Србија неће бити сабирни центар

Споразум који је Србија недавно парафирала са Европском обалском и граничном стражом (Фронтекс) не предвиђа оснивање сабирних центара, нити се Фронтекс тиме бави, изјавио је српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.  

Србија 24.09.2018 | 09:33
Србија неће бити сабирни центар
– Фронтекс се пре свега бави заштитом граница, и то чланица ЕУ. Фронтекс може да дође тек када се потпише споразум, пошто је тренутно само парафиран и ако га парламент усвоји. Тада ако их Србија позове, они ће обављати посао и искључиво у сарадњи с нашим полицајцима. То нам само даје могућност и нема никакве бојазни да ће неко доћи да нас окупира, како то неки предствљају – рекао је Стефановић за “Курир” од понедјељка.

Он подсјећа да је Србија 2015. када је у земљу улазило и 85.000 миганата дневно тражила помоћ ЕУ и да су у складу с билатералним споразумима дошли полицајци из Мађарске, Аустрије, Чешке, Француске и других земаља, који су помогали да се контролише и заустави мигрантски ток. 

– Овај споразум ће помоћи да Фронтекс, ако поново дође до значајне кризе у миграцијама, помогне у спријечавању незаконитих улазака миграната у Србију – истиче Стефановић.

Фронтекс ће, додаје, бити и на југоисточним границама Србије.

– Ако их позовемо, биће прије свега на граници с Бугарском и Македонијом. Полицајци који су већ долазили били су распоређивани на тим границама, а не на нашу границу с Мађарском – рекао је Стефановић.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Голмw

24.09.2018 08:29

Ви то већ јесте требали сте затвори границу са Македонијом И рјесен проблем давно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Израелац

24.09.2018 11:46

Бице да сте ви периферија људског ума. Само неко плитке памети, а дубоке мрзње, мозе написати ово сто сте ви написали. Требало би вас залити.

Name

израелац

24.09.2018 09:37

Србија је периферија европе и запада.. такође је периферија русије а периферија блиског истока.. у њој живи само ко мора и онај ко је довољно неодгојен да може живјети другдије... неће вас ни избјеглице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.09.2018 11:07

Он има договор са Додиком да избјеглице пребаце у Републику Српску па онда да осуде Мектица како би помогли да Додик добије изборе да све то свале на СзП који је на власти у Сарајеву. Ако народ поново насједне нека му и буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучка Антифа

24.09.2018 22:10

Небојша из Београда. У затвор.

ОДГОВОРИТЕ