ABA SK: Cedevita uz dosta muke pobijedila Zadar!

Košarkaši Cedevite plasirali su se u polufinale ABA Superkupa, pošto su sa 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10) pobedili ekipu Zadra.  Cedevita od dobijenog napravila veresiju, ali je ipak mnogo jaka za Zadar.  Hrvatski šampion umalo prokockao već upisan trijumf u Laktašima.

Košarka 21.09.2018 | 20:10
ABA SK: Cedevita uz dosta muke pobijedila Zadar!
Ekipa iz Zagreba u borbi za finale igraće protiv boljeg iz duela Crvena zvezda – Olimpija koji je na programu od 20.30.

Izabranici Sita Alonsa uz dosta muke su savladali Zadrane, iako se to nije činilo sredinom treće deonice kada je šampion Hrvatske imao +14.

Međutim, tada su igrači Cedevite potpuno "potonuli" i Zadar je napravio seriju 25:7(63:67). Nije uspeo Zadar u istom ritmu da nastavi i u poslednjoj četvrtini, koju je Cedevita dobila sa 22:10.

Najzaslužniji za pobedu ekipe iz Zagreba bili su Džejms Bel sa 23 poena, Džastin Kobs sa devet i sedam asistencija, kao i Lima i Stipanović sa po 14 poena.

U poraženom sastavu Grent je postigao 21 poen, dok su dvocifreni još bili Štralja i Božić sa 12, odnosno 10 poena.

Drama, drama! Cedevita je posle velike muke stigla do polufinala! Niko se u redovima hrvatskog šampiona nije nadao ovakvom scenariju pre, ali i tokom same utakmice, ali je neozbiljnost najboljih igrača dovela do toga da je Zadru zamalo stigla do šokantnog trijumfa. Olako shvatanje protivnika umalo je Cedevitu dovelo u neprijatnu situaciju. Na kraju su uspeli da izvuku pobedu na mišiće u trećem četvrtfinalnom meču ABA Superkupa - 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10). 

Sada, ipak mirnije glave mogu da čekaju ishod okršaja Crvena zvezda - Olimpija, gde ćemo dobiti i poslednjeg učesnika polufinala. Ali, biće Sito Alonso opravdano ljut na svoje izabranike i verovatno će svima postaviti isto pitanje - zašto je Zadar morao da kreira dramu niotkuda?!

Cedevita je od komotnih 60:49 na tri i po minuta pre kraja dozvolila Zadru da se razmaše, razigra i umalo iznenadi protivnika. Zadrani su serijom 18:3 potpuno razmontirali Cedevitu i čak u poslednji deo utakmice ušli sa četiri poena viška (67:63)!  

Mašinu je pokrenuo Jure Planinić vezanim poenima, da bi ga onda dobro ispratio novajlija Petar Marić, a onda je veliki udar finiširao Luka Tomas. Drama je nastavljena i u poslednjem kvartalu. Mada su se igrači Cedevite uozbiljili i ponovo bili rešeni da pokažu ko je gazda na parketu, tehničke greške Džastina Kobsai trenera Alonsa dodatno su zakomplikovali situaciju. Upravo je u minutima krize iskočio Augusto Lima, koji je zagospodario reketom i s nekoliko dobrih rešenja držao rezultatsku klackalicu. Nekoliko trenutaka kasnije svoje grehe okajao je i Kobs. Ključna akcija dogodila se tačno na polovini završne deonice, kada je izvukao Planinićev faul posle dvokoraka, pogodio i onda iskoristio i dodatno slobodno bacanja za 74:73. 

Cedevita je ponovo uzela kontrolu utakmice i na mišiće izvukla trijumf. Istina, ponovo uz dosta muke, jer lopta nikako nije htela u obruč, a sreća je pogledala Zagrepčane zato što ni Zadar nije znao kako da prelomi susret. Pečat na trijumf stavio je Bel sa pet vezanih poena, čime je Cedevitu odveo na velikih osam poena viška (83:75), minut i po pre kraja susreta.

Utisak je da je Cedevita svoj posao radila sa pola snage, mada je Zadar pokazao da nije mačji kašalj i da će biti kažnjen svaki minut opuštanja. Upravo to se i desilo Cedevitinim igračima u pomenutom delu susreta, a Sito Alonso je jasno pokazivao svoje nezadovoljstvo u nekoliko navrata kraj klupe. 

Ipak, dok su stvari išle svojim tokom videlo se da je Sito Alonso koristio sve trikove iz knjige kako bi nadigrao protivnika iz poznate hrvatske luke. Tačnije, poslušao je reči Aleša Pipana i napade svog tima umerio na protivnički reket. Zadar je tu zaista najranjiviji i nekadašnji šampion Jadranske lige moraće pod hitno da reaguje i naće adekvatno rešenje. 

Mada rezultat nije tako snažno porupirao priču, Cedevita je praktično već u prvom delu utakmice pokazala Zadru gde mu je mesto i kolika je razlika u kvalitetu. Naravno, sve bi imalo drugačiju dimenziju da nije došlo do onog opuštanja... Brojke su rekle sledeće - od 43 poena u uvodne dve četvrtine, Cedevita je iz reketa ubacila tačno 30! Protivnika je naterala na 11 izgubljenih lopti, dok je Zadar u istom intervalu izveo 19 i pogodio 18 slobodnih bacanja! Da se nisu nepotrebno raspucavali sa distance u drugom kvartalu, igrači Cedevite mogli su komotno na veliki odmor da odu sa mnogo većom razlikom od onih pet koševa viška (43:37). 

Bilo je jasno da Cedevita radi onoliko koliko je potrebno da bi se trijumf obezbedio. Trener Alonso često je rotirao igrače u petorci, ali je od svojih izabranika na parketu zahtevao da izvuku maksimum za tih nekoliko minuta u igri. To se videlo i po energičnim gestikulacijama kraj aut-linije, jasno pokazujući od svojih igrača da idu brže u svaku akciju. A oni su, logično, najviše jurili u kontre i tako pretrčali rivala u svakom trenutku. 

Od svih legionara u sastavu Cedevite, najjači utisak ostavio je Džejms Bel, koji je i tokom priprema držao visok nivo. Videla se želja u osvajaču Evrokupa da pokaže koliko mu je nedostajala takmičarska košarka i da želi da se postavi visoko u timskoj hijerarhiji. Na kraju je skupio 23 poena, mada je uzeo čak 19 šuteva iz igre (9/19). Andrija Stipanović i Augusto Lima su uz njega ubacili najviše - po 14 poena. Sasvim solidan bio je Džoš Maget, koji jeste imao samo pet koševa, ali je podelio sedam asistencija. Od celog rostera Cedevite samo se Krušlin i Žganec nisu upisali u listu strelaca.

Što se Zadra tiče, Malkolm Grant je istakao kandidaturu ogromnog pojačanja, pošto je meč završio sa 21 poenom. Šime Špralja je ubacio 12, a Luka Božić 10 poena, uz devet skokova i tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. Ostaće, ipak, zapisano da je Zadar na kraju imao čak 20 izgubljenih lopti i pored toga umalo šokirao favorita...

Moraće Aleš Pipan još da radi sa svojim momcima, jer se vidi da je manjak utakmica tokom priprema ostavio trag. 

Superkup ABA lige:

petak:
Cedevita – Zadar 85:77 (23:17, 20:20, 20:30, 22:10)
20.30 Crvena zvezda – Olimpija (4)

četvrtak:
Partizan – Mornar 91:77
Budućnost – Igokea 90:86

polufinale – subota:
18.00 Partizan – Budućnost
20.30 Cedevita i (4)

nedelja:
21.00 finale

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar