Људи, данас се игра дерби!

Мало је речи које би могле да опишу сусрет два највећа српска клуба Црвене звезде и Партизана, који ће се од 19 часова састати у 158. "вечитом дербију".

Фудбал 23.09.2018 | 12:00
Људи, данас се игра дерби!
Највећа утакмица на овим просторима игра се на стадиону у Хумској и због много тога је посебна, и веома важна.

Звезда је склопила тим, вероватно најбољи у последњих десет или 15 година и с правом у меч улази као фаворит, међутим дуели две екипе много пута су нам показали да фаворита у дербију нема.

Црвено-бели су у седам мечева постигли 22 гола, што значи да постижу нешто мало више од три на сваком мечу. Тренер Звезде Владан Милојевић има два веома такмичарска тима и сигурно ће се налазити на слатким мукама због састава. 

Поред тога шампион Србије обезбедио је пласман у Лигу шампиона и првом мечу успео је да освоји бод против Наполија. Чини се да је све на страни црвено-белих, међутим много ће се питати и Партизан.

Када се каже или напише да у дербију нема фаворита, то мало звучи као излизан клише, али је стварно тако. Када две екипе изађу на терен заборавља се форма и претходно резултати. 

Партизан се сигурно не налази у најбољој ситуацију, постигли су само осам голова на исто толико мечева, а последња три тријумфа дошла су минималним резултатом (1:0). 

Екипа Зорана Мирковића има пет победа заредом у домаћем шампионату, међутим на терену нису деловали добро упркос тријумфима. У претходним "вечитим дербијима" готово увек су судије биле на тапету, а тренер Партизана рекао је да играчи буду звезде, а не арбитри. 

"Играћемо против највећег ривала и волео бих да сви ми актери, играчи, тренери, публика и судије, будемо достојни, на нивоу те утакмице. Било би погубно да звезда вечери буде неко од њих (судија), а логично је да буде неко од играча, Партизана или Звезде. Свако би требало да ради свој посао и надам се да ће радити", рекао је Мирковић пред дерби.

Горе је написано да у оваквим мечевима нема фаворита, а баш тим речима је Владан Милојевић описао дуел с Партизаном. 

"Верујте ми, на оваквим утакмицама нема фаворита, то се показало у прошлости, показаће се и у будућности. Немате ни предност домаћег терена. Сама реч дерби сасвим довољно говори. Да ли је неко фаворит или није, да ли је у бољој форми или не, калкулације... То не пије воду. Утакмица ће имати непредвидив ток", рекао је Милојевић. 

Тренер Звезда овај меч је апострофирао као вероватно најважнији у сезони, пошто евентуалном победом црвено-бели имају шансу да оду на велику бодовни разлику. Шампион Србије има два бода више и утакмицу мање, и евентуалном победом против Партизана и у одложеном мечу са Напретком, отишли би на великих осам бодова предности. 

С обзиром да у Суперлиги изгледају као казнена експедиција (22:3 гол разлика), тешко је очекивати да ће испустити шансу, иако има још много да се игра до краја шампионата.

Стадион у Хумској очекује се да буде распродат, већ је познато да за север више нема карата, а вероватно и за југ, док је за запад и исток остало веома мало улазница, ако и толико. 

Када је реч о саставима у Црвеној звезди очекује се да се Жонатан Кафу врати, не само у стартну поставу, већ и у екипу, пошто против Наполија није био ни на клупи. Такође, Чаушић би требало да добије нешто дефанзивнију улогу, а у првој постави вероватно неће бити Бранка Јовичића. 

Одбрана до сада ниједном нија била упитна, међутим наступ Вујадина Савића је неизвестан због повреде, па је врло могуће да његово место у 11 заузме Срђан Бабић. 

Остало би све требало да буде исто, па би прва постава могла да изгледа овако: Борјан – Родић, Бабић, Дегенек, Стојковић – Чаушић, Крстичић – Марин, Бен, Кафу – Боаћи.

Код Партизана се не очекује много промена, а једина би могла да буде на средини терена где ће Саша Здјелар заменити Небојшу Косовића. Мирковић ће се вероватно одлучити за нешто дефанзивније играче у вези, па ће уз Здјелара играти Шћекић. 

Испред њих стандардно ће играти Закарић, Пантић и Јанковић, док је шпиц резервисан за Рикарда Гомеша. 

У одбрани се зна како ствари стоје и ово је 11 црно-белих који би требало да крену дерби: Стојковић – Н.Г. Милетић, Валијенте, Марковић, Н.Р. Милетић – Здјелар, Шћекић – Закарић, Пантић, Јанковић – Рикардо. 

Подсећамо, утакмица је на програму од 19 часова.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Забрањено пусење

23.09.2018 11:23

Да није било Тите неби било ниједног клуба на простору бивсе Yу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОБАР ДО ГРОБА!

23.09.2018 11:35

Шта је Звездаши? Не одговара вам текст мог коментара? Наздравље!

ОДГОВОРИТЕ