ABA SK: Partizan pao u produžetku! Zvezda u finalu!

Drama, produžetak i pobeda Budućnosti nad Partizanom! Košarkaši Partizana poraženi su od Budućnosti posle produžetaka sa 90:87 u prvom polufinalnom meču ABA Superkupa.  Veoma dobar meč crno-belih, koji su u Laktašima skoro sve vreme vodili protiv Budućnosti, ali nisu uspeli da pobede i plasiraju se u finale ABA Superkupa.  Zvezda odbranom do pobede nad Cedevitom i finala Superkupa! Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale ABA Superkupa, pošto su sa 79:68 pobedili Cedevitu.  Zvezda zakazala prvu rundu sa šampionom! Za trofej Superkupa boriće se prošlogodišnji finalisti ABA lige. Zvezda odigrala odlično prvo poluvreme, pa onda slabijom odbranom dozvolila Cedeviti da priredi mini-dramu.

Košarka 22.09.2018 | 22:20
ABA SK: Partizan pao u produžetku! Zvezda u finalu!
U Laktašima smo gledali spektakl od utakmice i ovo je klasičan primer lepe košarkaške predstave. Na kraju posle produžetaka i mnogo uzbuđenja slavila je ekipa Aleksandra Džikića.

Budućnost će u finalu igrati protiv boljeg time iz susreta Crvene zvezde i Cedevite, koji je trebao da krene u 20.30, međutim moguće je malo pomeranje zato što je ovaj meč ušao u produžetke.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Erl Klark sa 17 poena, dok su dvocifreni još bili Koti Klark (16), Petar Popović (14), Nemanja Gordić (12) i Nikola Ivanović (10). 

U poraženom sastavu Vanja Marinković postigao je 19, Lendejl 16, Zagorac 15, dok je Markus Pejdž ubacio 12. 

Utakmica je otvorena u veoma brzom ritmu, a tako se nastavilo i tokom druge četvrtine. Igrači obe ekipe bili su raspoloženi šutem sa distance, a crno-beli vodili su u većem delu prvog poluvremena.

Na pauzu od 15 minuta otišlo se sa rezultatom 49:43. Tokom treće deonice gledala se dosta čvršća igra i Budućnost je uspela da spusti procente crno-belih.

Tokom četvrte četvrtine gledala se sušta suprotnost, pošto nijedan od timova nije mogao gotovo ništa da pogodi. Dugo je rezultat bio 69:67, jedno pet minuta.

U završnici meča crno-beli imali su +2, 75:73, ali je Ivanović uspeo da pogodi uz faul i donese prednost Podgoričanima, 75:76.

Koliko je Ivanović uradio dobro u poslednjem napadu, toliko je loše u narednom kada je na pet sekundi do kraj faulirao Nikolića. Reprezentativac Slovenije je pogodio 1/2 bacanja, (76:76), a potom je Ivanović promašio trojku za pobedu. Ušlo se u produžetak.

U produžetku je heroj za Budućnost bio Petar Popović, koji je gotovo sve poene dao sa linije za slobodna bacanja. Partizan je dosta grešeka napravio u ovih dodatnih pet minuta i Podgoričani su zasluženo slavili.

Aktuelni šampion ABA lige, ekipa Budućnosti, prvi je finalista regionalnog Superkupa, koji se u nedelju završava u Laktašima!

"Plavi" će se za prvi trofej u novoj sezoni boriti sa Crvenom zvezdom ili Cedevitom, nakon što su u teškoj i dramatičnoj utakmici, dugoj 45 minuta, savladali poletnu ekipu Partizana.

Partizan - Budućnost 87:90, posle 76:76 (24:19, 25:24, 18:22, 9:11) u regularnom toku!

Crno-beli su u 38. minutu imali šest poena prednosti (75:69), ali od tog trenutka nisu poentirali u četiri napada, pa su Podgoričani košem i dodatnim bacanjem Nikole Ivanovića, osam sekundi pre kraja, preokrenuli na 75:76.

Aleksej Nikolić potom je realizovao samo jedno bacanje, a Ivanović promašio trojku za pobedu.

Meč koji je Partizan odigrao sa velikom energijom i bio u vođstvu 95 odsto vremena (najviše sa 17:7 u prvoj i 40:32 u drugoj četvrtini), morao je da bude rešen u dodatnih pet minuta, koji su počeli serijom 7:0 u režiji Petra Popovića.

Partizan je uzvratio, prišao sa 76:83 na 82:83 i 84:85, ali ovog puta nije mogao više.

"Mislim da smo zaslužili da pobedimo. Ovo je mlada ekipa, puna entuzijazma, koja će nastaviti da ide napred. Budućnost je po budžetu i po imenima bolja od nas, ali večeras to nisu dokazali na terenu", rekao je za TV Arena sport Vanja Marinković.

Petar Popović ocenio je da je Partizan "pokazao da ima dobru i talentovanu ekipu".

"Bilo je 'tvrdo'... U produžetku sam došao u situaciju da izvedem mnogo slobodnih bacanja i pobedili smo. Nije još kraj Superkupa, bitno nam je da se dobro odmorimo i što bolje spremimo za finale, svakako protiv vrlo jake ekipe, bilo Zvezde ili Cedevite".

Kakav meč u Laktašima! Drama, tenzija, energija, produžetak... Prštalo je na sve strane! Nema veze što sezona tek počinje za sedam dana, Partizan i Budućnost su jako želeli ovu pobedu! Iako ju je Partizan želeo malo više, Budućnost je na kraju uzela sve sa talona, samo na mišiće i taj element starosti, koji je bio od presudnog značaja - 90:87 (19:24, 24:25, 22:18, 11:9, 14:11).

Parni valjak nije uspeo, a tako je lako mogao da vidi Budućnost na kolenima. I tu je iskustvo odigralo ključnu ulogu. Koliko se samo podgorički tim nudio crno-belima u četvrtoj deonici kroz čak šest neiskorišćenih akcija, ali je na kraju nedostajalo da puleni Nenada Čanka zadaju taj završni udarac. Nisu do njega mogli. Petar Popović je iskočio kao veliki heroj produžetka sa sedam uzastopnih poena na početku, Vanja Marinković mu je to omogućio vezanim faulovima. Od tada Partizan je sve snage usmerio ka tome da se vrati i nije uspeo. A posle Popovićevih promašaja sa penala na pet sekundi do kraja, kod rezultata 87:90 Beograđani su čak imali i napad za novi produžetak. Loše su ga organizovali i tako položili oružje...

Partizanova polazna tačka za nastavak sezone apsolutno mora da bude utakmica protiv Budućnosti! Ako je Nenad Čanak još i pre sudijskog podbacivanja lopte želeo da iz ovog susreta izvuče pozitivne i negativne elemente - onda su stranice njegovog teftera dobro popunjene. 

Apsolutno nema dileme da u ovom mladom sastavu Partizana ima dosta materijala za obradu, ali konačne domete odrediće naredne sedmice, pa i meseci. Ne treba, opet zaboraviti da je Parni valjak u meč ušao bez dvojice najiskusnijih igrača, Novice Veličkovića i Bondže Sija i da je uprkos tome bio na loptu od pobede.

Ovaj Partizan je, shodno kvalitetu i iskustvu rostera, donekle pokazao odlike onog starog tima, iz nekih drugih vremena. Od prve lopte u petoj brzini, pa kud puklo! S mnogo žara, energije i motiva. Ona četiri minuta s početka pokazala su koliko je crno-belima zaista bilo do nadmetanja sa daleko skupljim rosterom. Trojka Vanje Marinkovića, jedan, pa drugi dvokorak Radeta Zagorca, Strahinja Gavrilović sa distance, Džok Lendejl kao protiv Mornara... Već posle samo četiri minuta Aleksandar Džikić je morao da prekida igru minutom pauze, jer je rezultat na semaforu glasio - 14:7. Bio je zalet kakav je Partizanu bio potreban za nastavak. 

Ako se o kvalitetima Radeta Zagorca mnogo toga znalo i pre njegovog dolaska u Humsku 1 ovog leta, što se jasno videlo i večeras, onda je Džok Lendejl ipak izazvao mnogo pozitivnih reakcija. Nema sumnje - nekadašnji student univerziteta Sent Meriz je najprijatnije iznenađenje ova tri dana završnog turnira. Ponovo je Lendejl bio na pravim talasnim dužinama u prvom poluvremenu, pa je skupio dvanaest poena, pet skokova i po jednu asistenciju i blokadu i tako pokazao da bi mogao da bude vrlo zanimljivo pojačanje. 

U odsustvu iskusnijih igrača, te kroz slabije veče Đorđa Gagića, Zagorac i Marinković su morali da preuzmu odgovornost i poguraju ekipu napred! Mnogo je čudna prošla godina bila za nekadašnjeg kapitena Mege, od rastanka s Memfisom, preko duge pauze i onog trilera oko transfera u Partizan, do odlaska u Betis gde je skroz nestao... I opet, kao da se sve to nije dogodilo. Suvi kvalitet niko ne može da obriše tek tako. S mnogo lakoće je lomio protivničku odbranu i dovodio do ludila svoje čuvare. A on, imao je brojne zadatke, pa čak i da u odbrani bude i četvorka i pokriva Erla Klarka, u nedostatku pravih rešenja na klupi crno-belih. Na kraju 15 poena, osam skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte. Ponovo jako raznovrsno.

Vanja je i sam posle trijumfa nad Mornarom rekao da bi ovo mogla da bude sezona njegove drugačije, veće uloge u timu i na terenu. Igrao je vrlo dobro, onom trojkom za 72:67, na četiri i po minuta pre kraja zapalio je Laktaše. A onda je u produžetku hodao po tankoj žici. Oni faulovi, tehnička, pa koševi u bitnim momentima... Svakako mu je rola sa 19 poena bila potrebna.

Markus Pejdž je ponovo delio lopte po želji, iako se vidi da i njemu fale rutina i utakmice u nogama. Izgubio je ključnu loptu na minut pre kraja produžetka i tako nesvesno presudio svom timu. Ubeležio je dvanaest poena, sedam asistencija i tri skoka. 

Budućnost je definitivno još u fazi izgradnje timske hemije. Vide se brojni nedostaci u igri, posebno na planu kolektivne odbrane i određenih napadačkih postulata. I pored toga veliki je skok u kvalitetu u odnosu na prošlu sezonu. Edvin Džekson je imao manji prostor nego što bi inače dobio, ali svakako nije pokazao ono zbog čega je doveden. Ponovo je Erl Klark, baš kao kroz pripreme i susret s Igokeom, pokazao najviše. Koristio je Partizanovu boljku na poziciji četiri, činjenicu da je Zagorac fizički inferioran, a Lendejl spor za njega i strpao 17 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Kao i Koti Klark, koji je skupio 15 poena. Danilo Nikolić je zasijao u prvom delu, posle je nestao. Suad Šehović nije mogao da pogodi iz svojih pozciija, Nemanja Gordić je na momente znao da bljesne, ali to ovog puta bio onaj čovek iz prošlosezonskog finala Jadranske lige. 

Nikole Ivanovića nigde nije bilo gotovo 40 minuta, a onda je u ključnom napadu utakmice ušao u dvokorak, pogodio, izvukao Lendejlov faul i dodao slobodno bacanje za novi rezultatski okret i vođstvo Budućnosti (76:75) na sedam sekundi do kraja. Na njegovu sreću Aleksej Nikolić je u sledećem posedu pogodio samo jedno bacanje, za produžetak... A, opet, njegov hitac za pobedu u tom momentu bio je ćorak. 

PARTIZAN - BUDUĆNOST 87:90 (24:19, 25:24, 18:22, 9:11, 11:14)

Dvorana: Sportska dvorana Laktaši
Gledalaca: 2.000
Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Gordan Terlević

PARTIZAN: Pejdž 12, Trifunović, Aranitović 2, Marinković 19, Gegić 2, Pecarski, Gavrilović 3, Zagorac 15, Lendejl 16, Gagić 9, Nikolić 9

BUDUĆNOST: Džekson 5, Ivanović 10, Šehović 3, E. Klark 17, Barović 3, K. Klark 16, Gordić 12, Ilić, Kraft 2, Nikolić, Popović 14, Nikolić 8

Zvezda odbranom do pobede nad Cedevitom i finala Superkupa! Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale ABA Superkupa, pošto su sa 79:68 pobedili Cedevitu.

Crvena zvezda i Budućnost boriće se za trofej ABA Superkupa!

Finalisti prošlogodišnjeg uzbudljivog plej-ofa regionalnog takmičenja "ukrstiće koplja" prvi put - od najmanje tri puta ove sezone - u nedelju od 21 čas u Laktašima pošto su danas slavili protiv Partizana, odnosno Cedevite.

Tim Milana Tomića odigrao je moćno prvo poluvreme i imao "+22" protiv šampiona Hrvatske, da bi u nastavku došlo do mini-drame posle blagog opuštanja Zvezde.

CRVENA ZVEZDA - CEDEVITA 79:68

Apsolutno "prvo ime" crveno-belih u prvom poluvremenu bio je senegalski košarkaš Mohamed Faje koji je pogodio četiri trojke iz četiri pokušaja (15 poena) i, uz još nekoliko dobrih defanzivnih sekvenci, da bi potom "nestao".

Posle približavanja Cedevite na jednocifrenu razliku - odgovorili su Stratos Perperoglu s dve trojke, pa Džo Reglend prodorima i šutem spolja, čime je odbijen napad!

Trener šampiona Srbije bio je tokom čitavog meča nezadovoljan brojem dozvoljenih ofanzivnih skokova (9 za Cedevitu), ali na kraju će sigurno biti zadovoljan urađenim.

Kada je u pitanju Cedevita, kod njih se daleko više videla neuigranost u novom sistemu kod Sita Alonsa koji je jedno vreme bio veoma nervozan izdanjem svojih igrača, ali i zbog kriterijuma suđenja koji nije odgovarao njegovoj ekipi.

Videli smo veliki broj ličnih grešaka, ali bilo je vidljivo da je Zvezda znatno unapredila odbranu u odnosu na susret s Olimpijom.

Zvezdina moć je velika, a Cedevitin košmar nosi crveno-belo!

Prvo učešće - prvo finale! Crvena zvezda je bila u prilici da na sitne komade razbuca sada već nekadašnjeg branioca Superkupa, ali je pobeda ipak bila skromnija... Bilo kako, u odlično popunjenoj Sportskoj dvorani u Laktašima crveno-beli slavili su rezultatom 79:68 (25:16, 20:11, 11:17, 23:24).

Kakva demonstracija sile Crvene zvezde ove subotnje večeri! Teško je sada reći da li je Cedevita imala loše veče, da li je nedostajalo energije ili je problem bio kompleksnije prirode, ali ovo nije način da se odigra takmičarska utakmica. Ne sa sastavom koji na raspolaganju ima Sito Alonso, ne čak iako je sezona u povoju. 

Našla je Cedevita način da se trgne, ali svaki put kada bi pokušala da dođe do drame, iskočili bi Stratos Perperoglu i Snajper Džo (Regland)! Bilo je nemoguće isparirati takvom rivalu...

Utakmica kao nacrtana za Mohameda Fajea, koji posle ovog izdanja može slobodno da ponese nadimak - Talični Mo! Iskusni krilni centar iskoristio je svoj šuterski dar i Cedevitinu defanzivnu uspavanost i odigrao meč koji će dugo pamtiti. Stalno se trudio da raširi napad i ostavi prostor Majku Cirbesu i Majklu Odžu da komanduju reketom, ujedno i poslušao reči svog trenera s jučerašnje konferencije i svaki otvoreni šut uzeo! Što je najvažnije - rešetao je u metu kao da sutra ne postoji. Zbog toga i jeste skupio dvocifreni učinak već na startu druge četvrtine, a nedugo zatim imao je i celih 15 poena (4/5 za tri)! Istina, mogao je utakmicu da kruniše nezaboravnom partijom, ali u drugom poluvremenu nije ubacio nijedan poen... To, svakako, ne umanjuje njegov učinak u bitnoj pobedi.

Kada je Zvezda imala toliko raspoloženog strelca, bilo je tako jednostavno da se protivnik samelje... Zvezda je fantastično otvorila utakmicu - agresivno, snažno i fokusirano u odbranu, a u napadu je propustila Cedevitu kroz rešeto! Trojka Reglanda, pa Berona, pa Fajea, dobar hitac Cirbesa sa poludistance i puleni Milana Tomića su već na ulazu u osmi minut utakmice imali dvocifrenu prednost (19:9)!

Stratos Perperoglu je posle maglovitog izdanja u petak odigrao daleko bolje! Bio je jedan od prelomnih faktora utakmice na kraju treće i početku završne deonice, pa je tako i skupio 11 poena. Ali i brzo izašao iz igre zbog pet ličnih grešaka. Džo Regland je odlično startovao, ali se onda uspavao, da bi ponovo bio koristan u prelomnoj fazi svojim brzim korakom i ulazima kroz gotovo bušan reket. Tako je skupio ogromnih 20 poena! Centarski tandem Odžo - Cirbes ponovo je svojim prisustvom uterivao strah u kosti, što će dosta značiti tokom sezone.  

Hrvatskom šampionu ništa nije išlo kako treba. Napadi su bili spori i bledi, najčešće završavani isforsiranim šutevima ili čak neiskorišćenim otvorenim prilikama, dok odbrana nije znala gde pre da udari! Da li da brani reket, da li da juri šut spolja... 

Nije se Zvezda tu zaustavila, već je starog takmaca propustila kroz rende i u drugoj četvrtini. Faje je otvorio sa dve uzastopne trojke, što je pokrenulo lavinu koja se završila serijom 15:2 i rezultatom 40:18 na startu četrnaestog minuta! istina, Zvezda je do poluvremena usporila. Ubacila je samo pet koševa do odlaska na odmor, Cedevita je to iskoristila da preko Benitea i Stipanovićamalo spusti minus. Ništa strašno, jer malo ko je mogao da se zakune pre utakmice da će Zvezda ovako brzo slomiti takmaca u meču koji je trebalo da bude neizvestan od prvog do poslednjeg minuta... Zato i Cedevitin odgovor u trećoj četvrtini i ne treba da začudi. 

Uspeli su momci iz Zagreba malo da se razbude u nastavku utakmice, ali ništa se bitnije nije menjalo. Tačnije, smanjili su deficit da spuste na daleko pristojniju distancu. Bilo je, doduše, blage panike kod crveno-belih kada je Cedevita stigla na samo jedanaest poena (38:49), ali taj nalet rešili su Perperoglu i Čović dalekometnim hicima. 

Nešto slično dogodilo se na startu poslednje četvrtine, kada je Džastin Kobs ukrao loptu Čoviću i položio iz kontre za najnižih deset poena zaostatka (46:56), ali je opet Perperoglu reagovao sa dve uzastopne trojke i držao Cedevitu daleko. A onda i najveći izazov - u poslednja dva minuta utakmice, kada je Cedevita bila najbliža drami. Ipak, ni Benite, Agilar i Lima nisu mogli više od toga...

Bez velikog preterivanja, nema reči koje bi opisale igru srpskog šampiona u prvom delu večerašnje utakmice. Bilo je interesantno gledati ovu Crvenu zvezdu. Baš kao što je Milan Tomić i tražio od svojih igrača posle Olimpije. Da se fokus drži od starta, a da se ritam konstantno nadograđuje. Konačni rezultat bila je mahom ubedljiva predstava u okršaju s jednim od glavnih kandidata za jadransku krunu. 

Biće, opet, elemenata za Tomića i ostatak stručnog štaba na kojima će se raditi. Pre svega, na smanjenju broja izgubljenih lopti (17), uvećanju završnih dodavanja (12), a posebna pažnja biće moraće da se obrati na element fokusa, jer je Cedevita nekoliko puta ozbiljno zapretila... Kod Zagrepčana po deset poena imali su Kobs, Benite, Stipanović i Agilar.

Sada priprema za finale protiv Budućnosti (nedelja, 21.00), a onda i za početak Jadranske lige i Evrokupa. 

Ova Zvezda obećava... Mnogo!

CEDEVITA - CRVENA ZVEZDA 68:79 (16:25, 11:20, 17:11, 24:23)

Dvorana: u Laktašima.
Gledalaca: 2.000
Sudije: Miloš Koljenšić, Mario Majkić, Saša Babić

CEDEVITA: Kobs 10p, 2as, 3ukr, Krušlin, Perković, Benite 10p, 5ukr, Madžet 5p, Stipanović 10p, 6sk, Lima 8p, 6sk, Kuk 6p, bel 7p, Agilar 10p, 7sk.

ZVEZDA: Reglend 20p, Radanov, Čović 8p, 4as, Kešelj 2p, Perperoglu 11p, 2as, 2ukr, Lazić 2p, Faje 15p, 7sk, Beron 8p, 2sk, Ristić 1p, Simanić, Cirbes 8p, 5sk, Odžo 4p, 6sk.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar