је добио Мохамед Салах за погодак на утакмици са Евертоном, без обзира на фантастичне маказицеКристијана Роналда и Герета Бејла, али и још много сјајних погодака.

У ФИФПро најбољих 11 на планети нашли су се Де Хеа, Дани Алес, Серхио Рамос, Рафаел Варан, Марсело,Модрић, Канте, Меси, Мбапе, Азар и Роналдо.

Роналдо није дошао на доделу награда за ФИФА играча године! Кристијано Роналдо није дошао у Лондон на свечану церемонију проглашења најбољег фудбалера у 2018. години.

Португалац је био у конкуренцији за најбољег на свету уз Луку Модрића и Мохамеда Салаха.

Роналдо је недавно изгубио од доскорашњег саиграча Модрића у борби за играча године у Европи.

Као разлог изостанка шпански медији наводе утакмицу коју Јувентус игра у среду против Фрозинонеа у Серији А.

Гол године – Мохамед Салах! Египћанин Мохамед Салах постигао је најбољи гол 2018. по избору ФИФА.

Нападач Ливерпула је добио највише гласова навијача, капитена и селектора репрезентација и медија за поготак у градском дербију против Евертона.

Салах је на свом дебију у дербију Мерзисајда упркос снегу предриблао неколико играча Евертона на десној страни казненог простора, а онда послао фантастичну дијагоналу.

Поред Салаха, за награду "Ференц Пушкаш" су били номиновани Гарет Бејл, Денис Черишев, Лазарос Кристодолопулос, Кристијано Роналдо, Ђорђани де Араскета, Рајли Мекгри, Лионел Меси, Бенжамен Павар и Рикардо Кварежма.



Тренер године – Дидије Дешан! Селектор Француске Дидије Дешан добио је награду за тренера године у избору ФИФА.

Дешан је очекивано добио ову награду с обзиром да је предводио "Триколоре" до титуле првака света.

Французи су други пут у историји освојили Мундијал, али први пут од 1998. када су били домаћини.

Он је награду добио у конкуренцији бившег тренера Реал Мадрида Зинедина Зидана и селектора Хрватске Златка Далића.

"Ми смо ништа без наших играча. Хвала целом тиму. Радили су напорно да бих ја стигао овде", рекао је Дешан.

За најбољег тренера у женском фудбалу проглашен је Француз Рејналд Педрос, тренер шампиона Француске и Европе Лиона.

Голман године – Тибо Куртоа! Доскорашњи голман Челсија, а сада чувар мреже Реал Мадрида Тибо Куртоа проглашен је за најбољег голмана 2018 у избору ФИФА.

Белгијанац је победио у конкуренцији Каспера Шмајхела (Лестер Сити/Данска) и Ига Лориса (Тотенхем/Француска).

"Хвала саиграчима и тренерима, увек ми дају добар савет. Хвала свима", рекао је Куртоа.

Куртоа је протеклог лета прешао из Челсија у Реал за 40 милиона евра. Он је са Белгијом освојио треће место на Светском првенству.



Тим године – доминација Реала, без Салаха и голмана године! Најбољи голман године и стрелац најбољег гола нису се нашли у Идеалном тиму прошле године у избору ФИФА и ФИФПро.

Најбољи тим света за 2018. чине: Де Хеа (М. Јунајтед) – Алвес (ПСЖ), Варан (Реал М), Рамос (Реал М), Марсело (Реал М) – Канте (Челси), Модрић (Реал М) – Меси (Барселона), Азар (Челси), Мбапе (ПСЖ), Роналдо (Јувентус).

У најбољих 11 се нису нашли Тибо Куртоа, који је пре пола сата изабран за најбољег голмана године, као ни стрелац најбољег гола и први голгетер Премијер лиге Мохамед Салах.

Играчи године у избору ФИФА:

ФИФА играчи године:

2018. Лука Модрић (Реал Мадрид)
2017. Кристијано Роналдо (Реал Мадрид)
2016. Кристијано Роналдо (Реал Мадрид)

- од 2016. ФИФА додељује награду "најбољи играч у мушкој конкуренцији"

2015. Лионел Меси (Барселона)
2014. Кристијано Роналдо (Реал Мадрид)
2013. Кристијано Роналдо (Реал Мадрид)
2012. Лионел Меси (Барселона)
2011. Лионел Меси (Барселона)
2010. Лионел Меси (Барселона)

- Од 2010. до 2015. године награда је била уједињена у ФИФА 'Златној лопти', претходно је била додељивана као "Најбољи играч света у избору ФИФА":

2009. Лионел Меси (Барселона)
2008. Кристијано Роналдо (Манчестер јунајтед)
2007. Кака (Милан)
2006. Фабио Канаваро (Реал Мадрид)
2005. Роналдињо (Барселона)
2004. Роналдињо (Барселона)
2003. Зинедин Зидан (Реал Мадрид)
2002. Роналдо (Реал Мадрид)
2001. Луиш Фиго (Реал Мадрид)
2000. Зинедин Зидан (Јувентус)
1999. Ривалдо (Барселона)
1998. Зинедин Зидан (Јувентус)
1997. Роналдо (Интер)
1996. Роналдо (Барселона)
1995. Жорж Веа (Милан)
1994. Ромарио (Барселона)
1993. Роберто Бађо (Јувентус)
1992. Марко Ван Бастен (Милан)
1991. Лотар Матеус (Интер)

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар