ABA SK: Ristić pokrenuo Zvezdu za 1/2-finale!

Furiozno drugo poluvreme – Zvezda u polufinalu ABA Superkupa! Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u polufinale ABA Superkupa, pošto su sa 86:60 pobedili Olimpiju iz Ljubljane.  Crveno-beli dominantni u drugom poluvremenu meča protiv Olimpije. Povratnik sa koledža postigao sve poene u seriji 10:2, posle koje je protivnik tonuo sve dublje.  Beron je Zvezdino pogonsko gorivo! Ristić je džoker, Cirbes kao nekad. . . Samo još da se reši „sindrom prošle sezone“.  Stratos Perperoglu uzimao previše šuteva i u prvom delu utakmice umanjivao uticaj Berona i Reglanda, Zvezda uspela da slomi Zmajčeke.

Košarka 21.09.2018 | 23:14
ABA SK: Ristić pokrenuo Zvezdu za 1/2-finale!
Izabranici Milana Tomića u borbi za finale igraće protiv Cedevite, koja je uz dosta muke pobedila Zadar.

U drugom polufinalu sastaju se Partizan i Budućnost, i taj meč je na programu u subotu od 18 časova, dok je duel Cedevite i Zvezde od 20.30.

Kod Zvezde najefikasniji bio je Majk Cirbes sa 14 poena, dok su dvocifreni još bili Beron (12), Regland i Perperoglu (11) i Ristić sa 10 poena.

U redovima ljubljanskog tima Blaž Mesiček ubacio je 15 poena, dok su po 10 imali Begić i Lazić.

Utakmica je otvorena u veoma brzom ritmu i to je dosta više odgovoralo ekipi iz Slovenije. Zvezda je bila u mini prednost sve do kraja četvrtine kada su ušli igrači s klupe za beogradski tim.

Nije dobro izgledala tada igra crveno-belih i Olimpija je serijom 10:0 zatvorila četvrtinu, posle koje je rezultat bio 28:20 za tim Zorana Martića.

Zvezda je zaigrala mnogo bolje u drugoj četvrtini, pogotovo u odbrani.

To može lako da se vidi na semaforu, pošto je Olimpija postigla duplo manje poena u ovom periodu igre. Ekipa Milana Tomića uspela je da se približi i da na pauzu ode sa rezultatom 40:42.

U drugoom poluvremenu viđena je totalno drugačija slika na terenu. Crveno-beli su ozbiljno "zategli" odbranu, što se odlilno može videti po rezultatu. U trećoj i četvrtoj deonici postigli su samo po devet poena, dok je Zvezda dominirala i bila veoma raspoložena.

Ukupno drugih 20 minuta igre šampion Srbije dobio je sa 46:18 i zasluženo se plasirao u polufinale ABA superkupa.

Ekipa Crvene zvezde plasirala se u polufinale ABA Superkupa u Laktašima, pošto je u drugom poluvremenu zaustavila Olimpiju na samo 18 postignutih poena.

Diplomac univerziteta Arizona, centar Dušan Ristić, ubacio je 10 poena zaredom na putu do vođstva od 64:53, a potom je prednost aktuelnog vicešampiona ABA lige vrtoglavo rasla do kraja utakmice.

Crvena zvezda - Olimpija 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9)!

U subotu od 20.30 časova na programu je duel sa Cedevitom, osvajačem prvog Superkupa u Baru prošle godine, a pre toga će snage odmeriti Budućnost i Partizan.

Crveno-beli su u prvih 20 minuta loše igrali odbranu, nezaustavljivi su bili Blaž Mesiček i veteran Mirza Begić, pa su "zmajčeki" u 13. minutu imali čak devet poena viška (22:31).

Zvezda je na to reagovala serijom od 12:2, pa se brzo vratila starim boljkama. Ipak, trojke Bilija Berona sprečile su Olimpiju da ode na odmor sa značajnijom prednošću od 40:42.

