Promjena Barsine filozofije - stranci, dobro došli!

Katalonci su postali tim sa najmanje španskih fudbalera. Sada imaju pet igrača poniklih u La Masiji, a pre pet godina su ih imali 11.

Fudbal 23.09.2018 | 23:45
Promjena Barsine filozofije - stranci, dobro došli!
Barselona je trenutno tim koji ima najviše stranaca u Primeri. Ukupno 15 takvih igrača je na raspolaganju Ernesteu Valverdeu. To je brojka koja je u porastu tokom proteklih godina. Najveći skok je došao u sezoni 2014/2015, u prvoj sezoni Luisa Enrikea na klupi, kada su došla sedmorica inostranih fudbalera. Brojka je tako rasla sve do sadašnjih 15 stranaca.

Dolazak tolikog broja igrača koji su iz zemalja koje nisu ni blizu Španije u isto vreme znači da je broj domaćih igrača opao. Barselona trenutno ima samo sedam domaćih (španskih i katalonskih)igrača. To je najmanji broj u poslednjoj deceniji.

To je ujedno najmanji broj kada se poredi sa ostalim ekipama iz Primere. Na poslednjem mestu Barsa deli poziciju sa Atletiko Madridom koji takođe ima sedam španskih igrača. Naravno, na vrhu liste je Atletik Bilbao sa 23 Baska.

Barselona je recimo u sezoni 2015/2016 imala 10 domaćih igrača i 13 stranaca. Naredne sezone je odnos bio 13:10, a prošle sezone je pao na 14:9. Sada je 15:7 u korist stranaca.

Do ovakve situacije je dovelo više faktora. Pre svih - aktivnost Barselone na fudbalskoj pijaci. Za poslednjih 10 godina Barselona je dovela 34 stranca koja su igrala u prvom timu, a do tada je stiglo samo devet Španaca. U tom periodu je stiglo jednak broj Brazilaca i Španaca u Barsu.

Jasno je da je Barselona više gledala strano tržište nego špansko. Potpuno drugačije od Real Madrida koji je baš gledao poslednjih par godina da dovede ono najbolje domaće što može da dovede. A i kada je Barselona dovodila igrače iz Španije to se nije najbolje završavalo. Poslednji nosilac koji je stigao je Đordi Alba. Posle njega dolazili su Aleiš Vidal, Denis Suarez, Pako Alkaser iĐerar Deulofeu...

Naravno da i jedan od glavnih faktora leži u manjem doprinosu čuvene La Masiji koji se i te kako oseća. I to je veoma bitna stvar za ovu temu. Nema domaće proizvodnje koja je Barsi donela tolike trofeje u proteklih 15-ak godina. Kao da je mali zastoj u proizvodnji.

Poređenja radi, Barsa je 2013. godine imala 11 Katalonaca u prvom timu koji su prošli kroz La Masiju. Trenutno ih je pet - Pike, Alba, Buskets, Samper i Serđi Roberto.

Odnos domaćih i stranih igrača u sezoni 2012/2013

Domaći: Valdes, Alba, Pike, Sesk Fabregas, Buskets, Ćavi, Montoja, Pujol, Bartra, Fontas, Kuenka, Inijesta, Pedro, Pinto, Vilja, Tijago;

Strani: Alves, Maskerano, Mesi, Sančez, Adrijano, Song, Dos Santos, Abidal;

Odnos domaćih i stranih igrača u sezoni 2018/2019

Domaći: Serđi Roberto, Pike, Alba, Buskets, Samper, Denis Suarez i Munir

Strani: Ter Štegen, Silesen, Semedo, Umtiti, Lengle, Vermalen, Rakitić, Kutinjo, Rafinja, Artur, Vidal, Mesi, Suarez, Dembele, Malkom

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar