Ustavni sud BiH o pravima Srba

Ustavni sud BiH razmatraće u četvrtak, 27. septembra, zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo. Ovaj zahtjev podnio je Mladen Bosić dok je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Republika Srpska 23.09.2018 | 12:38
Ustavni sud BiH o pravima Srba
Objašnjavajući ovu inicijativu, Bosić je rekao ranije da ne postoji volja u kantonima u Federaciji BiH /FBiH/ da sami promijene sporne odrebe ustava.

"U Bosansko-podrinjskom kantonu Srbi su definisani u Ustavu kao konstitutivni narod, ali im nije priznato pravo na jezik i pismo. Očekujem da će Ustavni sud iskoristiti ovu priliku da pokaže da štiti odredbe Ustava i nađe načina da obezbijedi jednako tretiranje sva tri konstitutivna naroda, odnosno Srba u pet kantona u FBiH na isti način kako je to riješeno u Ustavu Republike Srpske i FBiH", rekao je Bosić.

Prema njegovom mišljenju, srpski jezik u ovih pet kantona nije pomenut kao jezik konstitutivnog naroda i zbog toga traži da se on uvede "pa makar se zvao i jezik kojim govori srpski narod".

On je naglasio da je podnio zahtjev za ispitivanje ustavnosti jer Srbi u FBiH, odnosno u kantonima, nemaju svoje predstavnike u zakonodavnim i izvršnim tijelima ili su oni u tragovima.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da će na plenarnoj sjednici biti razmatran zahtjev Borjane Krišto, tada zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH trebalo bi da donese odluke o razrješenju i prestanku radnog odnosa šefa kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH i izboru novog, o izboru višeg pravnog savjetnika i pravnog savjetnika, te o stalnim komisijama Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice su i Plan rada Ustavnog suda BiH za 2019. godinu, Prijedlog budžeta Ustavnog suda BiH za 2019. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

haye

23.09.2018 12:41

Staje to cudno, isto rade i Srbi u RS.

ODGOVORITE
Name

Realno

23.09.2018 12:43

Sve isto niko nigde nista ne priznaje kad bi se pola istine priznalo pola drzave bi bilo u zatvor.

ODGOVORITE
Name

borac

23.09.2018 12:48

Zbog toga Dodik i Zeljka zele to dati Hrvatima kao teci entitet i kraj srbskoj patnji gasajte za nji.

ODGOVORITE
Name

Mina

23.09.2018 13:08

Šta ima Dodik davati, Hrvati i Muslimani su dobili odmah koliko ih sleduje zajedno Srbi svoju polovinu. Ako hoće muslimani i Hrvati da se dijele onda neka dijele to pola što im je dopalo nema Dodik da daje nikome . Valjda se pita i narod srpski.

Name

Горан

23.09.2018 14:08

Само Република Српска и само Срби, остали ако хоће с нама, хоће, ако не, срећан пут у федерацију.

Name

B. Babić

23.09.2018 19:24

Kako neko ko treba da odgovara za zločine nad Srbima, da odlučuje o njihovim pravima. Dvoje sudija Bošnjaka, su bili uključeni u zločine nad Srbima, pa sudac M. Tadić koji je bio ministar pravosuđa HRHB pod čijim su ingerencijom bili zatvori i logori. Podsjetimo i ulogu sudije Simovića u prikrivanju zločina nad Srbima u Sarajevu. Kome će oni da sude. Nikom, ne mogu .

ODGOVORITE