Bata Mirković pred Zvezdu: Za rođendan želim pobjedu!

Budimo dostojni derbija, zvezde da budu igrači, a ne sudije.  Trener Partizana Zoran Mirković rekao je da bi voleo da svi akteri utakmice sa Crvenom zvezdom budu dostojni "večitog" derbija.  Zoran "Bata" Mirković danas je napunio 47 godina. Od igrača ne želi danas poklon, već u nedjelju kada se igra "vječiti derbi". "Da mi je ona snaga, a ova pamet. . . vjerovatno bih sada bio učinkovitiji na terenu", kaže trener Partizana.

Fudbal 21.09.2018 | 20:45
Bata Mirković pred Zvezdu: Za rođendan želim pobjedu!
Zoran "Bata" MIrković će u nedjelju prvi put kao trener učestvovati u "vječitom derbiju", a kao igrač odigrao ih je mnogo - 18.

Beskompromisan na terenu, Mirković to traži i od svojih igrača, ne samo u nedjelju, na 158. "vječitom derbiju" protiv Crvene zvezde (utakmicu možete pratiti i na TV Arena sport na mts TV, početak u 19h), već bez obzira na to ko je sa druge strane.

Mirković danas slavi svoj 47. rođendan, što, naravno, nije promaklo novinarima u razgovoru u press sali stadiona Patizana pred derbi u nedjelju.

Upitan da li očekuje poklon od svog tima, ovako je odgovorio:

"Popodne imamo trening, volio bih da ne dobijem ništa, ali bio bi lijep poklon u nedjelju da mi igrači podare pobjedu".

Ima Mirković još jednu želju, koja bi mogla da bude svrstana u rođendanske:

"Ovo je najveća utakmica u srpskom fudbalu, utakmica koja izaziva najveće interesovanje, uvodi najveće emocije i drago mi je da poslije igračkih dana ponovo mogu da budem njen akter. Igramo protiv velikog, najvećeg rivala i volio bih da svi mi akteri, igrači, mi na klupama, sudije, publika budemo dostojni te utakmice, da budemo na nivou te najveće utakmice".

Partizan ulazi u derbi poslije niza pobjeda u prvenstvu, ali se u javnosti provlači teza da je Crvena zvezda veliki favorit zbog trenutne atmosfere, učešća u Ligi šampiona, ali i zbog, kako se to navodi u pojedinim medijima, dvostruko veće vrijednosti njenih igrača u odnosu na tim Partizana.

"Zvezda ima izuzetan tim, učesnik je Lige šampiona, to nije mala stvar. U meču protiv Napolija pokazali su da su konkurentni u tom društvu, čvrsti su, disciplinovani, primaju malo golova, a opet ubojiti su. Međutim, derbi izvuče iz igrača i ono što nema, ima tu i veće doze adrenalina...Rado prepuštam Zvezdi ulogu favorita", kaže Mirković o vječitom rivalu.

"Da, naravno da se radujem derbiju, to su posebne utakmice. Velike utakmice. Igrao sam i po Evropi, i torinski i istanbulski gradski derbi, ali ovaj beogradski je zaista nešto posebno".

Kaže i da je svaki derbi priča za sebe.

"Možemo da predvidimo mnoge stvari, ali sam tok utakmice... niko od nas nije toliko vidovit i toliko pametan. Svaki derbi je obilovao i agresijom i čvrstom igrom i takitčkim nadmudrivanjem i lijepim momentima. Nadam se da će i u ovom derbiju biti ista priča", rekao je Mirković.

O svom timu kaže...

"Nama treba kontinuitet dobrih igara, rezultat imamo, ali što se tiče igre to može i mora mnogo bolje. Mislim da smo napravili dobru uvertiru, ova utakmica je veliki test za našu ekipu i nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu".

Dodao je i da sem duže povrijeđenih Zorana Tošića i Zlatana Šehovića nema zdravstvenih problema u ekipi, kao i da niko nije "opterećen" kartonima, odnosno da svi mogu da nastupe.

Upitan koji mu je derbi iz igračkih dana najdraži, Mirković je zastao, pa ovako odgovorio:

"Davno je bilo (smijeh). Svaka pobjeda u derbiju je nenormalno slatka i draga, opet i porazi u derbiju su izuzetno gorki i teški".

A da li bi sada više volio da je učesnik derbija kao igrač?

"Da mi je ona snaga, a ova pamet, bio bih učinkovitiji kao igrač (smijeh)".

Dodao je i da ne osjeća tenziju pred svoj trenerski debi u derbiju.

"Doduše danas je petak, možda bih preciznije mogao da kažem (kako se osjećam) pred samu utakmicu".

Vezni fudbaler Danilo Pantić, od koga navijači Partizana mnogo očekuju, kaže da je ovo za crno-bijele utakmica sezone.

"Mi smo spremni i u našoj kući idemo na čitav plen, daćemo sve od sebe da uzmemo sva tri boda".

Kaže i da to što je neka ekipa trenutno u boljem trenutku, što je favorizovanija, u derbiju ne mora da se potvrdi.

"Derbi je utakmica za sebe, neka 'čudna' utakmica, ne pobjeđuje uvijek bolji i neko ko je favorizovan. Oni neće ući lagano u utakmicu, sa 100% uvjerenjem da će pobijediti", ocenio je Pantić.

Na pitanje novinara da li bi igračima značilo kada bi imali više ovakvih utakmica "u nogama", Pantić je odgovorio da ne treba potcjenjivati ostale rivale u ligi.

"Nisu ostale utakmice lagane, svaka utakmica je teška. Mnogima sa strane izgleda da su druge ekipe slabije od vječitih, ali nije tako. I ostale ekipe posjeduju kvalitet, neke veće, neke manje. Velike utakmice donose velike igrače, brže se sazrijeva, ali i ostale utakmice imaju isti značaj", rekao je Pantić.

- STATISTIKA "VJEČITIH DERBIJA -

Najviše golova: Marko Valok (Partizan) 13, Bora Kostić (Crvena zvezda), Dragan Džajić (Crvena Zvezda), Milan Galić (Partizan) 9…

Najviše derbija: Saša Ilić (Partizan) 29, Momčilo Vukotić (Partizan) 25, Bora Kostić (Crvena zvezda) 23, Dragan Džajić (Crvena zvezda) 21…

Posljednjih deset utakmica: Partizan i Crvena zvezda imaju po tri pobede, a četiri meča su završena neriješenim ishodom.

Ukupan skor u "vječitim derbijima":

Crvena zvezda ima 63 pobjede
Partizan ima 46 pobjede
Neriješeno je bilo 48 puta

Gol razlika 223:191

Na stadionu Partizana:

Partizan ima 30 pobjeda
Crvena zvezda ima 24 pobjede
Neriješeno je bilo 24 puta

Gol razlika 102:96

***U poslednjih 10 godina na stadionu Partizana odigrano je 11 vječitih derbija - 7 pobjeda Partizana dva remija i dvije pobjede Zvezde.

Na stadionu "Rajko Mitić": 

Crvena zvezda ima 39 pobjeda
Partizan ima 16 pobjeda
Nereijšeno je bilo 24 puta

Gol razlika 127:89

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar