Зашто нема Мажића у дербијима?!

Не треба му блато српског фудбала! Вечити дерби између Партизана и Црвене звезде поново је подигао много прашине и још једном су у центру пажње биле судије.

Фудбал 24.09.2018 | 19:15
Зашто нема Мажића у дербијима?!
Партизан и Звезда одиграли су нерешено 1:1 у 158. "вечитом дербију" у Хумској, а тај дуел обележио је сумњиви погодак Ричмонда Боаћеа којим је гостујући тим дошао до бода.

Правду у највећој српској утакмици делио је Данило Грујић, али је одмах по делегирању судијске екипе у први план изашло једно питање – зашто не суди наш најбољи судија Милорад Мажић?

Мажић је, после великих успеха на европској сцени, као и на Светском првенству у Русији, свакако први избор за утакмицу ове тежине, али је он пропустио и други узастопни дерби.

Разлог је једноставан – није му потребно да се опет враћа у "блато" српског фудбала.

Арбитар из Врбаса је у марту напунио 45 година и ово ће му бити последња сезона у којој ће судити, осим ако на тестирањима УЕФА не буде довољно спреман да иде преко старосне границе, што је у посебним случајевима дозвољено.

Већ је познато да ће добити функцију у Судијској комисији УЕФА или ФИФА, због чега је у последњих неколико године био гостујући судија у лигама широм света, највише у Саудијској Арабији.

Ове седмице се налази у Кини где је делегиран за две утакмице – у суботу је судио утакмицу Гуиџоу – Пекинг Гуоан, а средином недеље ће делити правду у реваншу полуфинала кинеског Купа, Шандонг – Далијен Јифенг.

Тамо ће, заједно са помоћницима Милованом Ристићем и Далибором Ђурђевићем учествовати у семинарима и држати предавања младим кинеским судијама.

Мажић је годинама у врху светског и европског суђења, али је у домаћим оквирима често критикован, како од навијача, тако и од клубова. Црвена звезда је чак тражила изузеће Милорада са својих утакмица због "тенденциозног суђења на штету клуба".

Ни Партизан није превише одушевљен када им на центру стоји најбоља судијски тим, али је Мажић био човек који је "црно-белима" досудио први пенал после 22 године поста у "вечитим дербијима".

Такође, рекордер је по броју учешћа у највећем мечу нашег фудбала – дерби је судио 14 пута, три више од Мирослава Радомана.

Очигледно је да је 45-годишњи арбитар одлучио да каријеру усмери у другом правцу и не доводи своје име у проблеме који и даље оптерећују српски фудбал, а који сигурно неће бити решени у догледно време.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сигурно!

24.09.2018 18:20

Након Колине најквалитетнији судија у историји фудбала.

ОДГОВОРИТЕ