Zadar i Olimpija - dvije potpuno različite priče...

Mada su im priče dijametralno suprotne, oba kluba imaće isti cilj - da ponove igre iz prošle sezone i pokušaju da odu i korak napred.

Košarka 21.09.2018 | 15:15
Zadar i Olimpija - dvije potpuno različite priče...
Prošla sezona vratila je tračak nade da bi Zadar i Olimpija mogli ponovo da budu deo gornjeg doma Jadranske lige. Bilo je tokom godina dosta uspona i padova, promena kadrova, filozofija, ali dugo nekadašnji osvajači regionalnog takmičenja nisu izgledali tako interesantno kao sada. 

Mada su im priče dijametralno suprotne, oba kluba imaće isti cilj - da ponove igre iz prošle sezone i pokušaju da odu i korak napred. Što bi, u njihovim slučajevima, značilo direktnu borbu za plej-of. 

Zadar će na startu ABA Superkupa imati nezahvalan zadatak da odmeri snage s Cedevitom (TV Arenasport, 18.00). Hrvatski šampion odavno je naznačen kao jedan od dva glavna favorita za osvajanje prvog trofeja u sezoni, ali ono što Zadar ima i može da se pohvali naspram zagrebačke legije stranaca jeste - tim. 

Uprava Zadra je tokom leta dugo vagala šta je činiti za naredne izazove, ali je na kraju prelomila - zadržala je najveći deo prošlosezonskog rostera i isti nadogradila s tri inostrana pojačanja. 

U poznatoj hrvatskoj luci ostali su Luka Božić, Kristijan Krajina, Lovre Bašić, Šime Špralja, Domagoj Vuković, Mislav Brzoja, a njima su priključeni trojica iskusnih šutera - Mario Litl, Malkolm Grant i nekadašnji igrač Cibone Petar Marić.

Najvažnija promena viđena je na trenerskoj klupi, gde je Aramis Naglić zamenjen Alešom Pipanom, kome će ovo biti drugi mandat u Zadru. Prvi je odradio u sezoni 2011/12, kada je kroz hrvatsko prvenstvu klubu obezbedio povratak u jadransku elitu. Sada će pokušati da tim nadogradi i pokuša da ga svrsta u red najtvrđih takmaca vodećim klubovima Jadranske lige.

Trener Pipan imao je određenih zamerki u radu tokom ovih priprema. Ekipa je odigrala tek nekoliko jačih utakmica, na turniru u Francuskoj, gde su upisani porazi od Strazbura i Šolea. Božić opet je bio prva igla tima, Litl je pokazao da će biti vredno pojačanje, mada je i Marić odigrao vrlo dobro protiv Strazbura i upisao 16 poena. Problemi ovog tima su nedostatak prave ispomoći vodećim kajlama, nema klasične četvorke u ekipi, a i Pipan je sam ukazao na to da mu nedostaje jedan snažan centar u reketu. ImaKrajinu, Vukovića i Špralju, ali to su praktično jedini igrači uz Božića sa preko 200 centimetara visine.

Za protivnika kakav je Cedevita to su velike stvari.

Olimpija se posle solidnog izdanja prošle godine okrenula potpuno novim stvarima. Tim se rešio svih prekobrojnih igrača i započeo novu eru rada sa mladim, talentovanim košarkašima. Na zvaničnom sajtu Jadranske lige Olimpija je čak opisana kao „jedna od najtalentovanijih ekipa u Evropi“. Istina, ima dosta zanimljivih, nadarenih momaka.

Olimpija je dovela ceo niz tek punoletnih, nebrušenih dijamanata. Angažovan je talentovani bek  Dnjepra atipične građe Isuf Sanon (18, 208), a sa njim stigao je i crnogorski tandem u reketu - Luka Šamanić (18, 208) i Marko Simonović (19, 210). Obojica su svrstani u red najtalentovanijih igrača u svom uzrastu i na pozicijama koje pokrivaju. Posle dosta peripetija doveden je i član juniorske reprezentacije SlovenijePetar Vujačić (18, 193), inače polubrat NBA košarkaša Saše. Istina, Petar i Marko će šansu verovatno tražiti kroz mladi tim, pošto u ovom trenutku rotacija broji 18 igrača.

Tu nije bio kraj transakcijama, pošto su roster ojačali i dvojica Amerikanaca - krilni centar Marvin Džouns(25, 213) i kombo bek Džalek Felton (20, 190).

Na celu plejadu mladih igrača Mirza Begić, Erjon Kastrati, Jan Špan, Bojan Radulović i društvo trebalo bi da implementiraju svoje iskustvo i tako pomognu novajlijama da napreduju kroz sezonu. Zanimljivo, u celom timu samo su Igor Tratnik (29), Dražen Bubnić (32) i Mirza Begić (33) rođeni pre 1990. godine. Ostali su, uglavnom, daleko mlađi.

Protiv sebe će večeras (TV Arenasport, 20.30) imati znatno iskusnijeg rivala u Crvenoj zvezdi. Biće to zanimljiv sudar mladosti i iskustva na parketu dvorane u Laktašima.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar