У БиХ и умрли на бирачком списку

На Централном бирачком списку за изборе 7. октобра налазе се и имена 8. 764 особе које су, судећи према датумима рођења, стогодишњаци, а међу њима има и оних који су, према списку, прегазили и 110 година.  

Босна и Херцеговина 24.09.2018 | 07:54
У БиХ и умрли на бирачком списку
Све ово тврди Демир Махмутћехајић из столачке Социјалдемократске партије, који за “Аваз” каже да је, заједно с групом самосвјесних грађана у Стоцу и Херцеговини, претресао Централни бирачки списак, у који је имао увид, као што га, како каже, имају и остале политичке партије.

Он истиче да је, поред ових, уочен још низ неправилности у бирачком списку те позива надлежне у БиХ да над њим успоставе интегритет.

– Ишчитали смо комплетан списак и нашли 8.764 особе које имају 100 и више година. Је ли могуће да су они сви живи? Изазивамо све, првенствено Централну изборну комисију (ЦИК), чији су чланови добро плаћени да, уколико имају аргументе, оповргну ове наводе или да их потврде. Једноставно, нека раде свој посао. Они причају о интегритету бирачког списка. Тај интегритет не постоји. Бирачки списак је корумпиран – каже Махмутћехајић.

Наводи да су он и група грађана сами радили на провјери тога јесу ли неки људи са списка живи или не те да су, такође, открили да су многи са списка давно умрли.

Због свега, сматра Махмутћехајић, у рјешавање проблема с бирачким списком требала би се укључити и међународна заједница. 

– Ово ради организована мафија и међународна заједница мора се укључити у рјешавање проблема с бирачким списком. Када је у Македонији једна опозициона партија указала на то да постоји сумња да је на њиховом бирачком списку 30.000 мртвих, америчка администрација и Европска унија тражили су детаљну провјеру бирачког списка и да му се врати интегритет. Тек кад је то учињено, странка која је до тада годинама владала, изгубила је изборе – наводи Махмутћехајић.

Иначе, према посљедњем објављеном податку, у БиХ живе 193 стогодишњака. Већ смо писали о томе да се на Централном бирачком списку годинама налазе имена на хиљаде мртвих особа и да је извјесна њихова злоупотреба.

 Грађани су покрадени

– Успостављање инетгритета бирачког списка требао би бити приоритет и за све политичке опције. Ово је приоритет над побједом на изборима. Јер, како побиједити кад не бирају грађани него су они покрадени – истиче Махмутћехајић.

“Гласаће” и покојна Аница Рагуж

Махмутћехајић за примјер наводи име Анице Рагуж, за коју на списку стоји да је рођена 1908. године и да је пријављена за бирачко мјесто Ривине 1 у Стоцу.

С друге стране, Аницина покојна сестра Мара Рагуж умрла је ове године и на њеној јавно објављеној смртовници стоји да су ожалошћене и породице њене “покојне сестре Анице”, која би, пак, “требала гласати 7. октобра”, пише аваз.ба.

(СрпскаИнфо/Аваз)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

балавац

24.09.2018 06:36

Ове изборе дефинитивно треба помјерити за неки други датум и убрзано отклонити све недостатке а поставити привремену владу и предсједника док грађани на регуларним изборима сами себи изаберу вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

24.09.2018 07:07

У ТЕКСТУ СЕ ДОБРО КАЖЕ ЦИК ЈЕ ДОБРО ПЛАЋЕН ДА ОБАВИ СВОЈ ПОСАО КАКО ТРЕБА МЕЂУТИМ У ЦИКУ ИМА И ОНИХ КОЈИ СУ ДЕБЕЛО НАПЛАТИЛИ ОД ВЛАДАЈУЋИХ ХОНОРАРЕ ДА СЕ ПРОГЛЕДА И ПРОТУРИ СВЕГА И СВАЧЕГА ЗА ИЗБОРЕ.МАЛО ПРОЧЕШЉАТИ КО ЈЕ У ПИТАЊУ.

Name

каква лакрдија

24.09.2018 07:41

Босном ходају мртви вец одавно. Зато се они зиви исељавају узурбано, ха, ха..

Name

херцеговац

24.09.2018 08:03

А јес вам вијест!!! Па у овој држави би била вијест да мртвих нема на гласачком списку а ваљало би прочешљати и платне спискове можда их и ту има јер ми је познат случај да је дама у ХЕТ примала плату њој кренуло дијете у школу у Новом Саду, додуше за претходне власти и зато их мрзим као и секту, за Вукана сигурно за њих мооооожда ваљда су ипак мање алави ако ми којим случајем рука не заокружи Фалатара или неког сличног

Name

куку нама са нама

24.09.2018 06:41

Пожурите на бирацка мјеста,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно је тако

24.09.2018 07:19

Тацно је тако. Али засто не написете због цега се умрли налазе на бирацким списковима. Засто локалне заједнице које воде матицне књиге не доставе податке о умрлим лицима оним органима који воде Централни бирацки списак. Засто не написете имена опстина кије тај посао не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крени редом

24.09.2018 07:37

Све општине у БИХ. Не требаш даље. Али и ту има различитих случајева. Тако сам на прошлим изборима на списку нашао особу која је умрла 4 године прије тога, док мог комшије који је умро пар мјесеци прије није било. Тако да није фора у не достављању спискова.

Name

рокy

24.09.2018 08:33

Разлика у процентима за патриотски блок це бити толика да це бити занемарив број "мртвих".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2018 10:02

Тебе је стварно неко рокнуо

Name

израелац

24.09.2018 08:56

Милорад има тактику побједе на изборима, прво да нас све сахрани па тек онда да гласамо за њега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.09.2018 09:28

Мене интересује има ли живих на бирачком списку? Стално пишете само о мртвим

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

24.09.2018 09:36

Мој дјед је стално на изборном оном попису кад год мене трази ја видим његово име хахах а цовјек умро 90-тих година....

ОДГОВОРИТЕ
Name

14 xy

24.09.2018 09:43

НИЈЕ ПРВИ ПУТ хааааа А КАД НЕ ПРОДЈЕ ОНДА ИДЕ ОЛОВКА ОД ДНС СНСД СП. ПА СЕ ДОДАЈЕ ЈОС ЈЕДАН КРИЗИЦ И ЛИСТИЋ ЈЕ НЕВАЗЕЦИ.. ТО РАДЕ СТАЛНО ПОГОТОВО ДНС РЕГИЈА ИЛИ ПО ЗАТВАРАЊУ УБАЦУЈУ ПО Г. М. ОД 70-150 ЛИСТ ИЦА ВЕЦ ВИДЈЕНО .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

24.09.2018 09:49

Сви ми знамо да директори предузеца својим радницима подијеле папире тразеци од њих да скупљају гласовеза њихову странку како би на 400 КМ добили један мијесец 100 КМ вецу плату! Тако робовласници користе своје раднике, а умјесто радног дана тјерају их да иду по митинзима странке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

30.09.2018 08:37

Некад се говорило:"засади макар дрво, за свога зивота, да би остао вецно у сецању". А данас то иде другације ,неморас да гласас ни једном у зивоту, да би остао вецан.

ОДГОВОРИТЕ