УЕФА разматра укидање правила гола у гостима!

Европска кућа фудбала одговорила на захтеве најеминентнијих тренера данашњице. . .

Фудбал 25.09.2018 | 14:00
УЕФА разматра укидање правила гола у гостима!
Велике идеје покренуте су ове године на плану реорганизације европских клупских такмичења. Недуго пошто су Немци пласирали ексклузиву, први човек УЕФА Александар Чеферин потврдио је да се размишља о увођењу трећег клупског такмичења. И не само да се размишља, већ да постоје конкретни пројекти и планови. Преостали су само детаљи да се утаначе, што ће речи - све је питање времена, а не да ли ћемо или не добити то треће такмичење. А уз то и сасвим извесне измене у постојећим такмичењима, Лиги шампиона и Лиги Европе.

Ове промене врло вероватно неће бити и једине у наредним годинама када је европски клупски фудбал у питању. Најеминентинији тренери на Старом континенту још давно су предложили да се укине правило веће важности гола у гостима. Претходних дана на редовном годишњем састанку са челницима УЕФА група познатих стручњака затражили да је њихов предлог буде стављен на гласање. Састанку су присуствовалиМакс Алегри, Карло Анчелоти, Унаи Емери, Пауло Фонсека, Ђулен Лопетеги, Жозе Мурињо, Томас Тухел и човек чија је идеја била иницијална - Арсен Венгер.  

Тренери свој став правдају тврдећи да су се времена променила, да више није тешко као некад постићи гол на страни, а поготово путовања нису напорна као некада, нити су та путовања пут у непознато, гарнирана страхом од онога што госте чека у страној земљи на терену где никада нису били. 

Заменик генералног секретера УЕФА Ђорђо Маркети саслушао је предлог и казао да ће европска кућа фудбала сигурно узети у разматрање овај предлог, односно да ће на одређеним форумима бити покренута дискусија.  

"Тренери сматрају да више није тако тешко постићи гол на страни као некада. Сматрају да се ситуација доста променила и да тај гол у гостима више нема ту тежину, те да би због тога требало избацити правило веће важности гола на терену ривала", објаснио је Маркети. 

Он је још пренео да тренери сматрају да то правило доводи до тога да домаће екипе из страха играју ултрадефанзивно, а да то не доприноси атрактивности утакмица. 

"Да, то је питање о коме морамо да расправљамо", додао је Маркети. 

Труст тренерских мозгова затражио је још од УЕФА да уведе ред када је у питању фудбалска пијаца. То би подразумевало да се два прелазна рока отварају и затварају у исто време за све највеће лиге Европе. Важна напомена гласи да пијацу треба за све затворити пре него што почну национална такмичења...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар