FIFA: Evo šta je i ko najbolji u svijetu fudbala...

Najbolji fudbaler sveta – Luka Modrić! Hrvatski reprezentativac Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača godine u izboru FIFA! Ronaldo nije došao na dodelu nagrada za FIFA igrača godine! Kristijano Ronaldo nije došao u London na svečanu ceremoniju proglašenja najboljeg fudbalera u 2018. godini.

Fudbal 24.09.2018 | 22:10
FIFA: Evo šta je i ko najbolji u svijetu fudbala...
Luka Modrić najbolji na planeti! Luka je iza sebe ostavio Mohameda Salaha i Kristijana Ronalda, s tim da se Portugalac nije pojavio na zvaničnoj ceremoniji, pošto je izvesno još ranije saznao da neće osvojiti trofej

Ovo je druga velika nagrada za vezistu Real Madrida ove godine jer je pre mesec dana proglašen je za najboljeg igrača Evrope prošle sezone.

Modrić je dobio nagradu u konkurenciji Mohameda Salaha i Kristijana Ronalda, koji nije ni došao na dodelu nagrada u London, što su mnogi i videli kao znak da nije dobio priznanje.

Sjajni vezista je ove godine osvojio Ligu šampiona sa Realom, treći put u nizu, te sa Hrvatsom priredio senzaciju Mundijala plasmanom u finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

"Velika je čast i divan osećaj stajati ovde sa ovim neverovatnim trofejom. Čestitam Mohamedu i Kristijanu, siguran sam da će u budućnosti imati novu šansu da se bore za ovaj trofej. Ova nagrada nije samo moja, već i saigrača iz Reala i Hrvatske. Bez trenera je ne bih osvojio. Bez moje porodice ne bih bio igrač kakav sam danas. Hvala navijačima na podršci koju mi pružaju. Mnogo mi znači. Hvala svima koji su glasali za mene", rekao je Modrić.

Modrić je prvi igrač još od Rikarda Kake 2007. koji je proglašen za najboljeg igrača godine na svetu, a da to nisu bili Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi.

Hrvat je okončao i dvogodišnju vladavinu Ronalda.

Fenomenalni hrvatski vezista Luka Modrić poneo je titulu najboljeg igrča na planeti za 2018. godinu po izboru FIFA!

Luka je iza sebe ostavio Mohameda Salaha i Kristijana Ronalda, s tim da se Portugalac nije pojavio na zvaničnoj ceremoniji, pošto je izvesno još ranije saznao da neće osvojiti trofej.

Modrić je ove godine poneo sve nagrade. Proglašen je za najboljeg igrača Mundijala u Rusiji, potom je izabran za najboljeg igrača Evrope, a sada je zvanično proglašen i za najboljeg fudbalera na svetu.

Za najbljeg trenera po izboru FIFA izabran je Didije Dešan, koji je se nalazio u konkurenciji ZinedinaZidana i Zlatka Dalića. Titulu najboljeg mladog igrača na planeti poneo je Kilijan Mbape, a trofej najboljeg čuvara mreže na planeti Tibo Kurtoa.

Može se reći da je iznenađenje predstavljala dodela Puškaš nagrade ili izbora za najbolji gol sezone, koju je dobio Mohamed Salah za pogodak na utakmici sa Evertonom, bez obzira na fantastične makaziceKristijana Ronalda i Gereta Bejla, ali i još mnogo sjajnih pogodaka.

U FIFPro najboljih 11 na planeti našli su se De Hea, Dani Ales, Serhio Ramos, Rafael Varan, Marselo,Modrić, Kante, Mesi, Mbape, Azar i Ronaldo.

Ronaldo nije došao na dodelu nagrada za FIFA igrača godine! Kristijano Ronaldo nije došao u London na svečanu ceremoniju proglašenja najboljeg fudbalera u 2018. godini.

Portugalac je bio u konkurenciji za najboljeg na svetu uz Luku Modrića i Mohameda Salaha.

Ronaldo je nedavno izgubio od doskorašnjeg saigrača Modrića u borbi za igrača godine u Evropi.

Kao razlog izostanka španski mediji navode utakmicu koju Juventus igra u sredu protiv Frozinonea u Seriji A.

Gol godine – Mohamed Salah! Egipćanin Mohamed Salah postigao je najbolji gol 2018. po izboru FIFA.

Napadač Liverpula je dobio najviše glasova navijača, kapitena i selektora reprezentacija i medija za pogotak u gradskom derbiju protiv Evertona.

Salah je na svom debiju u derbiju Merzisajda uprkos snegu predriblao nekoliko igrača Evertona na desnoj strani kaznenog prostora, a onda poslao fantastičnu dijagonalu.

Pored Salaha, za nagradu "Ferenc Puškaš" su bili nominovani Garet Bejl, Denis Čerišev, Lazaros Kristodolopulos, Kristijano Ronaldo, Đorđani de Arasketa, Rajli Mekgri, Lionel Mesi, Benžamen Pavar i Rikardo Kvarežma.



Trener godine – Didije Dešan! Selektor Francuske Didije Dešan dobio je nagradu za trenera godine u izboru FIFA.

Dešan je očekivano dobio ovu nagradu s obzirom da je predvodio "Trikolore" do titule prvaka sveta.

Francuzi su drugi put u istoriji osvojili Mundijal, ali prvi put od 1998. kada su bili domaćini.

On je nagradu dobio u konkurenciji bivšeg trenera Real Madrida Zinedina Zidana i selektora Hrvatske Zlatka Dalića.

"Mi smo ništa bez naših igrača. Hvala celom timu. Radili su naporno da bih ja stigao ovde", rekao je Dešan.

Za najboljeg trenera u ženskom fudbalu proglašen je Francuz Rejnald Pedros, trener šampiona Francuske i Evrope Liona.

Golman godine – Tibo Kurtoa! Doskorašnji golman Čelsija, a sada čuvar mreže Real Madrida Tibo Kurtoa proglašen je za najboljeg golmana 2018 u izboru FIFA.

Belgijanac je pobedio u konkurenciji Kaspera Šmajhela (Lester Siti/Danska) i Iga Lorisa (Totenhem/Francuska).

"Hvala saigračima i trenerima, uvek mi daju dobar savet. Hvala svima", rekao je Kurtoa.

Kurtoa je proteklog leta prešao iz Čelsija u Real za 40 miliona evra. On je sa Belgijom osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu.



Tim godine – dominacija Reala, bez Salaha i golmana godine! Najbolji golman godine i strelac najboljeg gola nisu se našli u Idealnom timu prošle godine u izboru FIFA i FIFPro.

Najbolji tim sveta za 2018. čine: De Hea (M. Junajted) – Alves (PSŽ), Varan (Real M), Ramos (Real M), Marselo (Real M) – Kante (Čelsi), Modrić (Real M) – Mesi (Barselona), Azar (Čelsi), Mbape (PSŽ), Ronaldo (Juventus).

U najboljih 11 se nisu našli Tibo Kurtoa, koji je pre pola sata izabran za najboljeg golmana godine, kao ni strelac najboljeg gola i prvi golgeter Premijer lige Mohamed Salah.

Igrači godine u izboru FIFA:

FIFA igrači godine:

2018. Luka Modrić (Real Madrid)
2017. Kristijano Ronaldo (Real Madrid)
2016. Kristijano Ronaldo (Real Madrid)

- od 2016. FIFA dodeljuje nagradu "najbolji igrač u muškoj konkurenciji"

2015. Lionel Mesi (Barselona)
2014. Kristijano Ronaldo (Real Madrid)
2013. Kristijano Ronaldo (Real Madrid)
2012. Lionel Mesi (Barselona)
2011. Lionel Mesi (Barselona)
2010. Lionel Mesi (Barselona)

- Od 2010. do 2015. godine nagrada je bila ujedinjena u FIFA 'Zlatnoj lopti', prethodno je bila dodeljivana kao "Najbolji igrač sveta u izboru FIFA":

2009. Lionel Mesi (Barselona)
2008. Kristijano Ronaldo (Mančester junajted)
2007. Kaka (Milan)
2006. Fabio Kanavaro (Real Madrid)
2005. Ronaldinjo (Barselona)
2004. Ronaldinjo (Barselona)
2003. Zinedin Zidan (Real Madrid)
2002. Ronaldo (Real Madrid)
2001. Luiš Figo (Real Madrid)
2000. Zinedin Zidan (Juventus)
1999. Rivaldo (Barselona)
1998. Zinedin Zidan (Juventus)
1997. Ronaldo (Inter)
1996. Ronaldo (Barselona)
1995. Žorž Vea (Milan)
1994. Romario (Barselona)
1993. Roberto Bađo (Juventus)
1992. Marko Van Basten (Milan)
1991. Lotar Mateus (Inter)

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar