АБА СК: Партизан пао у продужетку! Звезда у финалу!

Драма, продужетак и победа Будућности над Партизаном! Кошаркаши Партизана поражени су од Будућности после продужетака са 90:87 у првом полуфиналном мечу АБА Суперкупа.  Веома добар меч црно-белих, који су у Лакташима скоро све време водили против Будућности, али нису успели да победе и пласирају се у финале АБА Суперкупа.  Звезда одбраном до победе над Цедевитом и финала Суперкупа! Кошаркаши Црвене звезде пласирали су се у финале АБА Суперкупа, пошто су са 79:68 победили Цедевиту.  Звезда заказала прву рунду са шампионом! За трофеј Суперкупа бориће се прошлогодишњи финалисти АБА лиге. Звезда одиграла одлично прво полувреме, па онда слабијом одбраном дозволила Цедевити да приреди мини-драму.

Кошарка 22.09.2018 | 22:20
АБА СК: Партизан пао у продужетку! Звезда у финалу!
У Лакташима смо гледали спектакл од утакмице и ово је класичан пример лепе кошаркашке представе. На крају после продужетака и много узбуђења славила је екипа Александра Џикића.

Будућност ће у финалу играти против бољег тиме из сусрета Црвене звезде и Цедевите, који је требао да крене у 20.30, међутим могуће је мало померање зато што је овај меч ушао у продужетке.

Најефикаснији у победничком саставу био је Ерл Кларк са 17 поена, док су двоцифрени још били Коти Кларк (16), Петар Поповић (14), Немања Гордић (12) и Никола Ивановић (10). 

У пораженом саставу Вања Маринковић постигао је 19, Лендејл 16, Загорац 15, док је Маркус Пејџ убацио 12. 

Утакмица је отворена у веома брзом ритму, а тако се наставило и током друге четвртине. Играчи обе екипе били су расположени шутем са дистанце, а црно-бели водили су у већем делу првог полувремена.

На паузу од 15 минута отишло се са резултатом 49:43. Током треће деонице гледала се доста чвршћа игра и Будућност је успела да спусти проценте црно-белих.

Током четврте четвртине гледала се сушта супротност, пошто ниједан од тимова није могао готово ништа да погоди. Дуго је резултат био 69:67, једно пет минута.

У завршници меча црно-бели имали су +2, 75:73, али је Ивановић успео да погоди уз фаул и донесе предност Подгоричанима, 75:76.

Колико је Ивановић урадио добро у последњем нападу, толико је лоше у наредном када је на пет секунди до крај фаулирао Николића. Репрезентативац Словеније је погодио 1/2 бацања, (76:76), а потом је Ивановић промашио тројку за победу. Ушло се у продужетак.

У продужетку је херој за Будућност био Петар Поповић, који је готово све поене дао са линије за слободна бацања. Партизан је доста грешека направио у ових додатних пет минута и Подгоричани су заслужено славили.

Актуелни шампион АБА лиге, екипа Будућности, први је финалиста регионалног Суперкупа, који се у недељу завршава у Лакташима!

"Плави" ће се за први трофеј у новој сезони борити са Црвеном звездом или Цедевитом, након што су у тешкој и драматичној утакмици, дугој 45 минута, савладали полетну екипу Партизана.

Партизан - Будућност 87:90, после 76:76 (24:19, 25:24, 18:22, 9:11) у регуларном току!

Црно-бели су у 38. минуту имали шест поена предности (75:69), али од тог тренутка нису поентирали у четири напада, па су Подгоричани кошем и додатним бацањем Николе Ивановића, осам секунди пре краја, преокренули на 75:76.

Алексеј Николић потом је реализовао само једно бацање, а Ивановић промашио тројку за победу.

Меч који је Партизан одиграо са великом енергијом и био у вођству 95 одсто времена (највише са 17:7 у првој и 40:32 у другој четвртини), морао је да буде решен у додатних пет минута, који су почели серијом 7:0 у режији Петра Поповића.

Партизан је узвратио, пришао са 76:83 на 82:83 и 84:85, али овог пута није могао више.

"Мислим да смо заслужили да победимо. Ово је млада екипа, пуна ентузијазма, која ће наставити да иде напред. Будућност је по буџету и по именима боља од нас, али вечерас то нису доказали на терену", рекао је за ТВ Арена спорт Вања Маринковић.

Петар Поповић оценио је да је Партизан "показао да има добру и талентовану екипу".

"Било је 'тврдо'... У продужетку сам дошао у ситуацију да изведем много слободних бацања и победили смо. Није још крај Суперкупа, битно нам је да се добро одморимо и што боље спремимо за финале, свакако против врло јаке екипе, било Звезде или Цедевите".

Какав меч у Лакташима! Драма, тензија, енергија, продужетак... Прштало је на све стране! Нема везе што сезона тек почиње за седам дана, Партизан и Будућност су јако желели ову победу! Иако ју је Партизан желео мало више, Будућност је на крају узела све са талона, само на мишиће и тај елемент старости, који је био од пресудног значаја - 90:87 (19:24, 24:25, 22:18, 11:9, 14:11).

Парни ваљак није успео, а тако је лако могао да види Будућност на коленима. И ту је искуство одиграло кључну улогу. Колико се само подгорички тим нудио црно-белима у четвртој деоници кроз чак шест неискоришћених акција, али је на крају недостајало да пулени Ненада Чанка задају тај завршни ударац. Нису до њега могли. Петар Поповић је искочио као велики херој продужетка са седам узастопних поена на почетку, Вања Маринковић му је то омогућио везаним фауловима. Од тада Партизан је све снаге усмерио ка томе да се врати и није успео. А после Поповићевих промашаја са пенала на пет секунди до краја, код резултата 87:90 Београђани су чак имали и напад за нови продужетак. Лоше су га организовали и тако положили оружје...

Партизанова полазна тачка за наставак сезоне апсолутно мора да буде утакмица против Будућности! Ако је Ненад Чанак још и пре судијског подбацивања лопте желео да из овог сусрета извуче позитивне и негативне елементе - онда су странице његовог тефтера добро попуњене. 

Апсолутно нема дилеме да у овом младом саставу Партизана има доста материјала за обраду, али коначне домете одредиће наредне седмице, па и месеци. Не треба, опет заборавити да је Парни ваљак у меч ушао без двојице најискуснијих играча, Новице Величковића и Бонџе Сија и да је упркос томе био на лопту од победе.

Овај Партизан је, сходно квалитету и искуству ростера, донекле показао одлике оног старог тима, из неких других времена. Од прве лопте у петој брзини, па куд пукло! С много жара, енергије и мотива. Она четири минута с почетка показала су колико је црно-белима заиста било до надметања са далеко скупљим ростером. Тројка Вање Маринковића, један, па други двокорак Радета Загорца, Страхиња Гавриловић са дистанце, Џок Лендејл као против Морнара... Већ после само четири минута Александар Џикић је морао да прекида игру минутом паузе, јер је резултат на семафору гласио - 14:7. Био је залет какав је Партизану био потребан за наставак. 

Ако се о квалитетима Радета Загорца много тога знало и пре његовог доласка у Хумску 1 овог лета, што се јасно видело и вечерас, онда је Џок Лендејл ипак изазвао много позитивних реакција. Нема сумње - некадашњи студент универзитета Сент Мериз је најпријатније изненађење ова три дана завршног турнира. Поново је Лендејл био на правим таласним дужинама у првом полувремену, па је скупио дванаест поена, пет скокова и по једну асистенцију и блокаду и тако показао да би могао да буде врло занимљиво појачање. 

У одсуству искуснијих играча, те кроз слабије вече Ђорђа Гагића, Загорац и Маринковић су морали да преузму одговорност и погурају екипу напред! Много је чудна прошла година била за некадашњег капитена Меге, од растанка с Мемфисом, преко дуге паузе и оног трилера око трансфера у Партизан, до одласка у Бетис где је скроз нестао... И опет, као да се све то није догодило. Суви квалитет нико не може да обрише тек тако. С много лакоће је ломио противничку одбрану и доводио до лудила своје чуваре. А он, имао је бројне задатке, па чак и да у одбрани буде и четворка и покрива Ерла Кларка, у недостатку правих решења на клупи црно-белих. На крају 15 поена, осам скокова, три асистенције и две украдене лопте. Поново јако разноврсно.

Вања је и сам после тријумфа над Морнаром рекао да би ово могла да буде сезона његове другачије, веће улоге у тиму и на терену. Играо је врло добро, оном тројком за 72:67, на четири и по минута пре краја запалио је Лакташе. А онда је у продужетку ходао по танкој жици. Они фаулови, техничка, па кошеви у битним моментима... Свакако му је рола са 19 поена била потребна.

Маркус Пејџ је поново делио лопте по жељи, иако се види да и њему фале рутина и утакмице у ногама. Изгубио је кључну лопту на минут пре краја продужетка и тако несвесно пресудио свом тиму. Убележио је дванаест поена, седам асистенција и три скока. 

Будућност је дефинитивно још у фази изградње тимске хемије. Виде се бројни недостаци у игри, посебно на плану колективне одбране и одређених нападачких постулата. И поред тога велики је скок у квалитету у односу на прошлу сезону. Едвин Џексон је имао мањи простор него што би иначе добио, али свакако није показао оно због чега је доведен. Поново је Ерл Кларк, баш као кроз припреме и сусрет с Игокеом, показао највише. Користио је Партизанову бољку на позицији четири, чињеницу да је Загорац физички инфериоран, а Лендејл спор за њега и стрпао 17 поена, уз седам ухваћених лопти. Као и Коти Кларк, који је скупио 15 поена. Данило Николић је засијао у првом делу, после је нестао. Суад Шеховић није могао да погоди из својих позциија, Немања Гордић је на моменте знао да бљесне, али то овог пута био онај човек из прошлосезонског финала Јадранске лиге. 

Николе Ивановића нигде није било готово 40 минута, а онда је у кључном нападу утакмице ушао у двокорак, погодио, извукао Лендејлов фаул и додао слободно бацање за нови резултатски окрет и вођство Будућности (76:75) на седам секунди до краја. На његову срећу Алексеј Николић је у следећем поседу погодио само једно бацање, за продужетак... А, опет, његов хитац за победу у том моменту био је ћорак. 

ПАРТИЗАН - БУДУЋНОСТ 87:90 (24:19, 25:24, 18:22, 9:11, 11:14)

Дворана: Спортска дворана Лакташи
Гледалаца: 2.000
Судије: Саша Пукл, Томислав Хордов, Гордан Терлевић

ПАРТИЗАН: Пејџ 12, Трифуновић, Аранитовић 2, Маринковић 19, Гегић 2, Пецарски, Гавриловић 3, Загорац 15, Лендејл 16, Гагић 9, Николић 9

БУДУЋНОСТ: Џексон 5, Ивановић 10, Шеховић 3, Е. Кларк 17, Баровић 3, К. Кларк 16, Гордић 12, Илић, Крафт 2, Николић, Поповић 14, Николић 8

Звезда одбраном до победе над Цедевитом и финала Суперкупа! Кошаркаши Црвене звезде пласирали су се у финале АБА Суперкупа, пошто су са 79:68 победили Цедевиту.

Црвена звезда и Будућност бориће се за трофеј АБА Суперкупа!

Финалисти прошлогодишњег узбудљивог плеј-офа регионалног такмичења "укрстиће копља" први пут - од најмање три пута ове сезоне - у недељу од 21 час у Лакташима пошто су данас славили против Партизана, односно Цедевите.

Тим Милана Томића одиграо је моћно прво полувреме и имао "+22" против шампиона Хрватске, да би у наставку дошло до мини-драме после благог опуштања Звезде.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЦЕДЕВИТА 79:68

Апсолутно "прво име" црвено-белих у првом полувремену био је сенегалски кошаркаш Мохамед Фаје који је погодио четири тројке из четири покушаја (15 поена) и, уз још неколико добрих дефанзивних секвенци, да би потом "нестао".

После приближавања Цедевите на једноцифрену разлику - одговорили су Стратос Перпероглу с две тројке, па Џо Регленд продорима и шутем споља, чиме је одбијен напад!

Тренер шампиона Србије био је током читавог меча незадовољан бројем дозвољених офанзивних скокова (9 за Цедевиту), али на крају ће сигурно бити задовољан урађеним.

Када је у питању Цедевита, код њих се далеко више видела неуиграност у новом систему код Сита Алонса који је једно време био веома нервозан издањем својих играча, али и због критеријума суђења који није одговарао његовој екипи.

Видели смо велики број личних грешака, али било је видљиво да је Звезда знатно унапредила одбрану у односу на сусрет с Олимпијом.

Звездина моћ је велика, а Цедевитин кошмар носи црвено-бело!

Прво учешће - прво финале! Црвена звезда је била у прилици да на ситне комаде разбуца сада већ некадашњег браниоца Суперкупа, али је победа ипак била скромнија... Било како, у одлично попуњеној Спортској дворани у Лакташима црвено-бели славили су резултатом 79:68 (25:16, 20:11, 11:17, 23:24).

Каква демонстрација силе Црвене звезде ове суботње вечери! Тешко је сада рећи да ли је Цедевита имала лоше вече, да ли је недостајало енергије или је проблем био комплексније природе, али ово није начин да се одигра такмичарска утакмица. Не са саставом који на располагању има Сито Алонсо, не чак иако је сезона у повоју. 

Нашла је Цедевита начин да се тргне, али сваки пут када би покушала да дође до драме, искочили би Стратос Перпероглу и Снајпер Џо (Регланд)! Било је немогуће испарирати таквом ривалу...

Утакмица као нацртана за Мохамеда Фајеа, који после овог издања може слободно да понесе надимак - Талични Мо! Искусни крилни центар искористио је свој шутерски дар и Цедевитину дефанзивну успаваност и одиграо меч који ће дуго памтити. Стално се трудио да рашири напад и остави простор Мајку Цирбесу и Мајклу Оџу да командују рекетом, уједно и послушао речи свог тренера с јучерашње конференције и сваки отворени шут узео! Што је најважније - решетао је у мету као да сутра не постоји. Због тога и јесте скупио двоцифрени учинак већ на старту друге четвртине, а недуго затим имао је и целих 15 поена (4/5 за три)! Истина, могао је утакмицу да крунише незаборавном партијом, али у другом полувремену није убацио ниједан поен... То, свакако, не умањује његов учинак у битној победи.

Када је Звезда имала толико расположеног стрелца, било је тако једноставно да се противник самеље... Звезда је фантастично отворила утакмицу - агресивно, снажно и фокусирано у одбрану, а у нападу је пропустила Цедевиту кроз решето! Тројка Регланда, па Берона, па Фајеа, добар хитац Цирбеса са полудистанце и пулени Милана Томића су већ на улазу у осми минут утакмице имали двоцифрену предност (19:9)!

Стратос Перпероглу је после магловитог издања у петак одиграо далеко боље! Био је један од преломних фактора утакмице на крају треће и почетку завршне деонице, па је тако и скупио 11 поена. Али и брзо изашао из игре због пет личних грешака. Џо Регланд је одлично стартовао, али се онда успавао, да би поново био користан у преломној фази својим брзим кораком и улазима кроз готово бушан рекет. Тако је скупио огромних 20 поена! Центарски тандем Оџо - Цирбес поново је својим присуством утеривао страх у кости, што ће доста значити током сезоне.  

Хрватском шампиону ништа није ишло како треба. Напади су били спори и бледи, најчешће завршавани исфорсираним шутевима или чак неискоришћеним отвореним приликама, док одбрана није знала где пре да удари! Да ли да брани рекет, да ли да јури шут споља... 

Није се Звезда ту зауставила, већ је старог такмаца пропустила кроз ренде и у другој четвртини. Фаје је отворио са две узастопне тројке, што је покренуло лавину која се завршила серијом 15:2 и резултатом 40:18 на старту четрнаестог минута! истина, Звезда је до полувремена успорила. Убацила је само пет кошева до одласка на одмор, Цедевита је то искористила да преко Бенитеа и Стипановићамало спусти минус. Ништа страшно, јер мало ко је могао да се закуне пре утакмице да ће Звезда овако брзо сломити такмаца у мечу који је требало да буде неизвестан од првог до последњег минута... Зато и Цедевитин одговор у трећој четвртини и не треба да зачуди. 

Успели су момци из Загреба мало да се разбуде у наставку утакмице, али ништа се битније није мењало. Тачније, смањили су дефицит да спусте на далеко пристојнију дистанцу. Било је, додуше, благе панике код црвено-белих када је Цедевита стигла на само једанаест поена (38:49), али тај налет решили су Перпероглу и Човић далекометним хицима. 

Нешто слично догодило се на старту последње четвртине, када је Џастин Кобс украо лопту Човићу и положио из контре за најнижих десет поена заостатка (46:56), али је опет Перпероглу реаговао са две узастопне тројке и држао Цедевиту далеко. А онда и највећи изазов - у последња два минута утакмице, када је Цедевита била најближа драми. Ипак, ни Бените, Агилар и Лима нису могли више од тога...

Без великог претеривања, нема речи које би описале игру српског шампиона у првом делу вечерашње утакмице. Било је интересантно гледати ову Црвену звезду. Баш као што је Милан Томић и тражио од својих играча после Олимпије. Да се фокус држи од старта, а да се ритам константно надограђује. Коначни резултат била је махом убедљива представа у окршају с једним од главних кандидата за јадранску круну. 

Биће, опет, елемената за Томића и остатак стручног штаба на којима ће се радити. Пре свега, на смањењу броја изгубљених лопти (17), увећању завршних додавања (12), а посебна пажња биће мораће да се обрати на елемент фокуса, јер је Цедевита неколико пута озбиљно запретила... Код Загрепчана по десет поена имали су Кобс, Бените, Стипановић и Агилар.

Сада припрема за финале против Будућности (недеља, 21.00), а онда и за почетак Јадранске лиге и Еврокупа. 

Ова Звезда обећава... Много!

ЦЕДЕВИТА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 68:79 (16:25, 11:20, 17:11, 24:23)

Дворана: у Лакташима.
Гледалаца: 2.000
Судије: Милош Кољеншић, Марио Мајкић, Саша Бабић

ЦЕДЕВИТА: Кобс 10п, 2ас, 3укр, Крушлин, Перковић, Бените 10п, 5укр, Маџет 5п, Стипановић 10п, 6ск, Лима 8п, 6ск, Кук 6п, бел 7п, Агилар 10п, 7ск.

ЗВЕЗДА: Регленд 20п, Раданов, Човић 8п, 4ас, Кешељ 2п, Перпероглу 11п, 2ас, 2укр, Лазић 2п, Фаје 15п, 7ск, Берон 8п, 2ск, Ристић 1п, Симанић, Цирбес 8п, 5ск, Оџо 4п, 6ск.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар