АБА СК: Ристић покренуо Звезду за 1/2-финале!

Фуриозно друго полувреме – Звезда у полуфиналу АБА Суперкупа! Кошаркаши Црвене звезде пласирали су се у полуфинале АБА Суперкупа, пошто су са 86:60 победили Олимпију из Љубљане.  Црвено-бели доминантни у другом полувремену меча против Олимпије. Повратник са колеџа постигао све поене у серији 10:2, после које је противник тонуо све дубље.  Берон је Звездино погонско гориво! Ристић је џокер, Цирбес као некад. . . Само још да се реши „синдром прошле сезоне“.  Стратос Перпероглу узимао превише шутева и у првом делу утакмице умањивао утицај Берона и Регланда, Звезда успела да сломи Змајчеке.

Кошарка 21.09.2018 | 23:14
АБА СК: Ристић покренуо Звезду за 1/2-финале!
Изабраници Милана Томића у борби за финале играће против Цедевите, која је уз доста муке победила Задар.

У другом полуфиналу састају се Партизан и Будућност, и тај меч је на програму у суботу од 18 часова, док је дуел Цедевите и Звезде од 20.30.

Код Звезде најефикаснији био је Мајк Цирбес са 14 поена, док су двоцифрени још били Берон (12), Регланд и Перпероглу (11) и Ристић са 10 поена.

У редовима љубљанског тима Блаж Месичек убацио је 15 поена, док су по 10 имали Бегић и Лазић.

Утакмица је отворена у веома брзом ритму и то је доста више одговорало екипи из Словеније. Звезда је била у мини предност све до краја четвртине када су ушли играчи с клупе за београдски тим.

Није добро изгледала тада игра црвено-белих и Олимпија је серијом 10:0 затворила четвртину, после које је резултат био 28:20 за тим Зорана Мартића.

Звезда је заиграла много боље у другој четвртини, поготово у одбрани.

То може лако да се види на семафору, пошто је Олимпија постигла дупло мање поена у овом периоду игре. Екипа Милана Томића успела је да се приближи и да на паузу оде са резултатом 40:42.

У другоом полувремену виђена је тотално другачија слика на терену. Црвено-бели су озбиљно "затегли" одбрану, што се одлилно може видети по резултату. У трећој и четвртој деоници постигли су само по девет поена, док је Звезда доминирала и била веома расположена.

Укупно других 20 минута игре шампион Србије добио је са 46:18 и заслужено се пласирао у полуфинале АБА суперкупа.

Екипа Црвене звезде пласирала се у полуфинале АБА Суперкупа у Лакташима, пошто је у другом полувремену зауставила Олимпију на само 18 постигнутих поена.

Дипломац универзитета Аризона, центар Душан Ристић, убацио је 10 поена заредом на путу до вођства од 64:53, а потом је предност актуелног вицешампиона АБА лиге вртоглаво расла до краја утакмице.

Црвена звезда - Олимпија 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9)!

У суботу од 20.30 часова на програму је дуел са Цедевитом, освајачем првог Суперкупа у Бару прошле године, а пре тога ће снаге одмерити Будућност и Партизан.

Црвено-бели су у првих 20 минута лоше играли одбрану, незаустављиви су били Блаж Месичек и ветеран Мирза Бегић, па су "змајчеки" у 13. минуту имали чак девет поена вишка (22:31).

Звезда је на то реаговала серијом од 12:2, па се брзо вратила старим бољкама. Ипак, тројке Билија Берона спречиле су Олимпију да оде на одмор са значајнијом предношћу од 40:42.

У наставку су ученици Милана Томића ушли "у месо", Олимпији је значајно одмогао излазак из игре Бегића због повреде шаке, па је Ристић углавном на додавања Берона немилице напунио кош првака Словеније.

Када је Звезда први пут стекла двоцифрену предност, уз ухваћен дефанзивни ритам, "брана" Олимпије је сасвим попустила и у четвртој четвртини су се Београђани буквално поигравали са противником.

Црвена звезда је у полуфиналу АБА Суперкупа!

Мада у првом делу утакмице није изгледало као да ће тако бити, српски шампион убедљиво је савладао Олимпију и тако заказао двобој са Цедевитом у каснијем суботњем програму - 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9). У очи запада Звездин коначни биланс шутева из игре (18/30 за два, 12/30 за три), што ће морати да се измени током сезоне... Позитивна ствар је одбрана у другом полувремену, где је ривалу дозвољено само 18 поена, за разлику од 42 у уводне две четвртине. 

За разлику од суморних и тмурних петнаест минута на почетку, Звезда је противника самлела убедљивом и доминантном игром у завршних петнаест минута утакмице! Била је то права демонстрација силе, којој је свој печат ставио Били Берон! Одлична рола некадашњег шутера Ескишехира, запечаћена са 12 поена, четири асистенције и три скока. Велику улогу у преокрету имао је Душан Ристић, који је за кратко време скупио 10 поена и три ухваћене лопте. Комбинација Фаје - Цирбес вукла је тим кроз кризне моменте у првом полувремену, што је донело искомбинованих 23 поена, 13 скокова и пет завршних додавања. Солидан је био и Џо Регланд са 11 поена и пет асистенција. Код Олимпије Месичек је убацио 15, а Лазић и Бегић по 10 поена.

Победа јесте убедљива, али Милан Томић и цео стручни штаб имаће о чему да размишљају. Да ли због треме, или велике жеље и енергије кошаркаша Олимпије, нешто озбиљно није штимало у Звездиној игри током уводних петнаест минута и сви детаљи из овог периода биће на дневном реду. Није то било оно што је Томић од свог тима желео. Без праве одбране, са нелогичним испуцавањима у нападу, посебно са дистанце и генерално много конфузије у организацији игре. Све су то елементи који су навијаче сигурно подсетили на време тренерског мандата Душана Алимпијевића...

Да, сезона је у уводним моментима и све су то детаљи који се коригују у ходу, али црвено-бели су на конкретном примеру могли да осете шта их чека следећи пут када уђу у тако мрачну територију...

Звездина одбрана била је у потпуној дисфункцији, што се најјасније огледало кроз број примљених кошева у првој четвртини - 28. У рекету дували су јаки ветрови и с тим проблемом се екипа мучила највећи део сусрета. Конктретно - толико је промаја „вукла“ у првој деоници да је Звезда противнику дозволила чак 20 поена из непосредне близине обруча! Односно, да се Бегић и Џоунс разгоропаде.

Тражио је Милан Томић идеално решење, стално ротирао практично све високе играче не би ли пронашао адекватно решење за велики проблем и неухватљивог Марвина Џоунса, али се мало шта мењало. Онда када Олимпији није ишло унутра, Блаж Месичек се потрудио да хицима споља дода уље на ватру! Иако млада, Олимпија је изгледала врло потентно, као добро поткована машина. Црвено-белима недостајало је праве идеје.

Ствари су се донекле поправиле у наставку. Поготово у нападу. Додуше, свака позитивна реакција била је корак напред у односу на оно што је Звезда показала до тих момената. Кроз неке соло покушајеСтратос Перпероглу јесте дуго водио листу стрелаца, али му је учинак из игре био прилично лош. Узимао је доста шутева и тако смањио Регландов и Беронов утицај, што се кроз неке касније ситуације показало као велика ствар. Оног тренутка када су црвено-бели престали да се распуцавају за три поена (6/17 за три поена у првом полувремену, само 8/13 за два) и тежиште пребацили у рекет, или кроз брзу игру у транзицији, заостатак је почео да се топи. Пре свега захваљујући расположеном Мајку Цирбесу, мада је своје бљеске касније имао и Били Берон са два узастопна далекометна хица.

Олимпија је, упркос јако младом и не баш тако искусном тиму, паметније бирала своје борбе и шутеве.Месичек је у томе предњачио споља, Бегић унутра, а док Џоунс у раној фази друге четвртине није ушао у проблем са личним грешкама, био је апсолутно највећа претња и невоља по одбрану српског шампиона и његове чуваре - Фајеа и Симанића.

Почетак трећег квартала почео је да показује жељене контуре. Одбрана је почела да се „затеже“, а брзо се то одразило на одлуке у нападу. Занимљиво, Томић је као и његов колега Александар Џикић, брзо прибегао тактици са ниском поставом. Прво су Цирбес и Фаје погурали, а онда Берон и Регланд дали Звездиној игри другу димензију. Погонско гориво заправо био је Берон! Не само да се амерички шутер размахао, већ је једноставним идејама разигравао свог центра Душана Ристића. Није доскорашњи кошаркаш универзитета Аризона улазио у игру до тих, преломних момената треће деонице, али када се појавио на терену, постао је Звездин џокер у оба смера! Зато је касније испраћен великим аплаузима на клупу. 

Олимпија више није могла тако лако до лаких поена, па је живела од тројки Тратника, Фелтона и Лазића. Змајчеки у тим условима нису могли дуго да потрају... Зато и јесу убацили само девет, а примили чак двадесет поена. Убрзо су Београђани имали опипљиву предност, а на последњи мали одмор отишли су с девет кошева вишка (60:51). 

Све до краја утакмице било је Звездино одрађивање посла. Ристић је закуцавао, Раданов погађао, а цео тим изгледао је много боље. Само тако се и може на мегдан Цедевити...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регленд 11 (тројке 3/3, 5ас), Раданов 5 (5ас), Човић 5 (4ск, 2укр, 3изг), Перпероглу 11 (6ск), Б. Лазић, Фаје 9 (8ск, 4ас, 3изг), Берон 12 (тројке 4/7, 3ск, 4ас), Добрић 3, Ристић 10 (2блк), Симанић, Цирбес 14 (5ск, 2укр), Оџо 6.

ОЛИМПИЈА: Џонс 6, Тратник 3, Фелтон 3, Шпан 7 (4ск, 2ас, 3изг), Бубнић 2, А. Лазић 10 (2укр), Шаманић 2, Лапорник 2, Бегић 10 (5ск), Баџим, Месичек 15 (тројке 3/3, 4ас, 5изг), Санон (4изг).

Суперкуп АБА лиге:

петак:
Цедевита – Задар 85:77
Црвена звезда – Олимпија 86:60

четвртак:
Партизан – Морнар 91:77
Будућност – Игокеа 90:86

полуфинале – субота:
18.00 Партизан – Будућност
20.30 Цедевита – Црвена звезда

недеља:
21.00 финале

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар