СП: Комплекс је мит, Србија избацила Французе!

Нестварни Атанасијевић – Србија после драме "срушила" Француску! Одбојкаши Србије победили су Француски са 3-2 у сетовима (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16) у другој групној фази Светског првенства.  Седам година Србија није победила Француску у званичним утакмицама, а онда ју је у драматичном мечу на Светском првенству елиминисала из борбе за медаље. У Варни је било – 3:2.  Бразил и Русија максимални, Канади сет против моћних Американаца! Одбојкаши Бразила победили су Аустралију у три сета у првом мечу друге фазе Светског првенства у Италији и Бугарској.

Остали спортови 21.09.2018 | 19:00
СП: Комплекс је мит, Србија избацила Французе!
Србија је одиграла сјајан, узбудљив меч пун преокрета и остварила веома битну победу на Светском првенству у Италији и Бугарској.

Александар Атанасијевић одиграо је нестварно добар дуел и носио Србију када је било тешко и одиграо један од својих најбољих мечева у националној селекцији.

Србија је после дугих, дугих седам година успела да победи Француску у званичним мечевима.

Атанасијевић је забележио чак 38 поена, док је коректор Француске Стефан Боје имао 35 – партије двојице "мађионичара" које ће се дуг памтити. Урош Ковачевић је уписао 16, а Срећко Лисинац 12 поена.

Француска је боље ушла у дуел и имала стартну предност, а "Орлови" нису изгледали баш добро. Ипак, Србија је некако успела да се врати у први сет и пристигне "Триколоре" у другом делу сета, али су они на искуство и игру Стефана Бојеа решили први део игре у своју корист.

Бирљирао је Боје и у другој деоници меча и био стварно незаустављив, те пролазио из свих позиција. Његовом добром игром "хранили" су се саиграчи, а Србија је губила и током другом сета.

Тада је кренуо да доминира Атанасијевић, што приликом сервиса што приликом напада, а чак и у блоку. Наши одбојкаши су губили 24:22 крајем тог дела игре, али онда је нестварни Бата Атанасијевић кренуо, уз добре сервисе Николе Јововића пре свега, и серијом 4:0 "Орлови" су изједначили на 1-1.

На "крилима" добро завршеног другог сета наши су наставили и у трећем. Французи су били тотално расејани, али је Боје и даље био доминантан. Ипак, доста грешака Тиба Росара и недостатак опција изузев Бојеа помогли су српској репрезентацији да, опет фантастичном завршницом сета у којој је блистао нико други но Атанасијевић, дође до освајања другог сета у низу.

Четврти сет је била слика која није приличила осталим. Србија је играла јако незаинтересовано, без жеље и жара, а Француска је "летела" по терену. Боје је наставио да буде добар, Нгапе је проиграо, а "Орлови" су се предали и у неку руку одмарали за пети сет.

Јако битан је био одлучујући сет за пролаз у наредну фазу и оба тима знала су да ће поражени имати јако тежак задатак.

Србија је добро почела, али је Француска брзо окренула јер је добро заиграо Тили. Држали су "Триколори" предност од два поена, али онда на сцену ступа ко? Александар Атанасијевић!

Француска је имала две сет лопте, али је оба пута поклањала поене Србији сервис грешкама. При резултату 16:16 на сервис је дошао Урош Ковачевић, први пут изборио контру за Атанасијевића, а затим лоптом погодио Ле Гофа у главу и забележио ас, те донео велику, велику победу националној селекцији Србије.

Одбојкаши Србије били су одушевљени, скакали и славили после меча, заједно са селектором Грбићем и стручним штабом, а битном победом дошли су јако близу пласмана у трећу фазу Светског првенства.

Подсећамо, "Орлови" су у групи са Пољском, Француском и Аргентином, а на Фајнал сикс, у неку руку, иде првопласирани, и два најбоља другопласирана из све четири постојеће групе.

Изабраници Николе Грбића сада имају пет победа и један пораз, док Француска има скор од три победе и три пораза. Следећи меч за Србију је у суботу од 16.00, против Аргентине.

Још један трилер и нова победа Србије на Светском првенству за одбојкаше у Италији и Бугарској.

Тим Николе Грбића се из Барија преселио у Варну, а сада је на добром путу да поново полети за Апенине, овај пут у Торино, на завршницу Светског првенства. "Орлови" су у првој утакмици Групе Х друге фазе победили Француску 3:2 (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16) и тако јој шансе за пласман у трећи круг свеле на минимум, а своје знатно увећале, ако не са првог места, онда с другог.

***У трећи круг пласираће се победници четири групе и две најбоље другопласиране.

Прва драма одиграла се у петом сету. После 7:5 за Србију, Француска је преузела улогу лидера, али јој Грбићев тим никако није давао прилику да се одлепи и реши дуел, за њих најбитнији на шампионату. Имали су "триколори" три меч лопте, да би у преломним моментима српски тим још једном заблистао и окончао више него узбудљив дуел. Све је решено на сервис Уроша Ковачевића.

Међутим, јунак над јунацима овог тријумфа био је Александар Атанасијевић. Излуђивао је одбрану Француза, једне од најбољих дефанзивних селекција света. Српски ас остварио је невероватних 36 поена! Ипак, заслуге за врло важну победу припадају и осталим момцима, који су изгарали на терену за нова два бода.

Француска је добила први сет прилично сигурно. Врло лоше је радио блок "орлова", као и сервис. "Триколори" су чак направили више грешака (девет наспрам шест), али су у пољу били агилнији, што им је и донело почетну предност.

Наш ривал био је тај који је дуго у другом сету диктирао ритам. Имао је чак и пет поена предности и то у другој половини сета (17:12). Али, управо је тада кренула серија српских одбојкаша. Грешке Француза, добар сервис и одбрана, коначно и дуго чекани блок, били су фактори који су потпуно окренули ток сета. Србија је повела 18:17.

Међутим, након пропуштене контре тима Николе грбића, "триколори" су се опоравили од шока и стекли два поена предности 24:22. Нису искористили две сет лопте, "орлови" су направили серију 4:0 и мајсторски изједначили на 1:1.

На крилима маестралне завршнице другог, Србија је започела трећи сет. Сјајно је играо цео тим, врло добро се бранио и у пољу и блоком, а напади Александра Атанасијевића били су непогрешиво убитачни. Почетних 4:1 до краја је само увећано на 25:20.

Нажалост, у четвртом сету није било драме. Француска је овај пут издржала од почетка до краја и ниједног тренутка није дозволила да је Србија угрози. О томе сведочи и убедљивих 25:18.

Одлука је пала у петом сету!

Србија у суботу игра против Аргентине (у 16 сати), која се у првом мечу састаје са непораженом Пољском.

Бразил и Русија максимални, Канади сет против моћних Американаца! Одбојкаши Бразила победили су Аустралију у три сета у првом мечу друге фазе Светског првенства у Италији и Бугарској.

"Селесао" одиграо је можда и најбољи меч на турниру и по сетовима 25:21, 25:22 и 25:15 победио "Кенгуре".

Бразил сада има скор 5/1 и налазе се веома близу пласмана у трећу фазу шампионата.

Селекција Русије остварила је веома важну победу у борби за пролаз даље, пошто су са 25:17, 25:16 и 25:21 савладали Холандију. Ово је била одлучујућа утакмица за Русију јер сада имају исти скор као и "Орање" 4/2.

Раније тријумф остварили су и Американци, који су са 3-1 у сетовима победили Канаду. САД је овим тријумфом дошао на корак од пласман даље, пошто имају скор 6/0.

Подсећамо, у другој фази репрезентације су подељене у четири групе. Пролаз у трећу фазу обезбедиће првопласиране селекције и две најбоље другопласиране.

Даље пролази шест тимова и они ће се поделити у две групе по три екипе. Најбоље две репрезентације из обе групе пласираће се у полуфинале.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар