Задар и Олимпија - двије потпуно различите приче...

Мада су им приче дијаметрално супротне, оба клуба имаће исти циљ - да понове игре из прошле сезоне и покушају да оду и корак напред.

Кошарка 21.09.2018 | 15:15
Задар и Олимпија - двије потпуно различите приче...
Прошла сезона вратила је трачак наде да би Задар и Олимпија могли поново да буду део горњег дома Јадранске лиге. Било је током година доста успона и падова, промена кадрова, филозофија, али дуго некадашњи освајачи регионалног такмичења нису изгледали тако интересантно као сада. 

Мада су им приче дијаметрално супротне, оба клуба имаће исти циљ - да понове игре из прошле сезоне и покушају да оду и корак напред. Што би, у њиховим случајевима, значило директну борбу за плеј-оф. 

Задар ће на старту АБА Суперкупа имати незахвалан задатак да одмери снаге с Цедевитом (ТВ Аренаспорт, 18.00). Хрватски шампион одавно је назначен као један од два главна фаворита за освајање првог трофеја у сезони, али оно што Задар има и може да се похвали наспрам загребачке легије странаца јесте - тим. 

Управа Задра је током лета дуго вагала шта је чинити за наредне изазове, али је на крају преломила - задржала је највећи део прошлосезонског ростера и исти надоградила с три инострана појачања. 

У познатој хрватској луци остали су Лука Божић, Кристијан Крајина, Ловре Башић, Шиме Шпраља, Домагој Вуковић, Мислав Брзоја, а њима су прикључени тројица искусних шутера - Марио Литл, Малколм Грант и некадашњи играч Цибоне Петар Марић.

Најважнија промена виђена је на тренерској клупи, где је Арамис Наглић замењен Алешом Пипаном, коме ће ово бити други мандат у Задру. Први је одрадио у сезони 2011/12, када је кроз хрватско првенству клубу обезбедио повратак у јадранску елиту. Сада ће покушати да тим надогради и покуша да га сврста у ред најтврђих такмаца водећим клубовима Јадранске лиге.

Тренер Пипан имао је одређених замерки у раду током ових припрема. Екипа је одиграла тек неколико јачих утакмица, на турниру у Француској, где су уписани порази од Стразбура и Шолеа. Божић опет је био прва игла тима, Литл је показао да ће бити вредно појачање, мада је и Марић одиграо врло добро против Стразбура и уписао 16 поена. Проблеми овог тима су недостатак праве испомоћи водећим кајлама, нема класичне четворке у екипи, а и Пипан је сам указао на то да му недостаје један снажан центар у рекету. ИмаКрајину, Вуковића и Шпраљу, али то су практично једини играчи уз Божића са преко 200 центиметара висине.

За противника какав је Цедевита то су велике ствари.

Олимпија се после солидног издања прошле године окренула потпуно новим стварима. Тим се решио свих прекобројних играча и започео нову еру рада са младим, талентованим кошаркашима. На званичном сајту Јадранске лиге Олимпија је чак описана као „једна од најталентованијих екипа у Европи“. Истина, има доста занимљивих, надарених момака.

Олимпија је довела цео низ тек пунолетних, небрушених дијаманата. Ангажован је талентовани бек  Дњепра атипичне грађе Исуф Санон (18, 208), а са њим стигао је и црногорски тандем у рекету - Лука Шаманић (18, 208) и Марко Симоновић (19, 210). Обојица су сврстани у ред најталентованијих играча у свом узрасту и на позицијама које покривају. После доста перипетија доведен је и члан јуниорске репрезентације СловенијеПетар Вујачић (18, 193), иначе полубрат НБА кошаркаша Саше. Истина, Петар и Марко ће шансу вероватно тражити кроз млади тим, пошто у овом тренутку ротација броји 18 играча.

Ту није био крај трансакцијама, пошто су ростер ојачали и двојица Американаца - крилни центар Марвин Џоунс(25, 213) и комбо бек Џалек Фелтон (20, 190).

На целу плејаду младих играча Мирза Бегић, Ерјон Кастрати, Јан Шпан, Бојан Радуловић и друштво требало би да имплементирају своје искуство и тако помогну новајлијама да напредују кроз сезону. Занимљиво, у целом тиму само су Игор Тратник (29), Дражен Бубнић (32) и Мирза Бегић (33) рођени пре 1990. године. Остали су, углавном, далеко млађи.

Против себе ће вечерас (ТВ Аренаспорт, 20.30) имати знатно искуснијег ривала у Црвеној звезди. Биће то занимљив судар младости и искуства на паркету дворане у Лакташима.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар