АБА СК: Цедевита уз доста муке побиједила Задар!

Кошаркаши Цедевите пласирали су се у полуфинале АБА Суперкупа, пошто су са 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10) победили екипу Задра.  Цедевита од добијеног направила вересију, али је ипак много јака за Задар.  Хрватски шампион умало прокоцкао већ уписан тријумф у Лакташима.

Кошарка 21.09.2018 | 20:10
АБА СК: Цедевита уз доста муке побиједила Задар!
Екипа из Загреба у борби за финале играће против бољег из дуела Црвена звезда – Олимпија који је на програму од 20.30.

Изабраници Сита Алонса уз доста муке су савладали Задране, иако се то није чинило средином треће деонице када је шампион Хрватске имао +14.

Међутим, тада су играчи Цедевите потпуно "потонули" и Задар је направио серију 25:7(63:67). Није успео Задар у истом ритму да настави и у последњој четвртини, коју је Цедевита добила са 22:10.

Најзаслужнији за победу екипе из Загреба били су Џејмс Бел са 23 поена, Џастин Кобс са девет и седам асистенција, као и Лима и Стипановић са по 14 поена.

У пораженом саставу Грент је постигао 21 поен, док су двоцифрени још били Штраља и Божић са 12, односно 10 поена.

Драма, драма! Цедевита је после велике муке стигла до полуфинала! Нико се у редовима хрватског шампиона није надао оваквом сценарију пре, али и током саме утакмице, али је неозбиљност најбољих играча довела до тога да је Задру замало стигла до шокантног тријумфа. Олако схватање противника умало је Цедевиту довело у непријатну ситуацију. На крају су успели да извуку победу на мишиће у трећем четвртфиналном мечу АБА Суперкупа - 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10). 

Сада, ипак мирније главе могу да чекају исход окршаја Црвена звезда - Олимпија, где ћемо добити и последњег учесника полуфинала. Али, биће Сито Алонсо оправдано љут на своје изабранике и вероватно ће свима поставити исто питање - зашто је Задар морао да креира драму ниоткуда?!

Цедевита је од комотних 60:49 на три и по минута пре краја дозволила Задру да се размаше, разигра и умало изненади противника. Задрани су серијом 18:3 потпуно размонтирали Цедевиту и чак у последњи део утакмице ушли са четири поена вишка (67:63)!  

Машину је покренуо Јуре Планинић везаним поенима, да би га онда добро испратио новајлија Петар Марић, а онда је велики удар финиширао Лука Томас. Драма је настављена и у последњем кварталу. Мада су се играчи Цедевите уозбиљили и поново били решени да покажу ко је газда на паркету, техничке грешке Џастина Кобсаи тренера Алонса додатно су закомпликовали ситуацију. Управо је у минутима кризе искочио Аугусто Лима, који је загосподарио рекетом и с неколико добрих решења држао резултатску клацкалицу. Неколико тренутака касније своје грехе окајао је и Кобс. Кључна акција догодила се тачно на половини завршне деонице, када је извукао Планинићев фаул после двокорака, погодио и онда искористио и додатно слободно бацања за 74:73. 

Цедевита је поново узела контролу утакмице и на мишиће извукла тријумф. Истина, поново уз доста муке, јер лопта никако није хтела у обруч, а срећа је погледала Загрепчане зато што ни Задар није знао како да преломи сусрет. Печат на тријумф ставио је Бел са пет везаних поена, чиме је Цедевиту одвео на великих осам поена вишка (83:75), минут и по пре краја сусрета.

Утисак је да је Цедевита свој посао радила са пола снаге, мада је Задар показао да није мачји кашаљ и да ће бити кажњен сваки минут опуштања. Управо то се и десило Цедевитиним играчима у поменутом делу сусрета, а Сито Алонсо је јасно показивао своје незадовољство у неколико наврата крај клупе. 

Ипак, док су ствари ишле својим током видело се да је Сито Алонсо користио све трикове из књиге како би надиграо противника из познате хрватске луке. Тачније, послушао је речи Алеша Пипана и нападе свог тима умерио на противнички рекет. Задар је ту заиста најрањивији и некадашњи шампион Јадранске лиге мораће под хитно да реагује и наће адекватно решење. 

Мада резултат није тако снажно порупирао причу, Цедевита је практично већ у првом делу утакмице показала Задру где му је место и колика је разлика у квалитету. Наравно, све би имало другачију димензију да није дошло до оног опуштања... Бројке су рекле следеће - од 43 поена у уводне две четвртине, Цедевита је из рекета убацила тачно 30! Противника је натерала на 11 изгубљених лопти, док је Задар у истом интервалу извео 19 и погодио 18 слободних бацања! Да се нису непотребно распуцавали са дистанце у другом кварталу, играчи Цедевите могли су комотно на велики одмор да оду са много већом разликом од оних пет кошева вишка (43:37). 

Било је јасно да Цедевита ради онолико колико је потребно да би се тријумф обезбедио. Тренер Алонсо често је ротирао играче у петорци, али је од својих изабраника на паркету захтевао да извуку максимум за тих неколико минута у игри. То се видело и по енергичним гестикулацијама крај аут-линије, јасно показујући од својих играча да иду брже у сваку акцију. А они су, логично, највише јурили у контре и тако претрчали ривала у сваком тренутку. 

Од свих легионара у саставу Цедевите, најјачи утисак оставио је Џејмс Бел, који је и током припрема држао висок ниво. Видела се жеља у освајачу Еврокупа да покаже колико му је недостајала такмичарска кошарка и да жели да се постави високо у тимској хијерархији. На крају је скупио 23 поена, мада је узео чак 19 шутева из игре (9/19). Андрија Стипановић и Аугусто Лима су уз њега убацили највише - по 14 поена. Сасвим солидан био је Џош Магет, који јесте имао само пет кошева, али је поделио седам асистенција. Од целог ростера Цедевите само се Крушлин и Жганец нису уписали у листу стрелаца.

Што се Задра тиче, Малколм Грант је истакао кандидатуру огромног појачања, пошто је меч завршио са 21 поеном. Шиме Шпраља је убацио 12, а Лука Божић 10 поена, уз девет скокова и три асистенције, али и четири изгубљене лопте. Остаће, ипак, записано да је Задар на крају имао чак 20 изгубљених лопти и поред тога умало шокирао фаворита...

Мораће Алеш Пипан још да ради са својим момцима, јер се види да је мањак утакмица током припрема оставио траг. 

Суперкуп АБА лиге:

петак:
Цедевита – Задар 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10)
20.30 Црвена звезда – Олимпија (4)

четвртак:
Партизан – Морнар 91:77
Будућност – Игокеа 90:86

полуфинале – субота:
18.00 Партизан – Будућност
20.30 Цедевита и (4)

недеља:
21.00 финале

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар