Ljudi, danas se igra derbi!

Malo je reči koje bi mogle da opišu susret dva najveća srpska kluba Crvene zvezde i Partizana, koji će se od 19 časova sastati u 158. "večitom derbiju".

Fudbal 23.09.2018 | 12:00
Ljudi, danas se igra derbi!
Najveća utakmica na ovim prostorima igra se na stadionu u Humskoj i zbog mnogo toga je posebna, i veoma važna.

Zvezda je sklopila tim, verovatno najbolji u poslednjih deset ili 15 godina i s pravom u meč ulazi kao favorit, međutim dueli dve ekipe mnogo puta su nam pokazali da favorita u derbiju nema.

Crveno-beli su u sedam mečeva postigli 22 gola, što znači da postižu nešto malo više od tri na svakom meču. Trener Zvezde Vladan Milojević ima dva veoma takmičarska tima i sigurno će se nalaziti na slatkim mukama zbog sastava. 

Pored toga šampion Srbije obezbedio je plasman u Ligu šampiona i prvom meču uspeo je da osvoji bod protiv Napolija. Čini se da je sve na strani crveno-belih, međutim mnogo će se pitati i Partizan.

Kada se kaže ili napiše da u derbiju nema favorita, to malo zvuči kao izlizan kliše, ali je stvarno tako. Kada dve ekipe izađu na teren zaboravlja se forma i prethodno rezultati. 

Partizan se sigurno ne nalazi u najboljoj situaciju, postigli su samo osam golova na isto toliko mečeva, a poslednja tri trijumfa došla su minimalnim rezultatom (1:0). 

Ekipa Zorana Mirkovića ima pet pobeda zaredom u domaćem šampionatu, međutim na terenu nisu delovali dobro uprkos trijumfima. U prethodnim "večitim derbijima" gotovo uvek su sudije bile na tapetu, a trener Partizana rekao je da igrači budu zvezde, a ne arbitri. 

"Igraćemo protiv najvećeg rivala i voleo bih da svi mi akteri, igrači, treneri, publika i sudije, budemo dostojni, na nivou te utakmice. Bilo bi pogubno da zvezda večeri bude neko od njih (sudija), a logično je da bude neko od igrača, Partizana ili Zvezde. Svako bi trebalo da radi svoj posao i nadam se da će raditi", rekao je Mirković pred derbi.

Gore je napisano da u ovakvim mečevima nema favorita, a baš tim rečima je Vladan Milojević opisao duel s Partizanom. 

"Verujte mi, na ovakvim utakmicama nema favorita, to se pokazalo u prošlosti, pokazaće se i u budućnosti. Nemate ni prednost domaćeg terena. Sama reč derbi sasvim dovoljno govori. Da li je neko favorit ili nije, da li je u boljoj formi ili ne, kalkulacije... To ne pije vodu. Utakmica će imati nepredvidiv tok", rekao je Milojević. 

Trener Zvezda ovaj meč je apostrofirao kao verovatno najvažniji u sezoni, pošto eventualnom pobedom crveno-beli imaju šansu da odu na veliku bodovni razliku. Šampion Srbije ima dva boda više i utakmicu manje, i eventualnom pobedom protiv Partizana i u odloženom meču sa Napretkom, otišli bi na velikih osam bodova prednosti. 

S obzirom da u Superligi izgledaju kao kaznena ekspedicija (22:3 gol razlika), teško je očekivati da će ispustiti šansu, iako ima još mnogo da se igra do kraja šampionata.

Stadion u Humskoj očekuje se da bude rasprodat, već je poznato da za sever više nema karata, a verovatno i za jug, dok je za zapad i istok ostalo veoma malo ulaznica, ako i toliko. 

Kada je reč o sastavima u Crvenoj zvezdi očekuje se da se Žonatan Kafu vrati, ne samo u startnu postavu, već i u ekipu, pošto protiv Napolija nije bio ni na klupi. Takođe, Čaušić bi trebalo da dobije nešto defanzivniju ulogu, a u prvoj postavi verovatno neće biti Branka Jovičića. 

Odbrana do sada nijednom nija bila upitna, međutim nastup Vujadina Savića je neizvestan zbog povrede, pa je vrlo moguće da njegovo mesto u 11 zauzme Srđan Babić. 

Ostalo bi sve trebalo da bude isto, pa bi prva postava mogla da izgleda ovako: Borjan – Rodić, Babić, Degenek, Stojković – Čaušić, Krstičić – Marin, Ben, Kafu – Boaći.

Kod Partizana se ne očekuje mnogo promena, a jedina bi mogla da bude na sredini terena gde će Saša Zdjelar zameniti Nebojšu Kosovića. Mirković će se verovatno odlučiti za nešto defanzivnije igrače u vezi, pa će uz Zdjelara igrati Šćekić. 

Ispred njih standardno će igrati Zakarić, Pantić i Janković, dok je špic rezervisan za Rikarda Gomeša. 

U odbrani se zna kako stvari stoje i ovo je 11 crno-belih koji bi trebalo da krenu derbi: Stojković – N.G. Miletić, Valijente, Marković, N.R. Miletić – Zdjelar, Šćekić – Zakarić, Pantić, Janković – Rikardo. 

Podsećamo, utakmica je na programu od 19 časova.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zabranjeno pusenje

23.09.2018 11:23

Da nije bilo Tite nebi bilo nijednog kluba na prostoru bivse Yu

ODGOVORITE
Name

ГРОБАР ДО ГРОБА!

23.09.2018 11:35

Шта је Звездаши? Не одговара вам текст мог коментара? Наздравље!

ODGOVORITE