Продајом оружја оштетио буџет

Тужилаштво БиХ сумњичи бившег министра одбране БиХ и актуелног савјетника бошњачког члана Предсједништва БиХ Селма Цикотића да је продајом вишкова наоружања и војне опреме загребачкој фирми "Скаут" оштетио буџет БиХ за око 6,3 милиона КМ, сазнаје "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 22.09.2018 | 09:26
Продајом оружја оштетио буџет
Позивајући се на више извора у Министарству одбране и полицијским агенцијама у БиХ, лист пише да је Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, по наредби Суда БиХ привремено изузела оригиналну документацију која се односи на продају вишкова оружја, као и анексе уговора које је потписивао Цикотић, без сагласности Предсједништва БиХ.

У Сипи су потврдили да су по наредби Суда БиХ одузели оригиналне документе који се односе на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној фирми из Хрватске, пише "Еуроблиц".

Овај лист наводи да се вишак наоружања може поклонити, уништити или продати, али се за сваку од ових одлука мора добити одобрење Предсједништва БиХ.

Из Сипе је наведено да су ове активности резултат истраге коју су провели по наредби Тужилаштва БиХ.

Према наводима Сипе, постоји сумња да су од 22. марта до 22. октобра 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције, закључених током 2003. и 2004. године.

Сипа је саопштила да је осумњичени у овом предмету измијенио битне одредбе уговора тако што је смањивао количине оружја које је теже продати на тржишту, а увећавао количине за наоружање које се лакше продаје.

С циљем удовољавању захтјева купца из Хрватске, осумњичени је наведеним радњама оштетио буџет БиХ у износу од око 6.297.580 КМ, саопштено је из Сипе.

Цикотић је рекао да не зна да је осумњичен у овом предмету, али је потврдио да га је Сипа прије три године саслушавала у својству "министра и свједока".

Припадници Сипе у четвртак, 20. септембра, изузели су оригиналну документацију из 2003. и 2004. у вези са продајом наоружања и муниције између тадашњег федералног министарства одбране и једне фирме из Хрватске, због сумње да је буџет због малверзација оштећен за 6,3 милиона КМ.

(Дневни аваз) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

22.09.2018 07:38

Добиће Селмо условну казну. Ха, сјетимо се само Миле Радишића, утајио који милион марака , добио три године затвора и сад је богаташ, угледан бизнисмен, господин. А кафеџија или цвјећар не откуцају фискални рачун од 1 КМ и добију казну 500 КМ и још им затворе радњу на пола мјесеца па имају штету од још коју хиљада марака. И још га јавно жигошу у медијима.Тако ствари функционишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

22.09.2018 08:16

Одлицан коментар, бас тако туку по боранији и тако пуне будзет а горе несмију ни погледати, прпа....

Name

Алан Форд

22.09.2018 09:11

Па ви тако хоћете. Зато и бирате лопове да вас воде.

Name

АНОНИМУС

22.09.2018 09:14

Човјек објаснио,да се разумијемо!

Name

хммммм

22.09.2018 07:55

Гдје криминал ту сда и снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

22.09.2018 08:46

И ја то мислим...као да није било срба у тој игранци од предсједништва(Радмановић,Новић,Мајкићка) до генерала у ОС...дајте молим вас па није нико наиван...све се дуго прича, а ништа не подузима...одкуд оволике паре да се бахате и раде шта хоће...Па зар није Шпирић потписао и ове ствари; - као предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 2005. године потписао Закон о одбрани БиХ. - у марту 2007. године БиХ потписао Споразум о размјени сигурносних информација са НАТО-ом према одлуци Вијећа министара БиХ, којим је предсједавао управо Шпирић... Па коначно Закључком Број;01-011-1599-35/09 , од 10.06.2009 ..којим је предсједавао Небојша Радмановић потписан је "Акциони план за чланство у НАТО"..... или је Лавров дошао зда се неби десило ово;Човић и Ђукановић: Црна Гора подржава пут БиХ ка НАТО-у....У вријеме распада Југославије, рекао је Ђукановић, Москва је опетовано показала пријатељство с Црном Гором, што је посебно било очито тијеком припрема за обнову црногорске државне неовисности. Казао је како руски предсједник Владимир Путин и он "отворено је разговарао", додајући како је Русија међу првима признање неовисности Црне Горе.....можда се и варам...ко је ко у том кругу тешко је знати ....„Ђукановиц́ сматра да су сва средства дозвољена да сачува себе на власти, а да у очима гласача буде спаситељ Црне Горе. Спаситељ од некаквог унутрашњег и спољног непријатеља, или неки трец́ег фактора“...да ли тако мисли и Рудоња...врјеме ће показати

Name

Кабинет

22.09.2018 08:09

Из цијег је овај кабинета. А да се огласи Амбасадорица. У вези с корупцијом. Ил се огласава само за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

22.09.2018 08:18

Све постено. Какава дрзава такви услови рада.

Name

ЗНАЊЕ

22.09.2018 08:53

Господине под шифром кабинет, мораш да знаш да се Амбасадорка није оглашавала поводом криманала Срба, већ поводом криминала чланова СНСД. У тој цевеној организација поред Срба има и Хрвата и Бошњака. онкретно, ако мислиш да је Шпирић оличење Србина, онда се вараш. Можда теби јесте због лоповлука. Ја сам Србин са константним емоцијама и прије рата и данас, али никад не би пожелио бити Србин типа Шпирић и његово друштво. Бо је икад пред очима има календар православне цркве могао је да види да једна од божијих заповјести гласи "НЕ КРАДИ", Шпиркету и друштву из СНСД-а крађа је основно занимање, заклињање у Републику Српску само покриће за лоповлук.