SP: Kompleks je mit, Srbija izbacila Francuze!

Nestvarni Atanasijević – Srbija posle drame "srušila" Francusku! Odbojkaši Srbije pobedili su Francuski sa 3-2 u setovima (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16) u drugoj grupnoj fazi Svetskog prvenstva.  Sedam godina Srbija nije pobedila Francusku u zvaničnim utakmicama, a onda ju je u dramatičnom meču na Svetskom prvenstvu eliminisala iz borbe za medalje. U Varni je bilo – 3:2.  Brazil i Rusija maksimalni, Kanadi set protiv moćnih Amerikanaca! Odbojkaši Brazila pobedili su Australiju u tri seta u prvom meču druge faze Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj.

Ostali sportovi 21.09.2018 | 19:00
SP: Kompleks je mit, Srbija izbacila Francuze!
Srbija je odigrala sjajan, uzbudljiv meč pun preokreta i ostvarila veoma bitnu pobedu na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj.

Aleksandar Atanasijević odigrao je nestvarno dobar duel i nosio Srbiju kada je bilo teško i odigrao jedan od svojih najboljih mečeva u nacionalnoj selekciji.

Srbija je posle dugih, dugih sedam godina uspela da pobedi Francusku u zvaničnim mečevima.

Atanasijević je zabeležio čak 38 poena, dok je korektor Francuske Stefan Boje imao 35 – partije dvojice "mađioničara" koje će se dug pamtiti. Uroš Kovačević je upisao 16, a Srećko Lisinac 12 poena.

Francuska je bolje ušla u duel i imala startnu prednost, a "Orlovi" nisu izgledali baš dobro. Ipak, Srbija je nekako uspela da se vrati u prvi set i pristigne "Trikolore" u drugom delu seta, ali su oni na iskustvo i igru Stefana Bojea rešili prvi deo igre u svoju korist.

Birljirao je Boje i u drugoj deonici meča i bio stvarno nezaustavljiv, te prolazio iz svih pozicija. Njegovom dobrom igrom "hranili" su se saigrači, a Srbija je gubila i tokom drugom seta.

Tada je krenuo da dominira Atanasijević, što prilikom servisa što prilikom napada, a čak i u bloku. Naši odbojkaši su gubili 24:22 krajem tog dela igre, ali onda je nestvarni Bata Atanasijević krenuo, uz dobre servise Nikole Jovovića pre svega, i serijom 4:0 "Orlovi" su izjednačili na 1-1.

Na "krilima" dobro završenog drugog seta naši su nastavili i u trećem. Francuzi su bili totalno rasejani, ali je Boje i dalje bio dominantan. Ipak, dosta grešaka Tiba Rosara i nedostatak opcija izuzev Bojea pomogli su srpskoj reprezentaciji da, opet fantastičnom završnicom seta u kojoj je blistao niko drugi no Atanasijević, dođe do osvajanja drugog seta u nizu.

Četvrti set je bila slika koja nije priličila ostalim. Srbija je igrala jako nezainteresovano, bez želje i žara, a Francuska je "letela" po terenu. Boje je nastavio da bude dobar, Ngape je proigrao, a "Orlovi" su se predali i u neku ruku odmarali za peti set.

Jako bitan je bio odlučujući set za prolaz u narednu fazu i oba tima znala su da će poraženi imati jako težak zadatak.

Srbija je dobro počela, ali je Francuska brzo okrenula jer je dobro zaigrao Tili. Držali su "Trikolori" prednost od dva poena, ali onda na scenu stupa ko? Aleksandar Atanasijević!

Francuska je imala dve set lopte, ali je oba puta poklanjala poene Srbiji servis greškama. Pri rezultatu 16:16 na servis je došao Uroš Kovačević, prvi put izborio kontru za Atanasijevića, a zatim loptom pogodio Le Gofa u glavu i zabeležio as, te doneo veliku, veliku pobedu nacionalnoj selekciji Srbije.

Odbojkaši Srbije bili su oduševljeni, skakali i slavili posle meča, zajedno sa selektorom Grbićem i stručnim štabom, a bitnom pobedom došli su jako blizu plasmana u treću fazu Svetskog prvenstva.

Podsećamo, "Orlovi" su u grupi sa Poljskom, Francuskom i Argentinom, a na Fajnal siks, u neku ruku, ide prvoplasirani, i dva najbolja drugoplasirana iz sve četiri postojeće grupe.

Izabranici Nikole Grbića sada imaju pet pobeda i jedan poraz, dok Francuska ima skor od tri pobede i tri poraza. Sledeći meč za Srbiju je u subotu od 16.00, protiv Argentine.

Još jedan triler i nova pobeda Srbije na Svetskom prvenstvu za odbojkaše u Italiji i Bugarskoj.

Tim Nikole Grbića se iz Barija preselio u Varnu, a sada je na dobrom putu da ponovo poleti za Apenine, ovaj put u Torino, na završnicu Svetskog prvenstva. "Orlovi" su u prvoj utakmici Grupe H druge faze pobedili Francusku 3:2 (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16) i tako joj šanse za plasman u treći krug svele na minimum, a svoje znatno uvećale, ako ne sa prvog mesta, onda s drugog.

***U treći krug plasiraće se pobednici četiri grupe i dve najbolje drugoplasirane.

Prva drama odigrala se u petom setu. Posle 7:5 za Srbiju, Francuska je preuzela ulogu lidera, ali joj Grbićev tim nikako nije davao priliku da se odlepi i reši duel, za njih najbitniji na šampionatu. Imali su "trikolori" tri meč lopte, da bi u prelomnim momentima srpski tim još jednom zablistao i okončao više nego uzbudljiv duel. Sve je rešeno na servis Uroša Kovačevića.

Međutim, junak nad junacima ovog trijumfa bio je Aleksandar Atanasijević. Izluđivao je odbranu Francuza, jedne od najboljih defanzivnih selekcija sveta. Srpski as ostvario je neverovatnih 36 poena! Ipak, zasluge za vrlo važnu pobedu pripadaju i ostalim momcima, koji su izgarali na terenu za nova dva boda.

Francuska je dobila prvi set prilično sigurno. Vrlo loše je radio blok "orlova", kao i servis. "Trikolori" su čak napravili više grešaka (devet naspram šest), ali su u polju bili agilniji, što im je i donelo početnu prednost.

Naš rival bio je taj koji je dugo u drugom setu diktirao ritam. Imao je čak i pet poena prednosti i to u drugoj polovini seta (17:12). Ali, upravo je tada krenula serija srpskih odbojkaša. Greške Francuza, dobar servis i odbrana, konačno i dugo čekani blok, bili su faktori koji su potpuno okrenuli tok seta. Srbija je povela 18:17.

Međutim, nakon propuštene kontre tima Nikole grbića, "trikolori" su se oporavili od šoka i stekli dva poena prednosti 24:22. Nisu iskoristili dve set lopte, "orlovi" su napravili seriju 4:0 i majstorski izjednačili na 1:1.

Na krilima maestralne završnice drugog, Srbija je započela treći set. Sjajno je igrao ceo tim, vrlo dobro se branio i u polju i blokom, a napadi Aleksandra Atanasijevića bili su nepogrešivo ubitačni. Početnih 4:1 do kraja je samo uvećano na 25:20.

Nažalost, u četvrtom setu nije bilo drame. Francuska je ovaj put izdržala od početka do kraja i nijednog trenutka nije dozvolila da je Srbija ugrozi. O tome svedoči i ubedljivih 25:18.

Odluka je pala u petom setu!

Srbija u subotu igra protiv Argentine (u 16 sati), koja se u prvom meču sastaje sa neporaženom Poljskom.

Brazil i Rusija maksimalni, Kanadi set protiv moćnih Amerikanaca! Odbojkaši Brazila pobedili su Australiju u tri seta u prvom meču druge faze Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj.

"Selesao" odigrao je možda i najbolji meč na turniru i po setovima 25:21, 25:22 i 25:15 pobedio "Kengure".

Brazil sada ima skor 5/1 i nalaze se veoma blizu plasmana u treću fazu šampionata.

Selekcija Rusije ostvarila je veoma važnu pobedu u borbi za prolaz dalje, pošto su sa 25:17, 25:16 i 25:21 savladali Holandiju. Ovo je bila odlučujuća utakmica za Rusiju jer sada imaju isti skor kao i "Oranje" 4/2.

Ranije trijumf ostvarili su i Amerikanci, koji su sa 3-1 u setovima pobedili Kanadu. SAD je ovim trijumfom došao na korak od plasman dalje, pošto imaju skor 6/0.

Podsećamo, u drugoj fazi reprezentacije su podeljene u četiri grupe. Prolaz u treću fazu obezbediće prvoplasirane selekcije i dve najbolje drugoplasirane.

Dalje prolazi šest timova i oni će se podeliti u dve grupe po tri ekipe. Najbolje dve reprezentacije iz obe grupe plasiraće se u polufinale.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar