Бата Мирковић пред Звезду: За рођендан желим побједу!

Будимо достојни дербија, звезде да буду играчи, а не судије.  Тренер Партизана Зоран Мирковић рекао је да би волео да сви актери утакмице са Црвеном звездом буду достојни "вечитог" дербија.  Зоран "Бата" Мирковић данас је напунио 47 година. Од играча не жели данас поклон, већ у недјељу када се игра "вјечити дерби". "Да ми је она снага, а ова памет. . . вјероватно бих сада био учинковитији на терену", каже тренер Партизана.

Фудбал 21.09.2018 | 20:45
Бата Мирковић пред Звезду: За рођендан желим побједу!
Зоран "Бата" МИрковић ће у недјељу први пут као тренер учествовати у "вјечитом дербију", а као играч одиграо их је много - 18.

Бескомпромисан на терену, Мирковић то тражи и од својих играча, не само у недјељу, на 158. "вјечитом дербију" против Црвене звезде (утакмицу можете пратити и на ТВ Арена спорт на мтс ТВ, почетак у 19х), већ без обзира на то ко је са друге стране.

Мирковић данас слави свој 47. рођендан, што, наравно, није промакло новинарима у разговору у пресс сали стадиона Патизана пред дерби у недјељу.

Упитан да ли очекује поклон од свог тима, овако је одговорио:

"Поподне имамо тренинг, волио бих да не добијем ништа, али био би лијеп поклон у недјељу да ми играчи подаре побједу".

Има Мирковић још једну жељу, која би могла да буде сврстана у рођенданске:

"Ово је највећа утакмица у српском фудбалу, утакмица која изазива највеће интересовање, уводи највеће емоције и драго ми је да послије играчких дана поново могу да будем њен актер. Играмо против великог, највећег ривала и волио бих да сви ми актери, играчи, ми на клупама, судије, публика будемо достојни те утакмице, да будемо на нивоу те највеће утакмице".

Партизан улази у дерби послије низа побједа у првенству, али се у јавности провлачи теза да је Црвена звезда велики фаворит због тренутне атмосфере, учешћа у Лиги шампиона, али и због, како се то наводи у појединим медијима, двоструко веће вриједности њених играча у односу на тим Партизана.

"Звезда има изузетан тим, учесник је Лиге шампиона, то није мала ствар. У мечу против Наполија показали су да су конкурентни у том друштву, чврсти су, дисциплиновани, примају мало голова, а опет убојити су. Међутим, дерби извуче из играча и оно што нема, има ту и веће дозе адреналина...Радо препуштам Звезди улогу фаворита", каже Мирковић о вјечитом ривалу.

"Да, наравно да се радујем дербију, то су посебне утакмице. Велике утакмице. Играо сам и по Европи, и торински и истанбулски градски дерби, али овај београдски је заиста нешто посебно".

Каже и да је сваки дерби прича за себе.

"Можемо да предвидимо многе ствари, али сам ток утакмице... нико од нас није толико видовит и толико паметан. Сваки дерби је обиловао и агресијом и чврстом игром и такитчким надмудривањем и лијепим моментима. Надам се да ће и у овом дербију бити иста прича", рекао је Мирковић.

О свом тиму каже...

"Нама треба континуитет добрих игара, резултат имамо, али што се тиче игре то може и мора много боље. Мислим да смо направили добру увертиру, ова утакмица је велики тест за нашу екипу и надам се да ћемо наставити у том ритму".

Додао је и да сем дуже повријеђених Зорана Тошића и Златана Шеховића нема здравствених проблема у екипи, као и да нико није "оптерећен" картонима, односно да сви могу да наступе.

Упитан који му је дерби из играчких дана најдражи, Мирковић је застао, па овако одговорио:

"Давно је било (смијех). Свака побједа у дербију је ненормално слатка и драга, опет и порази у дербију су изузетно горки и тешки".

А да ли би сада више волио да је учесник дербија као играч?

"Да ми је она снага, а ова памет, био бих учинковитији као играч (смијех)".

Додао је и да не осјећа тензију пред свој тренерски деби у дербију.

"Додуше данас је петак, можда бих прецизније могао да кажем (како се осјећам) пред саму утакмицу".

Везни фудбалер Данило Пантић, од кога навијачи Партизана много очекују, каже да је ово за црно-бијеле утакмица сезоне.

"Ми смо спремни и у нашој кући идемо на читав плен, даћемо све од себе да узмемо сва три бода".

Каже и да то што је нека екипа тренутно у бољем тренутку, што је фаворизованија, у дербију не мора да се потврди.

"Дерби је утакмица за себе, нека 'чудна' утакмица, не побјеђује увијек бољи и неко ко је фаворизован. Они неће ући лагано у утакмицу, са 100% увјерењем да ће побиједити", оценио је Пантић.

На питање новинара да ли би играчима значило када би имали више оваквих утакмица "у ногама", Пантић је одговорио да не треба потцјењивати остале ривале у лиги.

"Нису остале утакмице лагане, свака утакмица је тешка. Многима са стране изгледа да су друге екипе слабије од вјечитих, али није тако. И остале екипе посједују квалитет, неке веће, неке мање. Велике утакмице доносе велике играче, брже се сазријева, али и остале утакмице имају исти значај", рекао је Пантић.

- СТАТИСТИКА "ВЈЕЧИТИХ ДЕРБИЈА -

Највише голова: Марко Валок (Партизан) 13, Бора Костић (Црвена звезда), Драган Џајић (Црвена Звезда), Милан Галић (Партизан) 9…

Највише дербија: Саша Илић (Партизан) 29, Момчило Вукотић (Партизан) 25, Бора Костић (Црвена звезда) 23, Драган Џајић (Црвена звезда) 21…

Посљедњих десет утакмица: Партизан и Црвена звезда имају по три победе, а четири меча су завршена неријешеним исходом.

Укупан скор у "вјечитим дербијима":

Црвена звезда има 63 побједе
Партизан има 46 побједе
Неријешено је било 48 пута

Гол разлика 223:191

На стадиону Партизана:

Партизан има 30 побједа
Црвена звезда има 24 побједе
Неријешено је било 24 пута

Гол разлика 102:96

***У последњих 10 година на стадиону Партизана одиграно је 11 вјечитих дербија - 7 побједа Партизана два ремија и двије побједе Звезде.

На стадиону "Рајко Митић": 

Црвена звезда има 39 побједа
Партизан има 16 побједа
Нереијшено је било 24 пута

Гол разлика 127:89

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар