Русија се неће мијешати у изборе

Русија полази од Дејтона, подржавамо суверенитет и територијални интегритет БиХ, а поштујемо уставне надлежности ентитета, истакао је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Босна и Херцеговина 21.09.2018 | 12:57
Русија се неће мијешати у изборе
Лавров је у обраћању јавности казао је задовољан односима двије државе нагласивши значај очувања Дејтонског споразума.

 ''Велика хвала поштовани министре, ми смо данас имали јако садржајан састанак и Предсједништву и онда детаљне разговоре с министром иностраних послова. Као што је подвукао мој колега, Русија полази од безалтернативности Дејтонског споразума. Подржавамо суверенитет, територијални интегритет и Уставне пуномоћи два ентитета и три народа у Босни и Херцеговини. Ми смо заинтересовани да се резултати избора заснивају на тим принципима. То ће доприносити консолидацији око тих принципа. Високо цијенимо оно што су нам овдје потврдили, заинтересованост и усмјереност на јачање сарадње. И ми смо заинтересовани за развој сарадње. Између наше двије земље у сталном порасту је робна размјена, та тенденција се повећава. Настављамо испоруке гаса без проблема у БиХ'', испричао је Лавров.

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, рекао је да је посјета Сергеја Лаврова, министра иностраних послова БиХ, од огромног значаја за БиХ.

''Посјета има огроман значај, захваљујем се на прихваћеном позиву. Истичем посебно задовољство што ће посјета бити реализована у Сарајеву, Источном Сарајеву и Бањалуци. Односи с Русијом су пријатељски, одлични односи, ми смо разговарали о томе како их унаприједити у области трговинске размјене. Данас је била прилика да се захвалим колеги Лаврову на рјешавању питања клириншког дуга те отварање руског тржишта за извоз, посебно воћа. Захвални смо Русији што има принципијелан став када су у питању односи унутар Босне и Херцеговине'', рекао је Црнадак.



''Поздрављам посјету локације на којој ће се налазити Руско-српски центар у Бањалуци'', додао је он.

Црнадак је казао да је било разговора и о стању у региону с акцентом релацијама Београда и Приштине.

''Разговарали смо о стању у региону и сагласили се да би успјешан завршетак разговора Београда и Приштине био важан за стабилност у региону. Разговарали смо о нашој сарадњи на мултилатералном плану, посебно у оквиру Уједињених нација. Имамо засад добру сарадњу на међународној сцени и увјерен сам да ће се то наставити. На крају желим да поред официјелног, да изразим лични став и захвалим се што је прихватио позив и дошао, радује нас то све, надам се да ће имати угодан боравак'', поручио је Црнадак.

''Ми поздрављамо директан дијалог Београд - Приштина, али најважније је да се оно о чему се разговара заиста и реализује. И ми смо се сагласили да спољни играчи на Балкану не требају правити конфронтационе ситуације. Наша земља увијек је лијепо сарађиваила с ЕУ и САД овдје и у усаглашавању Дејтонског споразума, не видим разлог да се та сарадња мијења. Хтио бих да се захвалим нашим домаћинима и лично министру Црнатку да посјети Босну и Херцеговину'', нагласио је шеф руске дипломатије.

На питање ко су његови фаворити на изборима, Лавров је рекао да су то грађани Босне и Херцеговине.

''Ми имамо своје фаворите, ти фаворити су људи, ти фаворити су држављани БиХ који ће давати гласове за политичаре. Ми никад никоме не препоручујемо за кога ко да гласа на изборима у другим земљама. И опет ћемо поштовати избор грађана'', казао је он.

Лавров је коментарисао и писмо групе "Правда за Давида".

''Нисам стигао да се упознам са садржајем јер сам стигао у два сата'', рекао је Лавров.

Црнадак је рекао да је пренио Лаврову позив групе.

''Мислим да је тешко постићи да колега Лавров буде тамо због протокола посјете'', рекао је Црнадак.

Након Сарајева, Лавров ће посјетити Источно Сарајево и Бањалуку.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јк

21.09.2018 10:58

Јест фаца Црнадак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

21.09.2018 11:02

Поштоваћемо избор мислим да је са овим све речено,Хвала и лаку ноћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре харе

21.09.2018 11:15

Ти у сваком коментару. Одмори мало.

Name

Петар

21.09.2018 11:06

Да и ми у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ смо за Дејтон. То господо моја подразумјева и враћање отетих надлежности од РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и заустављање сваке даље деградације институција РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Политичаре који су предали војску РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и друге надлежности на ниво БиХ, због уцијена и зарад личног комодитета народ треба да стави до знања гдје им је мјесто на предстојећим изборима

ОДГОВОРИТЕ