Rusija se neće miješati u izbore

Rusija polazi od Dejtona, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a poštujemo ustavne nadležnosti entiteta, istakao je ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Bosna i Hercegovina 21.09.2018 | 12:57
Rusija se neće miješati u izbore
Lavrov je u obraćanju javnosti kazao je zadovoljan odnosima dvije države naglasivši značaj očuvanja Dejtonskog sporazuma.

 ''Velika hvala poštovani ministre, mi smo danas imali jako sadržajan sastanak i Predsjedništvu i onda detaljne razgovore s ministrom inostranih poslova. Kao što je podvukao moj kolega, Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i Ustavne punomoći dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo zainteresovani da se rezultati izbora zasnivaju na tim principima. To će doprinositi konsolidaciji oko tih principa. Visoko cijenimo ono što su nam ovdje potvrdili, zainteresovanost i usmjerenost na jačanje saradnje. I mi smo zainteresovani za razvoj saradnje. Između naše dvije zemlje u stalnom porastu je robna razmjena, ta tendencija se povećava. Nastavljamo isporuke gasa bez problema u BiH'', ispričao je Lavrov.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, rekao je da je posjeta Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova BiH, od ogromnog značaja za BiH.

''Posjeta ima ogroman značaj, zahvaljujem se na prihvaćenom pozivu. Ističem posebno zadovoljstvo što će posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Odnosi s Rusijom su prijateljski, odlični odnosi, mi smo razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti trgovinske razmjene. Danas je bila prilika da se zahvalim kolegi Lavrovu na rješavanju pitanja klirinškog duga te otvaranje ruskog tržišta za izvoz, posebno voća. Zahvalni smo Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar Bosne i Hercegovine'', rekao je Crnadak.



''Pozdravljam posjetu lokacije na kojoj će se nalaziti Rusko-srpski centar u Banjaluci'', dodao je on.

Crnadak je kazao da je bilo razgovora i o stanju u regionu s akcentom relacijama Beograda i Prištine.

''Razgovarali smo o stanju u regionu i saglasili se da bi uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine bio važan za stabilnost u regionu. Razgovarali smo o našoj saradnji na multilateralnom planu, posebno u okviru Ujedinjenih nacija. Imamo zasad dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će se to nastaviti. Na kraju želim da pored oficijelnog, da izrazim lični stav i zahvalim se što je prihvatio poziv i došao, raduje nas to sve, nadam se da će imati ugodan boravak'', poručio je Crnadak.

''Mi pozdravljamo direktan dijalog Beograd - Priština, ali najvažnije je da se ono o čemu se razgovara zaista i realizuje. I mi smo se saglasili da spoljni igrači na Balkanu ne trebaju praviti konfrontacione situacije. Naša zemlja uvijek je lijepo sarađivaila s EU i SAD ovdje i u usaglašavanju Dejtonskog sporazuma, ne vidim razlog da se ta saradnja mijenja. Htio bih da se zahvalim našim domaćinima i lično ministru Crnatku da posjeti Bosnu i Hercegovinu'', naglasio je šef ruske diplomatije.

Na pitanje ko su njegovi favoriti na izborima, Lavrov je rekao da su to građani Bosne i Hercegovine.

''Mi imamo svoje favorite, ti favoriti su ljudi, ti favoriti su državljani BiH koji će davati glasove za političare. Mi nikad nikome ne preporučujemo za koga ko da glasa na izborima u drugim zemljama. I opet ćemo poštovati izbor građana'', kazao je on.

Lavrov je komentarisao i pismo grupe "Pravda za Davida".

''Nisam stigao da se upoznam sa sadržajem jer sam stigao u dva sata'', rekao je Lavrov.

Crnadak je rekao da je prenio Lavrovu poziv grupe.

''Mislim da je teško postići da kolega Lavrov bude tamo zbog protokola posjete'', rekao je Crnadak.

Nakon Sarajeva, Lavrov će posjetiti Istočno Sarajevo i Banjaluku.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jk

21.09.2018 10:58

Jest faca Crnadak

ODGOVORITE
Name

Hare

21.09.2018 11:02

Poštovaćemo izbor mislim da je sa ovim sve rečeno,Hvala i laku noć

ODGOVORITE
Name

re hare

21.09.2018 11:15

Ti u svakom komentaru. Odmori malo.

Name

Petar

21.09.2018 11:06

Da i mi u REPUBLICI SRPSKOJ smo za Dejton. To gospodo moja podrazumjeva i vraćanje otetih nadležnosti od REPUBLIKE SRPSKE i zaustavljanje svake dalje degradacije institucija REPUBLIKE SRPSKE. Političare koji su predali vojsku REPUBLIKE SRPSKE i druge nadležnosti na nivo BiH, zbog ucijena i zarad ličnog komoditeta narod treba da stavi do znanja gdje im je mjesto na predstojećim izborima

ODGOVORITE