U BiH i umrli na biračkom spisku

Na Centralnom biračkom spisku za izbore 7. oktobra nalaze se i imena 8. 764 osobe koje su, sudeći prema datumima rođenja, stogodišnjaci, a među njima ima i onih koji su, prema spisku, pregazili i 110 godina.  

Bosna i Hercegovina 24.09.2018 | 07:54
U BiH i umrli na biračkom spisku
Sve ovo tvrdi Demir Mahmutćehajić iz stolačke Socijaldemokratske partije, koji za “Avaz” kaže da je, zajedno s grupom samosvjesnih građana u Stocu i Hercegovini, pretresao Centralni birački spisak, u koji je imao uvid, kao što ga, kako kaže, imaju i ostale političke partije.

On ističe da je, pored ovih, uočen još niz nepravilnosti u biračkom spisku te poziva nadležne u BiH da nad njim uspostave integritet.

– Iščitali smo kompletan spisak i našli 8.764 osobe koje imaju 100 i više godina. Je li moguće da su oni svi živi? Izazivamo sve, prvenstveno Centralnu izbornu komisiju (CIK), čiji su članovi dobro plaćeni da, ukoliko imaju argumente, opovrgnu ove navode ili da ih potvrde. Jednostavno, neka rade svoj posao. Oni pričaju o integritetu biračkog spiska. Taj integritet ne postoji. Birački spisak je korumpiran – kaže Mahmutćehajić.

Navodi da su on i grupa građana sami radili na provjeri toga jesu li neki ljudi sa spiska živi ili ne te da su, takođe, otkrili da su mnogi sa spiska davno umrli.

Zbog svega, smatra Mahmutćehajić, u rješavanje problema s biračkim spiskom trebala bi se uključiti i međunarodna zajednica. 

– Ovo radi organizovana mafija i međunarodna zajednica mora se uključiti u rješavanje problema s biračkim spiskom. Kada je u Makedoniji jedna opoziciona partija ukazala na to da postoji sumnja da je na njihovom biračkom spisku 30.000 mrtvih, američka administracija i Evropska unija tražili su detaljnu provjeru biračkog spiska i da mu se vrati integritet. Tek kad je to učinjeno, stranka koja je do tada godinama vladala, izgubila je izbore – navodi Mahmutćehajić.

Inače, prema posljednjem objavljenom podatku, u BiH žive 193 stogodišnjaka. Već smo pisali o tome da se na Centralnom biračkom spisku godinama nalaze imena na hiljade mrtvih osoba i da je izvjesna njihova zloupotreba.

 Građani su pokradeni

– Uspostavljanje inetgriteta biračkog spiska trebao bi biti prioritet i za sve političke opcije. Ovo je prioritet nad pobjedom na izborima. Jer, kako pobijediti kad ne biraju građani nego su oni pokradeni – ističe Mahmutćehajić.

“Glasaće” i pokojna Anica Raguž

Mahmutćehajić za primjer navodi ime Anice Raguž, za koju na spisku stoji da je rođena 1908. godine i da je prijavljena za biračko mjesto Rivine 1 u Stocu.

S druge strane, Anicina pokojna sestra Mara Raguž umrla je ove godine i na njenoj javno objavljenoj smrtovnici stoji da su ožalošćene i porodice njene “pokojne sestre Anice”, koja bi, pak, “trebala glasati 7. oktobra”, piše avaz.ba.

(SrpskaInfo/Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

balavac

24.09.2018 06:36

Ove izbore definitivno treba pomjeriti za neki drugi datum i ubrzano otkloniti sve nedostatke a postaviti privremenu vladu i predsjednika dok građani na regularnim izborima sami sebi izaberu vođe.

ODGOVORITE
Name

Mk

24.09.2018 07:07

U TEKSTU SE DOBRO KAŽE CIK JE DOBRO PLAĆEN DA OBAVI SVOJ POSAO KAKO TREBA MEĐUTIM U CIKU IMA I ONIH KOJI SU DEBELO NAPLATILI OD VLADAJUĆIH HONORARE DA SE PROGLEDA I PROTURI SVEGA I SVAČEGA ZA IZBORE.MALO PROČEŠLJATI KO JE U PITANJU.

Name

kakva lakrdija

24.09.2018 07:41

Bosnom hodaju mrtvi vec odavno. Zato se oni zivi iseljavaju uzurbano, ha, ha..

Name

hercegovac

24.09.2018 08:03

A jes vam vijest!!! Pa u ovoj državi bi bila vijest da mrtvih nema na glasačkom spisku a valjalo bi pročešljati i platne spiskove možda ih i tu ima jer mi je poznat slučaj da je dama u HET primala platu njoj krenulo dijete u školu u Novom Sadu, doduše za prethodne vlasti i zato ih mrzim kao i sektu, za Vukana sigurno za njih mooooožda valjda su ipak manje alavi ako mi kojim slučajem ruka ne zaokruži Falatara ili nekog sličnog

Name

kuku nama sa nama

24.09.2018 06:41

Požurite na biracka mjesta,haha

ODGOVORITE
Name

Tacno je tako

24.09.2018 07:19

Tacno je tako. Ali zasto ne napisete zbog cega se umrli nalaze na birackim spiskovima. Zasto lokalne zajednice koje vode maticne knjige ne dostave podatke o umrlim licima onim organima koji vode Centralni biracki spisak. Zasto ne napisete imena opstina kije taj posao ne rade.

ODGOVORITE
Name

Kreni redom

24.09.2018 07:37

Sve opštine u BIH. Ne trebaš dalje. Ali i tu ima različitih slučajeva. Tako sam na prošlim izborima na spisku našao osobu koja je umrla 4 godine prije toga, dok mog komšije koji je umro par mjeseci prije nije bilo. Tako da nije fora u ne dostavljanju spiskova.

Name

roky

24.09.2018 08:33

Razlika u procentima za patriotski blok ce biti tolika da ce biti zanemariv broj "mrtvih".

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2018 10:02

Tebe je stvarno neko roknuo

Name

izraelac

24.09.2018 08:56

Milorad ima taktiku pobjede na izborima, prvo da nas sve sahrani pa tek onda da glasamo za njega...

ODGOVORITE
Name

А

24.09.2018 09:28

Мене интересује има ли живих на бирачком списку? Стално пишете само о мртвим

ODGOVORITE
Name

zoka

24.09.2018 09:36

Moj djed je stalno na izbornom onom popisu kad god mene trazi ja vidim njegovo ime hahah a covjek umro 90-tih godina....

ODGOVORITE
Name

14 xy

24.09.2018 09:43

NIJE PRVI PUT haaaaa A KAD NE PRODJE ONDA IDE OLOVKA OD DNS SNSD SP. PA SE DODAJE JOS JEDAN KRIZIC I LISTIĆ JE NEVAZECI.. TO RADE STALNO POGOTOVO DNS REGIJA ILI PO ZATVARANJU UBACUJU PO G. M. OD 70-150 LIST ICA VEC VIDJENO .......

ODGOVORITE
Name

decko

24.09.2018 09:49

Svi mi znamo da direktori preduzeca svojim radnicima podijele papire trazeci od njih da skupljaju glasoveza njihovu stranku kako bi na 400 KM dobili jedan mijesec 100 KM vecu platu! Tako robovlasnici koriste svoje radnike, a umjesto radnog dana tjeraju ih da idu po mitinzima stranke!

ODGOVORITE
Name

he he he

30.09.2018 08:37

Nekad se govorilo:"zasadi makar drvo, za svoga zivota, da bi ostao vecno u secanju". A danas to ide drugacije ,nemoras da glasas ni jednom u zivotu, da bi ostao vecan.

ODGOVORITE