U nastavku su učenici Milana Tomića ušli "u meso", Olimpiji je značajno odmogao izlazak iz igre Begića zbog povrede šake, pa je Ristić uglavnom na dodavanja Berona nemilice napunio koš prvaka Slovenije.

Kada je Zvezda prvi put stekla dvocifrenu prednost, uz uhvaćen defanzivni ritam, "brana" Olimpije je sasvim popustila i u četvrtoj četvrtini su se Beograđani bukvalno poigravali sa protivnikom.

Crvena zvezda je u polufinalu ABA Superkupa!

Mada u prvom delu utakmice nije izgledalo kao da će tako biti, srpski šampion ubedljivo je savladao Olimpiju i tako zakazao dvoboj sa Cedevitom u kasnijem subotnjem programu - 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9). U oči zapada Zvezdin konačni bilans šuteva iz igre (18/30 za dva, 12/30 za tri), što će morati da se izmeni tokom sezone... Pozitivna stvar je odbrana u drugom poluvremenu, gde je rivalu dozvoljeno samo 18 poena, za razliku od 42 u uvodne dve četvrtine. 

Za razliku od sumornih i tmurnih petnaest minuta na početku, Zvezda je protivnika samlela ubedljivom i dominantnom igrom u završnih petnaest minuta utakmice! Bila je to prava demonstracija sile, kojoj je svoj pečat stavio Bili Beron! Odlična rola nekadašnjeg šutera Eskišehira, zapečaćena sa 12 poena, četiri asistencije i tri skoka. Veliku ulogu u preokretu imao je Dušan Ristić, koji je za kratko vreme skupio 10 poena i tri uhvaćene lopte. Kombinacija Faje - Cirbes vukla je tim kroz krizne momente u prvom poluvremenu, što je donelo iskombinovanih 23 poena, 13 skokova i pet završnih dodavanja. Solidan je bio i Džo Regland sa 11 poena i pet asistencija. Kod Olimpije Mesiček je ubacio 15, a Lazić i Begić po 10 poena.

Pobeda jeste ubedljiva, ali Milan Tomić i ceo stručni štab imaće o čemu da razmišljaju. Da li zbog treme, ili velike želje i energije košarkaša Olimpije, nešto ozbiljno nije štimalo u Zvezdinoj igri tokom uvodnih petnaest minuta i svi detalji iz ovog perioda biće na dnevnom redu. Nije to bilo ono što je Tomić od svog tima želeo. Bez prave odbrane, sa nelogičnim ispucavanjima u napadu, posebno sa distance i generalno mnogo konfuzije u organizaciji igre. Sve su to elementi koji su navijače sigurno podsetili na vreme trenerskog mandata Dušana Alimpijevića...

Da, sezona je u uvodnim momentima i sve su to detalji koji se koriguju u hodu, ali crveno-beli su na konkretnom primeru mogli da osete šta ih čeka sledeći put kada uđu u tako mračnu teritoriju...

Zvezdina odbrana bila je u potpunoj disfunkciji, što se najjasnije ogledalo kroz broj primljenih koševa u prvoj četvrtini - 28. U reketu duvali su jaki vetrovi i s tim problemom se ekipa mučila najveći deo susreta. Konktretno - toliko je promaja „vukla“ u prvoj deonici da je Zvezda protivniku dozvolila čak 20 poena iz neposredne blizine obruča! Odnosno, da se Begić i Džouns razgoropade.

Tražio je Milan Tomić idealno rešenje, stalno rotirao praktično sve visoke igrače ne bi li pronašao adekvatno rešenje za veliki problem i neuhvatljivog Marvina Džounsa, ali se malo šta menjalo. Onda kada Olimpiji nije išlo unutra, Blaž Mesiček se potrudio da hicima spolja doda ulje na vatru! Iako mlada, Olimpija je izgledala vrlo potentno, kao dobro potkovana mašina. Crveno-belima nedostajalo je prave ideje.

Stvari su se donekle popravile u nastavku. Pogotovo u napadu. Doduše, svaka pozitivna reakcija bila je korak napred u odnosu na ono što je Zvezda pokazala do tih momenata. Kroz neke solo pokušajeStratos Perperoglu jeste dugo vodio listu strelaca, ali mu je učinak iz igre bio prilično loš. Uzimao je dosta šuteva i tako smanjio Reglandov i Beronov uticaj, što se kroz neke kasnije situacije pokazalo kao velika stvar. Onog trenutka kada su crveno-beli prestali da se raspucavaju za tri poena (6/17 za tri poena u prvom poluvremenu, samo 8/13 za dva) i težište prebacili u reket, ili kroz brzu igru u tranziciji, zaostatak je počeo da se topi. Pre svega zahvaljujući raspoloženom Majku Cirbesu, mada je svoje bljeske kasnije imao i Bili Beron sa dva uzastopna dalekometna hica.

Olimpija je, uprkos jako mladom i ne baš tako iskusnom timu, pametnije birala svoje borbe i šuteve.Mesiček je u tome prednjačio spolja, Begić unutra, a dok Džouns u ranoj fazi druge četvrtine nije ušao u problem sa ličnim greškama, bio je apsolutno najveća pretnja i nevolja po odbranu srpskog šampiona i njegove čuvare - Fajea i Simanića.

Početak trećeg kvartala počeo je da pokazuje željene konture. Odbrana je počela da se „zateže“, a brzo se to odrazilo na odluke u napadu. Zanimljivo, Tomić je kao i njegov kolega Aleksandar Džikić, brzo pribegao taktici sa niskom postavom. Prvo su Cirbes i Faje pogurali, a onda Beron i Regland dali Zvezdinoj igri drugu dimenziju. Pogonsko gorivo zapravo bio je Beron! Ne samo da se američki šuter razmahao, već je jednostavnim idejama razigravao svog centra Dušana Ristića. Nije doskorašnji košarkaš univerziteta Arizona ulazio u igru do tih, prelomnih momenata treće deonice, ali kada se pojavio na terenu, postao je Zvezdin džoker u oba smera! Zato je kasnije ispraćen velikim aplauzima na klupu. 

Olimpija više nije mogla tako lako do lakih poena, pa je živela od trojki Tratnika, Feltona i Lazića. Zmajčeki u tim uslovima nisu mogli dugo da potraju... Zato i jesu ubacili samo devet, a primili čak dvadeset poena. Ubrzo su Beograđani imali opipljivu prednost, a na poslednji mali odmor otišli su s devet koševa viška (60:51). 

Sve do kraja utakmice bilo je Zvezdino odrađivanje posla. Ristić je zakucavao, Radanov pogađao, a ceo tim izgledao je mnogo bolje. Samo tako se i može na megdan Cedeviti...

CRVENA ZVEZDA: Reglend 11 (trojke 3/3, 5as), Radanov 5 (5as), Čović 5 (4sk, 2ukr, 3izg), Perperoglu 11 (6sk), B. Lazić, Faje 9 (8sk, 4as, 3izg), Beron 12 (trojke 4/7, 3sk, 4as), Dobrić 3, Ristić 10 (2blk), Simanić, Cirbes 14 (5sk, 2ukr), Odžo 6.

OLIMPIJA: Džons 6, Tratnik 3, Felton 3, Špan 7 (4sk, 2as, 3izg), Bubnić 2, A. Lazić 10 (2ukr), Šamanić 2, Lapornik 2, Begić 10 (5sk), Badžim, Mesiček 15 (trojke 3/3, 4as, 5izg), Sanon (4izg).

Superkup ABA lige:

petak:
Cedevita – Zadar 85:77
Crvena zvezda – Olimpija 86:60

četvrtak:
Partizan – Mornar 91:77
Budućnost – Igokea 90:86

polufinale – subota:
18.00 Partizan – Budućnost
20.30 Cedevita – Crvena zvezda

nedelja:
21.00 finale

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar