Уставни суд БиХ о правима Срба

Уставни суд БиХ разматраће у четвртак, 27. септембра, захтјев за оцјену уставности устава Посавског, Херцеговачко-неретванског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Западнохерцеговачког кантона, јер не признају конститутивност српског народа, као ни српски језик и ћирилично писмо. Овај захтјев поднио је Младен Босић док је обављао функцију замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Република Српска 23.09.2018 | 12:38
Уставни суд БиХ о правима Срба
Објашњавајући ову иницијативу, Босић је рекао раније да не постоји воља у кантонима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ да сами промијене спорне одребе устава.

"У Босанско-подрињском кантону Срби су дефинисани у Уставу као конститутивни народ, али им није признато право на језик и писмо. Очекујем да ће Уставни суд искористити ову прилику да покаже да штити одредбе Устава и нађе начина да обезбиједи једнако третирање сва три конститутивна народа, односно Срба у пет кантона у ФБиХ на исти начин како је то ријешено у Уставу Републике Српске и ФБиХ", рекао је Босић.

Према његовом мишљењу, српски језик у ових пет кантона није поменут као језик конститутивног народа и због тога тражи да се он уведе "па макар се звао и језик којим говори српски народ".

Он је нагласио да је поднио захтјев за испитивање уставности јер Срби у ФБиХ, односно у кантонима, немају своје представнике у законодавним и извршним тијелима или су они у траговима.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да ће на пленарној сједници бити разматран захтјев Борјане Кришто, тада замјеника предсједавајућег Представничког дома, за оцјену уставности одредби Закона о кривичном поступку БиХ са одредбама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ требало би да донесе одлуке о разрјешењу и престанку радног односа шефа кабинета предсједника Уставног суда БиХ и избору новог, о избору вишег правног савјетника и правног савјетника, те о сталним комисијама Уставног суда БиХ.

На дневном реду сједнице су и План рада Уставног суда БиХ за 2019. годину, Приједлог буџета Уставног суда БиХ за 2019. годину и Извјештај о финансијској ревизији Уставног суда БиХ за 2017. годину.

(Срна) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хаyе

23.09.2018 10:41

Стаје то цудно, исто раде и Срби у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.09.2018 10:43

Све исто нико нигде ниста не признаје кад би се пола истине признало пола дрзаве би било у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.09.2018 10:48

Због тога Додик и Зељка зеле то дати Хрватима као теци ентитет и крај србској патњи гасајте за њи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

23.09.2018 11:08

Шта има Додик давати, Хрвати и Муслимани су добили одмах колико их следује заједно Срби своју половину. Ако хоће муслимани и Хрвати да се дијеле онда нека дијеле то пола што им је допало нема Додик да даје никоме . Ваљда се пита и народ српски.

Name

Горан

23.09.2018 12:08

Само Република Српска и само Срби, остали ако хоће с нама, хоће, ако не, срећан пут у федерацију.

Name

Б. Бабић

23.09.2018 17:24

Како неко ко треба да одговара за злочине над Србима, да одлучује о њиховим правима. Двоје судија Бошњака, су били укључени у злочине над Србима, па судац М. Тадић који је био министар правосуђа ХРХБ под чијим су ингеренцијом били затвори и логори. Подсјетимо и улогу судије Симовића у прикривању злочина над Србима у Сарајеву. Коме ће они да суде. Ником, не могу .

ОДГОВОРИТЕ