UEFA razmatra ukidanje pravila gola u gostima!

Evropska kuća fudbala odgovorila na zahteve najeminentnijih trenera današnjice. . .

Fudbal 25.09.2018 | 14:00
UEFA razmatra ukidanje pravila gola u gostima!
Velike ideje pokrenute su ove godine na planu reorganizacije evropskih klupskih takmičenja. Nedugo pošto su Nemci plasirali ekskluzivu, prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin potvrdio je da se razmišlja o uvođenju trećeg klupskog takmičenja. I ne samo da se razmišlja, već da postoje konkretni projekti i planovi. Preostali su samo detalji da se utanače, što će reči - sve je pitanje vremena, a ne da li ćemo ili ne dobiti to treće takmičenje. A uz to i sasvim izvesne izmene u postojećim takmičenjima, Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Ove promene vrlo verovatno neće biti i jedine u narednim godinama kada je evropski klupski fudbal u pitanju. Najeminentiniji treneri na Starom kontinentu još davno su predložili da se ukine pravilo veće važnosti gola u gostima. Prethodnih dana na redovnom godišnjem sastanku sa čelnicima UEFA grupa poznatih stručnjaka zatražili da je njihov predlog bude stavljen na glasanje. Sastanku su prisustvovaliMaks Alegri, Karlo Ančeloti, Unai Emeri, Paulo Fonseka, Đulen Lopetegi, Žoze Murinjo, Tomas Tuhel i čovek čija je ideja bila inicijalna - Arsen Venger.  

Treneri svoj stav pravdaju tvrdeći da su se vremena promenila, da više nije teško kao nekad postići gol na strani, a pogotovo putovanja nisu naporna kao nekada, niti su ta putovanja put u nepoznato, garnirana strahom od onoga što goste čeka u stranoj zemlji na terenu gde nikada nisu bili. 

Zamenik generalnog sekretera UEFA Đorđo Marketi saslušao je predlog i kazao da će evropska kuća fudbala sigurno uzeti u razmatranje ovaj predlog, odnosno da će na određenim forumima biti pokrenuta diskusija.  

"Treneri smatraju da više nije tako teško postići gol na strani kao nekada. Smatraju da se situacija dosta promenila i da taj gol u gostima više nema tu težinu, te da bi zbog toga trebalo izbaciti pravilo veće važnosti gola na terenu rivala", objasnio je Marketi. 

On je još preneo da treneri smatraju da to pravilo dovodi do toga da domaće ekipe iz straha igraju ultradefanzivno, a da to ne doprinosi atraktivnosti utakmica. 

"Da, to je pitanje o kome moramo da raspravljamo", dodao je Marketi. 

Trust trenerskih mozgova zatražio je još od UEFA da uvede red kada je u pitanju fudbalska pijaca. To bi podrazumevalo da se dva prelazna roka otvaraju i zatvaraju u isto vreme za sve najveće lige Evrope. Važna napomena glasi da pijacu treba za sve zatvoriti pre nego što počnu nacionalna takmičenja...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar