Bijeljina: Korzo je ponovo u modi

Na nekadašnjoj, uobičajenoj glavnoj gradskoj ulici, gdje je korzo bio centralno mjesto šetnje i druženja, prvih simpatija i ljubavi, okupljaju se ponovo sve generacije stanovnika Bijeljine. Gradska uprava organizovala je prigodan program povodom otvaranja rekonstruisanog šetališta. Izgleda da je u Bijeljini korzo opet u modi.

Republika Srpska 24.09.2018 | 15:02
Bijeljina: Korzo je ponovo u modi
Sedamdeset sedmogodišnji Slobodan Todorović šetajući bijeljinskim korzoom upoznao je svoju suprugu. Evocirajući uspomene kaže da je bilo veoma zanimljivo ko će koga da pogleda, kako će ko da se pozdraviti. Korzo je, priča Slobodan Todorović, bio način života.

“Sjećam se tog vremena kad je korzo bio pun, što narod kaže, kao šibica. Kocka je bila popločana, mi smo živjeli za izlazak na korzo, izlazili smo subotom i to do određenog vremena. Poslije deveet nije bilo šanse da neko od đaka bude tu, da ga vidi neko od nastavnika ili profesora”, sa sjetom se seća Dragoljub Jovanović – Buco.

Bijeljinskim korzoom šetala su mnoga zvučna imena, a među njima bio je i Jovan Dučić, zatim u to vrijeme poznati novinari, sportisti, glumci...

“Pošto su ovdje bile dvije poslastičarnice gdje je sad Robna kuća, ode se, popije se boza limunada, pojede se šampita, krempita, jedan komad torte, a zimi se pilo piće koje se zvalo salem.”

Ovaj oblik druženja mladih na javnim mjestima predstavljao je najjači način razbijanja orijentalnih navika u sredini koja je ubrzano prihvatala evropske manire i načine ponašanja... Ali već osamdesetih godina prošlog vijeka korzo prestaje da živi. Decenijama kasnije javio se duh prošlih vremena i oživljene su lijepe navike.

“Nadam se da ćemo probuditi maštu svim onim ljudima koji su na ovom korzou upoznavali ljude i životne saputnike i da ćemo vratiti duh nekadašnjeg šetališta. Nećemo stati na ovome, posebno što je ovo veoma lijepo prihvaćeno”, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

“Sigurno će biti još elemenata koje će upotpuniti ovaj ambijent, prije svega mislim na dekorativnu rasvjetu”, rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Tomica Stojanović.

U programu koji je priređen za stanovnike Bijeljine učestovali su članovi SKUD-a „Semberija“, učenici Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ i glumac Ivan Petrović. Podršku je dao i Muzej „Semberije“ koji je priredio izložbu o vremenu, ljudima i ambijentu nekadašnjeg korzoa.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

24.09.2018 13:09

De mani te se gluposti da je u modi!!! Pa Jel vi znate sta je bilo Korzo prije a sta sad? Sad je samo prolaz do kafica a ne mjesto gdje se ljudi zadrzavaju . Prije je bio sve !!!! I sa lijeve i sa desne strane . Pise neko ko nema pojma o Bijeljinskoj istoriji..

ODGOVORITE
Name

Re Za Bijeljinac

24.09.2018 15:07

Lijepa je to zamisao, sjecanje na nekadasnje vrijeme, ali nikada vise to ne moze ponovo zazivjeti. Danas je drugo vrijeme, vrijeme kafica, interneta, zurbe. Da bi pregledali sta na drustvenim mrezama ima novo, mora se brzo do kafica na stolicu. Korzo podrazumijeva setnju, zadrzavanje ... a to je sada prosto nemoguce. To mjesto ce biti samo prolaz do drugog odredista I to je sve.

Name

Semberac

24.09.2018 14:26

Kakav korzo, pa u Bijeljini je urbanisticki haos, zgrade nicu na trotoarima a oni nesto pricaju.

ODGOVORITE
Name

Realno

24.09.2018 14:29

Korzo obnavljaju oni koji nikada njime prošetali. A kako vidim Slaviša debeli, seljak iz Ugljevika je glavni gost. Eto došlo je vrijeme da i "seljaci" izađu na korzo.

ODGOVORITE
Name

Deba

24.09.2018 14:59

Ponjamke vam se nasred korza, debili, cuj korzo!!! E moja raso primitivna, malogradjani.

Name

Intergaj

24.09.2018 15:02

Vau, otvoren korzo! Eto sad tandrkajte 100 metara gore-dole i aj kuci! Strasno, cuj korzo, zaista smijesno, korzo ahahahaa...

ODGOVORITE
Name

Ss

24.09.2018 15:21

E ovo je vec jedna jaca menstruacija..

ODGOVORITE
Name

Sa

24.09.2018 17:00

Hahah korzo, u 2018. oplakah, kakva republikosmrdska seljadija :D

Name

Re Sa

24.09.2018 17:19

Upravo ste o sebi rekli da ste "seljadija, smrdska ..." . Gospodin nikada nece upotrijebiti takve rijeci, ali vi niste gospodin.

Name

ljudi

24.09.2018 15:43

Pa korzo je nasa buducnost . Ako ne promjenimo nesto na izborima necemo imat pare ni za net a bogami ni za kafice.

ODGOVORITE
Name

Semberac

24.09.2018 18:21

Kakav korzo, pa u Bijeljini je urbanisticki haos, zgrade nicu na trotoarima a oni nesto pricaju.

ODGOVORITE
Name

SP

24.09.2018 20:51

U isto to vrijeme u bioskopu je bila završna konvencija Socijalisticke Partije.I tu u bioskopu je bila krema drustva Bijeljinskog a ne na korzu.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

24.09.2018 23:07

Eto hoće korzo oni koji i ne znaju šta je to. Došli iz Zagona, Suvog polja, Gradca, Ugljevika i vuko*ebina iznad Ilijaša i hoće da prave tamo neko korzo. Ni jednog čovjeka rođenog u gradu Bijeljini nema u vrhu niti jedne političke stranke a kamo li u gradskoj upravi. Sad su "intelektualci" poput Kajisije, Miše Zekića i njima slični, vrh Bijeljenske inteligencije... Hoćete korzo a nemate čestite kante za smeće u centru grada. Te tri koje ste skoro prefarbali su još iz Titinog doba.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

25.09.2018 06:35

... Neki idu unapred... A mi,, unaazaadddd! Cuj korzo! 21 vijek.

ODGOVORITE
Name

Semberac

25.09.2018 17:23

Korzo je ok. Ali učitelj iz crnjelovu u prvom planu. Totalno si se kultizirao zamenice direktora centra za kulturu....

ODGOVORITE
Name

Чаршија

26.09.2018 09:37

Некада је шетао Јован Дучић, а сад корзо промовише Мићо Трећина, Томица Кубик и Јовица Њоњо. О чему причамо и чиме се хвалимо.

ODGOVORITE