Zašto nema Mažića u derbijima?!

Ne treba mu blato srpskog fudbala! Večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde ponovo je podigao mnogo prašine i još jednom su u centru pažnje bile sudije.

Fudbal 24.09.2018 | 19:15
Zašto nema Mažića u derbijima?!
Partizan i Zvezda odigrali su nerešeno 1:1 u 158. "večitom derbiju" u Humskoj, a taj duel obeležio je sumnjivi pogodak Ričmonda Boaćea kojim je gostujući tim došao do boda.

Pravdu u najvećoj srpskoj utakmici delio je Danilo Grujić, ali je odmah po delegiranju sudijske ekipe u prvi plan izašlo jedno pitanje – zašto ne sudi naš najbolji sudija Milorad Mažić?

Mažić je, posle velikih uspeha na evropskoj sceni, kao i na Svetskom prvenstvu u Rusiji, svakako prvi izbor za utakmicu ove težine, ali je on propustio i drugi uzastopni derbi.

Razlog je jednostavan – nije mu potrebno da se opet vraća u "blato" srpskog fudbala.

Arbitar iz Vrbasa je u martu napunio 45 godina i ovo će mu biti poslednja sezona u kojoj će suditi, osim ako na testiranjima UEFA ne bude dovoljno spreman da ide preko starosne granice, što je u posebnim slučajevima dozvoljeno.

Već je poznato da će dobiti funkciju u Sudijskoj komisiji UEFA ili FIFA, zbog čega je u poslednjih nekoliko godine bio gostujući sudija u ligama širom sveta, najviše u Saudijskoj Arabiji.

Ove sedmice se nalazi u Kini gde je delegiran za dve utakmice – u subotu je sudio utakmicu Guidžou – Peking Guoan, a sredinom nedelje će deliti pravdu u revanšu polufinala kineskog Kupa, Šandong – Dalijen Jifeng.

Tamo će, zajedno sa pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem učestvovati u seminarima i držati predavanja mladim kineskim sudijama.

Mažić je godinama u vrhu svetskog i evropskog suđenja, ali je u domaćim okvirima često kritikovan, kako od navijača, tako i od klubova. Crvena zvezda je čak tražila izuzeće Milorada sa svojih utakmica zbog "tendencioznog suđenja na štetu kluba".

Ni Partizan nije previše oduševljen kada im na centru stoji najbolja sudijski tim, ali je Mažić bio čovek koji je "crno-belima" dosudio prvi penal posle 22 godine posta u "večitim derbijima".

Takođe, rekorder je po broju učešća u najvećem meču našeg fudbala – derbi je sudio 14 puta, tri više od Miroslava Radomana.

Očigledno je da je 45-godišnji arbitar odlučio da karijeru usmeri u drugom pravcu i ne dovodi svoje ime u probleme koji i dalje opterećuju srpski fudbal, a koji sigurno neće biti rešeni u dogledno vreme.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sigurno!

24.09.2018 18:20

Nakon Koline najkvalitetniji sudija u istoriji fudbala.

ODGOVORITE