У БиХ све мање радне снаге

Одлазак људи из наше земље ствара проблем недостатка радне снаге, а посебно се то осјети у сезонским дјелатностима. Власт на овоме ништа не чини, а празна мјеста у нашим фирмама и пољопривредним газдинствима већ попуњава радна снага с истока.

Босна и Херцеговина 22.09.2018 | 11:39
У БиХ све мање радне снаге
Томислав Мајић, предсједник Удружења за предузетништво и посао Линк из Мостара, каже да постоји парадокс односа статистика са служби за запошљавање и стварног стања на тржишту рада у нашој земљи, односно озбиљног недостатка радника за бројна занимања.

"Људи су остали пријављени на списковима служби за запошљавање, а раде или на Јадрану, поготово као сезонска радна снага или даље на западу. Има код нас фирми које нуде пет КМ сатницу за послове у пољопривреди, али исти ти људи могу добити посао на Јадрану (конобари, собарице, помоћни кухари, ...) и зарадити и 1.500 евра мјесечно. За власника нашег пољопривредног добра платити радника 5 КМ по сату је много, а и поред тога дошло је вријеме да ту радну снагу морамо увозити с подручја јужне Србије или Македоније", каже Мајић.

С друге стране стручна радна снага, наставља Мајић, разне занатије, електричари, водоинсталери, бравари, вариоци... су "прогледали" и отишли на запад. Није битна ни диплома, важно је знати нешто радити и ти су већ од Хрватске, Словеније до Њемачке, раде и зарађују.

"Поготово они који имају хрватске пасоше су то искористили, а Њемачка је већ најавила да ће отворити границе и за оне који имају пасоше БиХ, ако су у стању наћи посао код њих. Док запад тражи наше раднике, ми остајемо без радне снаге.

Одлазе образовани и необразовани, у задње вријеме посебно они високообразовани који налазе на западу радна мјеста у фирмама гдје бивају више цијењени и плаћени него је то код нас. Знам многе старије од педесет година који одлазе на запад и тамо налазе посао", резимира Мајић отужну економску слику у БиХ.

Мајић каже и како је генерални проблем радне снаге нешто што ће трајно притискати ове просторе јер се не подузима ништа што би помијенило трендове. Линк кроз своје пројекте ради преквалификацију радника за индустрију камена и друге сличне активности, али није толико моћно да мијења наставне планове и програме те образовни систем прилагођава потребама наше привреде.

"Нудимо готова рјешења институцијама власти, док они то не прихвате неће ова област на зелену грану. Власт би прије свега требала промијенити приступ према предузетништву, сектору који запошљава људе.

Рад је порески преоптерећен, од брута колико радник кошта послодавца, он добије тек 45 посто, док држава ужива у својих 55 посто. Оних пет марака раније споменуте сатнице се исплаћује сезонским радницима на црно. Да тај послодавац све измири држави, тај би га радник коштао 11 КМ, а то се ником не може исплатити", каже Томислав Мајић.

Мајић сматра да о послодавцима власт апсолутно не размишља, да су направљене грешке које се тешко могу исправити, да власт не слиједи позитивне примјере и програме од невладиног и реалног сектора.

"Наш образовни систем је још увијек прилагођен наставном особљу, а није потребама тржишта рада. Нема рјешења и напретка док се то не примијени", закључује предсједник Линка Томислав Мајић.

Посебно су изражене несташице радне снаге у секторима гдје је присутан сезонски одлив, као што је угоститељство. Многи херцеговачки кувари и конобари одлазе у Далмацију током туристичке сезоне, а и дуже. Трпе домаћи хотели и ресторани, а пројектима с преквалификацијом настоји се ријешити два проблема у исто вријеме. Производе се обучени радници за дефицитарне гране, а потенцијално се и умањује број незапоселних.

Центар за обуку и преквалификацију Чапљина проводи четврти циклус обуке за занимање кухара и конобара. Један од учесника је и Сеид Чустовић, тридесетседмогодишњи незапослени професор хисторије, без дана радног искуства у струци. Каже нам да је престао да се јавља на конкурсе у образовним институцијама и архивима, те љубав према кухању проба претворити у занимање од којег би могао пристојно живјети.

"Образовне институције су строго политизиране, ту без озбиљног залеђа немаш нити промил шансе. Као такав више шансе видим у реалном сектору гдје би се требале више цијенити неке друге карактеристике, као марљивост, стручност и љубав према послу којег обављате. Како у угоститљеству недостаје радне снаге конкурс Центра за обуку и преквалификацију у Чапљини видио сам као своју шансу", каже нам Чустовић.

(Клиx) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

децко

22.09.2018 09:48

Политицари, омогуците нам да брзе одемо из БиХ, и мозете задрзати све сто сте покрали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез ОСТАНАК

22.09.2018 10:39

Нема радне снаге јер их је отјерао овај криминални и бездушни режим. Али то се мијења послије 7.октобра.... СВИ ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ И СРУШИТИ ОВАЈ ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМ!

Name

Потписујем

22.09.2018 11:10

Одлицно рецено, опрастамо све, заузврат никад висе Балкана, ни ма слици.

Name

чувар

22.09.2018 11:16

Тражим ноћног чувара у Аустрији, пензионера који је био полицајац или у војној служби, до 60 година стар.

Name

Новобосанац

22.09.2018 11:28

Наравно.Али потребни су им и робови нароцито они којии мислее да то нису.Пензионери И јавни сектор.Они стварају привид да такозване дрзаве функционису.Балкански политицари су модерни робовласници који нама ,дакле робовима ,владају много суптилнијим методама од бицевања.

Name

Неко Ре савез за заблуду

22.09.2018 11:53

Стипу ме дебилизма молим те. Сто нисте у својим опстинама задрзали народ? Ја сам из Брцког гдје је будзете преко двјесто милиона и гдје је сдс до скоро био на власти. У процентима се највисе иселило бас из Брцког. Исти сте стетоцине нерадницке паразитске.

Name

Кукавац

22.09.2018 10:00

Па неце овдје за 500 марака да вену. За 50 година овдје факат неце нико остат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.09.2018 10:56

Зивим у Бања Луци. Радим два посла. Зарадим мјесецно 1500 км а имам стан који сам добио од оца. Знаци не плацам кирију. Имам кредит за ауто са ратом од 330км. Имам зену и двоје дјеце. Зена не ради јер су дјеца мала а и због здравља не смије да ради теске послове. Остаје нам око 1200 км мјесецно за зивот и успјем устедити око 200-300 км мјесецно. Када не би радио два посла буквало би презивљавали. Посто радим два посла скоро да не видјам дјецу и зену. На такав нацин не планирам да проведем зивот. Зато цу се спаковати и отици одавде. Вец имам понуду да идем и само цекам папире. Тамо цемо зена и ја радити по 8 х дневно лаксе послове бити подстанари али цемо имати времена и за породицу и опет це нам остајати 1000 евра. У тих 1000 евра нисам рацунао дјеције доплатке јер нисам сигуран да ли имамо право на њих као ни пореске олаксице. Опет понављам ја радим два посла и имам стан. Могу само да замислим како је онима који зиве у мање развијеним мјестима типа Љубиња или Осмака.

Name

Ре Радник

22.09.2018 11:24

ИЗДАЈНИЧЕ. ЗА КОГА РАДИШ!?

Name

Ре

22.09.2018 12:37

Друже, ти си роб који ради за безвредан папир без икаквог материјалгог покрућа у било чему, размисли о томе за чим трчиш и о смислу свог живота, док још није касно.

Name

Вахдета Гуниц

22.09.2018 10:05

Постовање. Како да додјем до броја из Мостара за сезонски посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

22.09.2018 10:25

Одосе сви у политику сваке године се повецава број ухљеба,приватници оптерецени великим наметима,плате мале,све висе блокираних фирми,људи иду на запад да презиве,и ста реци тхе енд републико српска,остат це само ухљеби и они це се потуци медјусобно када се морадне смањити број циновника и партијских ухљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

22.09.2018 10:26

Дрзава конструисана само за зивот будзетлија !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иво Лола

22.09.2018 10:41

Нека само гласају па правац Еуропа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зентрум

22.09.2018 10:45

На крају за 10 година Рс це бити само Бањалука,као сто слоган Снсда казе,,српска наса куца и под кровом српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњацар

22.09.2018 10:48

Има радника јос нису отисли ал нико неце да ради за 500-600 км,боље дзаба лезати нег дзаба радити и јос трпити мобинг од газди и њихових полтрона

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.09.2018 12:08

Спас је криза па јос раде пензионери и ратни војни инвалиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

22.09.2018 13:00

Е РАДНИК ДРЗИ СЕ ТА ДВА ПОСЛА ! И ВАМО ТИ ЈЕ НЕКО СЛАГО ДА ЦЕС МОЦИ ЗИВЈЕТИ ОД 8 САТИ .А ДА ЦЕС РАДИТИ ЛАКСИ ПОСО ЛАЗЕС И СЕБЕ И НАС .А ПОГОТОВО ЦЕКАЈУ ДА ДОВЕДЕС ЗЕНУ КОЈА ИМА ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ.ДАЈ БОЗЕ ДА УСПИЈЕС АЛИ ТЕСКОО.АЛ БИТНО ЈЕ ДАСИ ТИ РАДНИК,И НЕ ПРОДАЈ ТО СТОТИЈЕ СТАРИ ОСТАВИО НИ ПО ЗИВУ ГЛАВУ.ЗИВИМ 20 ГОД .ВАН РС ГОВОРИМ ТИ ИЗ ИСКУСТВА.ЛЕП ПОЗДРАВ.

Name

б

22.09.2018 12:22

Све је мање будала који хоће да раде у робовским условима а ако ти треба нерадника у државне институције бато па те упитај би лл радили за 5 км иако по ваздуги дан сучу питу и гладе *иту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

22.09.2018 12:40

Ја радим и имам 1500, зена ради и има 1500... имам 3 дјеце... имам стан имам ауто... не дугујем никоме... Планирам отици одавде, јер не могу да гледам висе све ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши БЛ

23.09.2018 09:55

Жена и ја високообразовани, обоје имали добар посао...2 клинаца за пожелити, стан, ауто...али нисмо издржали ово ј..ње у мозак! Поздрав из ЕУ.

Name

Мато

22.09.2018 12:43

Оа стасу мислили лопови да цеим неко радит за цетврт љеба и сутит мозда зивио додик или цовиц а наравно бакир јер политика је умислила даце довест народ до тога даим буду робови

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА

22.09.2018 16:52

РУДОЊА И ВЛАДА , ЕПС И ОСТАЛЕ ЛОПОВСКЕ ФИРМР.