Prodajom oružja oštetio budžet

Tužilaštvo BiH sumnjiči bivšeg ministra odbrane BiH i aktuelnog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selma Cikotića da je prodajom viškova naoružanja i vojne opreme zagrebačkoj firmi "Skaut" oštetio budžet BiH za oko 6,3 miliona KM, saznaje "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 22.09.2018 | 09:26
Prodajom oružja oštetio budžet
Pozivajući se na više izvora u Ministarstvu odbrane i policijskim agencijama u BiH, list piše da je Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, po naredbi Suda BiH privremeno izuzela originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju viškova oružja, kao i anekse ugovora koje je potpisivao Cikotić, bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

U Sipi su potvrdili da su po naredbi Suda BiH oduzeli originalne dokumente koji se odnose na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske, piše "Euroblic".

Ovaj list navodi da se višak naoružanja može pokloniti, uništiti ili prodati, ali se za svaku od ovih odluka mora dobiti odobrenje Predsjedništva BiH.

Iz Sipe je navedeno da su ove aktivnosti rezultat istrage koju su proveli po naredbi Tužilaštva BiH.

Prema navodima Sipe, postoji sumnja da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine.

Sipa je saopštila da je osumnjičeni u ovom predmetu izmijenio bitne odredbe ugovora tako što je smanjivao količine oružja koje je teže prodati na tržištu, a uvećavao količine za naoružanje koje se lakše prodaje.

S ciljem udovoljavanju zahtjeva kupca iz Hrvatske, osumnjičeni je navedenim radnjama oštetio budžet BiH u iznosu od oko 6.297.580 KM, saopšteno je iz Sipe.

Cikotić je rekao da ne zna da je osumnjičen u ovom predmetu, ali je potvrdio da ga je Sipa prije tri godine saslušavala u svojstvu "ministra i svjedoka".

Pripadnici Sipe u četvrtak, 20. septembra, izuzeli su originalnu dokumentaciju iz 2003. i 2004. u vezi sa prodajom naoružanja i municije između tadašnjeg federalnog ministarstva odbrane i jedne firme iz Hrvatske, zbog sumnje da je budžet zbog malverzacija oštećen za 6,3 miliona KM.

(Dnevni avaz) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Skeptik

22.09.2018 07:38

Dobiće Selmo uslovnu kaznu. Ha, sjetimo se samo Mile Radišića, utajio koji milion maraka , dobio tri godine zatvora i sad je bogataš, ugledan biznismen, gospodin. A kafedžija ili cvjećar ne otkucaju fiskalni račun od 1 KM i dobiju kaznu 500 KM i još im zatvore radnju na pola mjeseca pa imaju štetu od još koju hiljada maraka. I još ga javno žigošu u medijima.Tako stvari funkcionišu.

ODGOVORITE
Name

Vuk

22.09.2018 08:16

Odlican komentar, bas tako tuku po boraniji i tako pune budzet a gore nesmiju ni pogledati, prpa....

Name

Alan Ford

22.09.2018 09:11

Pa vi tako hoćete. Zato i birate lopove da vas vode.

Name

ANONIMUS

22.09.2018 09:14

Čovjek objasnio,da se razumijemo!

Name

hmmmmm

22.09.2018 07:55

Gdje kriminal tu sda i snsd

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

22.09.2018 08:46

I ja to mislim...kao da nije bilo srba u toj igranci od predsjedništva(Radmanović,Nović,Majkićka) do generala u OS...dajte molim vas pa nije niko naivan...sve se dugo priča, a ništa ne poduzima...odkud ovolike pare da se bahate i rade šta hoće...Pa zar nije Špirić potpisao i ove stvari; - kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 2005. godine potpisao Zakon o odbrani BiH. - u martu 2007. godine BiH potpisao Sporazum o razmjeni sigurnosnih informacija sa NATO-om prema odluci Vijeća ministara BiH, kojim je predsjedavao upravo Špirić... Pa konačno Zaključkom Broj;01-011-1599-35/09 , od 10.06.2009 ..kojim je predsjedavao Nebojša Radmanović potpisan je "Akcioni plan za članstvo u NATO"..... ili je Lavrov došao zda se nebi desilo ovo;Čović i Đukanović: Crna Gora podržava put BiH ka NATO-u....U vrijeme raspada Jugoslavije, rekao je Đukanović, Moskva je opetovano pokazala prijateljstvo s Crnom Gorom, što je posebno bilo očito tijekom priprema za obnovu crnogorske državne neovisnosti. Kazao je kako ruski predsjednik Vladimir Putin i on "otvoreno je razgovarao", dodajući kako je Rusija među prvima priznanje neovisnosti Crne Gore.....možda se i varam...ko je ko u tom krugu teško je znati ....„Đukanović smatra da su sva sredstva dozvoljena da sačuva sebe na vlasti, a da u očima glasača bude spasitelj Crne Gore. Spasitelj od nekakvog unutrašnjeg i spoljnog neprijatelja, ili neki trećeg faktora“...da li tako misli i Rudonja...vrjeme će pokazati

Name

Kabinet

22.09.2018 08:09

Iz cijeg je ovaj kabineta. A da se oglasi Ambasadorica. U vezi s korupcijom. Il se oglasava samo za Srbe.

ODGOVORITE
Name

U

22.09.2018 08:18

Sve posteno. Kakava drzava takvi uslovi rada.

Name

ZNANJE

22.09.2018 08:53

Gospodine pod šifrom kabinet, moraš da znaš da se Ambasadorka nije oglašavala povodom krimanala Srba, već povodom kriminala članova SNSD. U toj cevenoj organizacija pored Srba ima i Hrvata i Bošnjaka. onkretno, ako misliš da je Špirić oličenje Srbina, onda se varaš. Možda tebi jeste zbog lopovluka. Ja sam Srbin sa konstantnim emocijama i prije rata i danas, ali nikad ne bi poželio biti Srbin tipa Špirić i njegovo društvo. Bo je ikad pred očima ima kalendar pravoslavne crkve mogao je da vidi da jedna od božijih zapovjesti glasi "NE KRADI", Špirketu i društvu iz SNSD-a krađa je osnovno zanimanje, zaklinjanje u Republiku Srpsku samo pokriće za lopovluk.