Бијељина: Корзо је поново у моди

На некадашњој, уобичајеној главној градској улици, гдје је корзо био централно мјесто шетње и дружења, првих симпатија и љубави, окупљају се поново све генерације становника Бијељине. Градска управа организовала је пригодан програм поводом отварања реконструисаног шеталишта. Изгледа да је у Бијељини корзо опет у моди.

Република Српска 24.09.2018 | 15:02
Бијељина: Корзо је поново у моди
Седамдесет седмогодишњи Слободан Тодоровић шетајући бијељинским корзоом упознао је своју супругу. Евоцирајући успомене каже да је било веома занимљиво ко ће кога да погледа, како ће ко да се поздравити. Корзо је, прича Слободан Тодоровић, био начин живота.

“Сјећам се тог времена кад је корзо био пун, што народ каже, као шибица. Коцка је била поплочана, ми смо живјели за излазак на корзо, излазили смо суботом и то до одређеног времена. Послије девеет није било шансе да неко од ђака буде ту, да га види неко од наставника или професора”, са сјетом се сећа Драгољуб Јовановић – Буцо.

Бијељинским корзоом шетала су многа звучна имена, а међу њима био је и Јован Дучић, затим у то вријеме познати новинари, спортисти, глумци...

“Пошто су овдје биле двије посластичарнице гдје је сад Робна кућа, оде се, попије се боза лимунада, поједе се шампита, кремпита, један комад торте, а зими се пило пиће које се звало салем.”

Овај облик дружења младих на јавним мјестима представљао је најјачи начин разбијања оријенталних навика у средини која је убрзано прихватала европске манире и начине понашања... Али већ осамдесетих година прошлог вијека корзо престаје да живи. Деценијама касније јавио се дух прошлих времена и оживљене су лијепе навике.

“Надам се да ћемо пробудити машту свим оним људима који су на овом корзоу упознавали људе и животне сапутнике и да ћемо вратити дух некадашњег шеталишта. Нећемо стати на овоме, посебно што је ово веома лијепо прихваћено”, истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

“Сигурно ће бити још елемената које ће употпунити овај амбијент, прије свега мислим на декоративну расвјету”, рекао је начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Томица Стојановић.

У програму који је приређен за становнике Бијељине учестовали су чланови СКУД-а „Семберија“, ученици Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ и глумац Иван Петровић. Подршку је дао и Музеј „Семберије“ који је приредио изложбу о времену, људима и амбијенту некадашњег корзоа.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бијељинац

24.09.2018 13:09

Де мани те се глупости да је у моди!!! Па Јел ви знате ста је било Корзо прије а ста сад? Сад је само пролаз до кафица а не мјесто гдје се људи задрзавају . Прије је био све !!!! И са лијеве и са десне стране . Писе неко ко нема појма о Бијељинској историји..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Бијељинац

24.09.2018 15:07

Лијепа је то замисао, сјецање на некадасње вријеме, али никада висе то не мозе поново зазивјети. Данас је друго вријеме, вријеме кафица, интернета, зурбе. Да би прегледали ста на друственим мрезама има ново, мора се брзо до кафица на столицу. Корзо подразумијева сетњу, задрзавање ... а то је сада просто немогуце. То мјесто це бити само пролаз до другог одредиста И то је све.

Name

Семберац

24.09.2018 14:26

Какав корзо, па у Бијељини је урбанистицки хаос, зграде ницу на тротоарима а они несто прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.09.2018 14:29

Корзо обнављају они који никада њиме прошетали. А како видим Славиша дебели, сељак из Угљевика је главни гост. Ето дошло је вријеме да и "сељаци" изађу на корзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

24.09.2018 14:59

Поњамке вам се насред корза, дебили, цуј корзо!!! Е моја расо примитивна, малоградјани.

Name

Интергај

24.09.2018 15:02

Вау, отворен корзо! Ето сад тандркајте 100 метара горе-доле и ај куци! Страсно, цуј корзо, заиста смијесно, корзо ахахахаа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

24.09.2018 15:21

Е ово је вец једна јаца менструација..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

24.09.2018 17:00

Хахах корзо, у 2018. оплаках, каква републикосмрдска сељадија :Д

Name

Ре Са

24.09.2018 17:19

Управо сте о себи рекли да сте "сељадија, смрдска ..." . Господин никада неце употријебити такве ријеци, али ви нисте господин.

Name

људи

24.09.2018 15:43

Па корзо је наса будуцност . Ако не промјенимо несто на изборима нецемо имат паре ни за нет а богами ни за кафице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.09.2018 18:21

Какав корзо, па у Бијељини је урбанистицки хаос, зграде ницу на тротоарима а они несто прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СП

24.09.2018 20:51

У исто то вријеме у биоскопу је била завршна конвенција Социјалистицке Партије.И ту у биоскопу је била крема друства Бијељинског а не на корзу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.09.2018 23:07

Ето хоће корзо они који и не знају шта је то. Дошли из Загона, Сувог поља, Градца, Угљевика и вуко*ебина изнад Илијаша и хоће да праве тамо неко корзо. Ни једног човјека рођеног у граду Бијељини нема у врху нити једне политичке странке а камо ли у градској управи. Сад су "интелектуалци" попут Кајисије, Мише Зекића и њима слични, врх Бијељенске интелигенције... Хоћете корзо а немате честите канте за смеће у центру града. Те три које сте скоро префарбали су још из Титиног доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

25.09.2018 06:35

... Неки иду унапред... А ми,, унаазаадддд! Цуј корзо! 21 вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

25.09.2018 17:23

Корзо је ок. Али учитељ из црњелову у првом плану. Тотално си се култизирао заменице директора центра за културу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаршија

26.09.2018 09:37

Некада је шетао Јован Дучић, а сад корзо промовише Мићо Трећина, Томица Кубик и Јовица Њоњо. О чему причамо и чиме се хвалимо.

ОДГОВОРИТЕ