Краљица међу масажама

Комбинује више техника, делује на биће у целини, па се посебно препоручује људима под стресом и онима на животним прекретницама.

Мода и љепота 21.09.2018 | 21:27
Краљица међу масажама
Док завршава једну ствар, савременом човеку кроз главу пролази још шест које треба да обави. Истовремено, мозак му ради 300 на сат, а мисли које му пролазе кроз главу као да су ван његове контроле. Стална напетост и журба, физичка и ментална, не могу да не оставе последице на здравље.

Тада наступа њено величанство масажа. Али не било која, већ холистичка. Ако бисмо за релакс масажу рекли да је опуштајућа, за антистрес да је освежавајућа, за терапеутску да је понекад болна, за холистичку бисмо морали да кажемо да је посебна. Њено дејство је дубље него код осталих масажа јер како јој и само име каже, делује на биће у целини и успоставља хармонију на менталном, емоционалном и физичком плану, открива нам холистички терапеует и практичар Симонида Зорић Јанчић. Према речима саговорнице "Живота плус", ова масажа је намењена свима јер је блажа од класичних. То значи да може да се ради и на трудницама и на деци код којих се, примећује наша саговорница, одлично показала кад је реч о хиперактивности.

- Најпре је, ипак, намењена људима који су под великим стресом. Долазе људи кад су на неким животним прекретницама, кад треба да донесу одлуку, желе да утишају мисли. Холистичка масажа служи да клијент схвати везу између емоција и телесног стања. Не треба само да се препусти рукама терапеуета већ да свесно пролази кроз процес и научи да препозна шта му се и због чега дешава - каже терапует.

Холистичка масажа прилагођена је особи, њеном тренутном стању, расположењу, проблемима, што значи да ће сваки пут бити другачија. Комбинује неколико масажа попут шијацу, рефлексологије, ајурведске, лимфне дренаже. Усмерена је на енергију организма која је често блокирана лошом исхраном, некретањем, стресом или нагомиланим нерешеним проблемима. Ради се дугим и лаганим покретима уз опуштајућу музику у амбијенту који смирује како би се особа потпуно опустила. Успорава рад срца и дисање и повољно делује на нерве, док поново покреће струјање енергије.

- Сваки терапеут има своју технику откривања блокада. Оне се најчешће манифестују у виду напетог подручја под руком, али и као топло, хладно, влажно, суво. Холистичка масажа комбинује више техника, узела је најбоље од западне масаже и источњачких техника, и све те елементе спаја у нешто ново што је веома делотворно код људи на нашем простору који се налази на размеђи између Истока и Запада - каже Симонида.

За разлику од других масажа које масер често ради технички, овде терапеут "дише" заједно са клијентом. Терапеут мора да прође кроз основе психотерапијског рада, мада је важније да интуитивно или кроз додир препозна где се налази особа прекопута њега. Многима то звучи сувише апстрактно и не верују да једна масажа може баш све да постигне. Али, вера није неопходна.

- Чак и кад не постоји вера у метод, он даје резултате. У најгорем случају, ова масажа има опуштајући ефекат на телесном нивоу, тако да вера помаже, али није неопходна. Оно што је веома важно је да овде човек сам себе исцељује, не лечи га терапует, на њему је само да подсети организам да може сам себе да исцели и доведе у баланс - закључује наша саговорница.

Природни препарати

Етерична уља играју важну улогу у холистичкој масажи. Најбоље је кад се према психофизичком стању клијента направи комбинација уља која одговара његовим тренутним потребама.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар