Промјена Барсине филозофије - странци, добро дошли!

Каталонци су постали тим са најмање шпанских фудбалера. Сада имају пет играча пониклих у Ла Масији, а пре пет година су их имали 11.

Фудбал 23.09.2018 | 23:45
Промјена Барсине филозофије - странци, добро дошли!
Барселона је тренутно тим који има највише странаца у Примери. Укупно 15 таквих играча је на располагању Ернестеу Валвердеу. То је бројка која је у порасту током протеклих година. Највећи скок је дошао у сезони 2014/2015, у првој сезони Луиса Енрикеа на клупи, када су дошла седморица иностраних фудбалера. Бројка је тако расла све до садашњих 15 странаца.

Долазак толиког броја играча који су из земаља које нису ни близу Шпаније у исто време значи да је број домаћих играча опао. Барселона тренутно има само седам домаћих (шпанских и каталонских)играча. То је најмањи број у последњој деценији.

То је уједно најмањи број када се пореди са осталим екипама из Примере. На последњем месту Барса дели позицију са Атлетико Мадридом који такође има седам шпанских играча. Наравно, на врху листе је Атлетик Билбао са 23 Баска.

Барселона је рецимо у сезони 2015/2016 имала 10 домаћих играча и 13 странаца. Наредне сезоне је однос био 13:10, а прошле сезоне је пао на 14:9. Сада је 15:7 у корист странаца.

До овакве ситуације је довело више фактора. Пре свих - активност Барселоне на фудбалској пијаци. За последњих 10 година Барселона је довела 34 странца која су играла у првом тиму, а до тада је стигло само девет Шпанаца. У том периоду је стигло једнак број Бразилаца и Шпанаца у Барсу.

Јасно је да је Барселона више гледала страно тржиште него шпанско. Потпуно другачије од Реал Мадрида који је баш гледао последњих пар година да доведе оно најбоље домаће што може да доведе. А и када је Барселона доводила играче из Шпаније то се није најбоље завршавало. Последњи носилац који је стигао је Ђорди Алба. После њега долазили су Алеиш Видал, Денис Суарез, Пако Алкасер иЂерар Деулофеу...

Наравно да и један од главних фактора лежи у мањем доприносу чувене Ла Масији који се и те како осећа. И то је веома битна ствар за ову тему. Нема домаће производње која је Барси донела толике трофеје у протеклих 15-ак година. Као да је мали застој у производњи.

Поређења ради, Барса је 2013. године имала 11 Каталонаца у првом тиму који су прошли кроз Ла Масију. Тренутно их је пет - Пике, Алба, Бускетс, Сампер и Серђи Роберто.

Однос домаћих и страних играча у сезони 2012/2013

Домаћи: Валдес, Алба, Пике, Сеск Фабрегас, Бускетс, Ћави, Монтоја, Пујол, Бартра, Фонтас, Куенка, Инијеста, Педро, Пинто, Виља, Тијаго;

Страни: Алвес, Маскерано, Меси, Санчез, Адријано, Сонг, Дос Сантос, Абидал;

Однос домаћих и страних играча у сезони 2018/2019

Домаћи: Серђи Роберто, Пике, Алба, Бускетс, Сампер, Денис Суарез и Мунир

Страни: Тер Штеген, Силесен, Семедо, Умтити, Ленгле, Вермален, Ракитић, Кутињо, Рафиња, Артур, Видал, Меси, Суарез, Дембеле, Малком

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар