Домаће поврће тешко до зиме

Зимских залиха поврћа, ако је судити по приносу и квалитету, готово да неће ни бити, а и оно поврће које дочека зиму, могло би бити вртоглаво скупо, сагласни су произвођачи у БиХ.

Република Српска 22.09.2018 | 08:39
Домаће поврће тешко до зиме
Пољопривредницима је, осим кукуруза, ове године све подбацило, а много поврћа, нарочито кромпира и лука, одмах труне и неће га бити могуће сачувати за сњежне дане.

"Приноси лука су сигурно 55 одсто мањи, кромпира 40 одсто, међутим то није најгоре, јер их је ухватила и пламењача и јавља се трулеж па неће моћи остати за зиму. Продају се одмах по ниској цијени", каже Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС.

Додаје да ће у зимском периоду расти цијена кромпира, а посебно до прољећа, када је могуће да га неће ни бити.

"Мање је и засађено, а кишна година утицала је на развој пламењаче и то је изазвало трулеж и на луку и на кромпиру. Произвођачи кромпира из Гламоча су ми рекли да већ по вађењу имају велике проблеме и кромпир им труне, те ће имати велике посљедице", каже Мастало за "Независне".

Велепродајна цијена кромпира је тренутно 0,30-0,40 КМ по килограму, а претпоставља се да ће цијена надаље расти и од јануара до марта кромпир ће достићи цијену која се неће свидјети купцима.

"Лук је такође лошег квалитета, ситан је и труне, и већина произвођача га одмах продаје па ће мало ко моћи да га оставља у складишта", каже Мастало.

Додаје да је с купусаркама такође лоша ситуација, јер су купус напале разне болести.

"Вараждинац је негдје потпуно пожутио, па неће бити шта сјећи. Процјене су да неће бити ни купуса којег обично имамо много", каже Мастало и додаје да ће му бити висока цијена, а доста ће се покривати увозом због недостатка домаћег.

Будући да је и у Србији иста ситуација и приноси мањи за 40 одсто, а кавалитет поврћа лош, зимница ће, како каже Мастало, ове године бити скупа.

Слична ситуација је и у Федерацији БиХ, а Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника у ФБиХ, рекао је за "Независне" да и оно поврћа што има труне, те да 60-70 одсто кромпира и лука неће бити за употребу.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, каже да се ове године пољопривредници боре с непогодама и сигурно ће бити смањени приноси уз повећане трошкове рада.

"Осим лука и кромпира, који труне, карфиол је јако погођен и мало карфиола ће се моћи искористити, а он ће бити дискутабилног квалитета. Рани купус је такође на више локација страдао, а видјећемо шта ће бити са зимским, који нам је заправо и најпотребнији", каже Маринковић.

Додаје да су пољопривредници имали једну врло нерентабилну годину иза себе када су у питању повртарске културе.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

комсија

22.09.2018 13:35

БРУКА И СРАМОТА. ја сам пар дана у Мüнцхену кад видим како се у њемацкој ради ми би требали све насе пољепривредне струцњаке послати у пм,,, кад ниста незнају Они у току 24 сата исцједе 30т сокова ами незнамо написати хладњаца. Али имамо пресједника сељака који се весели сам себи и пјева у сатору,

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

22.09.2018 14:50

али он има авион!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Стручњак

22.09.2018 17:23

Какве то има везе са стручњацима...?То питање треба поставити пољопривредним производјацима!

Name

За Комсију

22.09.2018 17:36

Е мој комсија имас прицу " недај Бозе"