Прича: Цедевита - Алго цомплетаменте диференте...

Бранилац трофеја из пилот издања АБА Суперкупа има прилику да и ову такмичарску годину започне на идентичан начин - освајањем пехара. Уз жељу да финиш буде много бољи. То, уосталом, мора да буде приоритет тима који у свом ростеру има седам иностраних кошаркаша и тренера евролигашког калибра.

Кошарка 21.09.2018 | 12:15
Прича: Цедевита - Алго цомплетаменте диференте...
Летња трансформарција у легију странаца допринела је значајно томе да Цедевита понесе додатни терет на својим леђима. У наранџастом делу Загреба титула регионалног шампиона још је на чекању, а ове сезоне неуспех се неће толерисати. Ни најмање. 

Бранилац трофеја из пилот издања АБА Суперкупа има прилику да и ову такмичарску годину започне на идентичан начин - освајањем пехара. Уз жељу да финиш буде много бољи. То, уосталом, мора да буде приоритет тима који у свом ростеру има седам иностраних кошаркаша и тренера евролигашког калибра. А, први изазов је Задар (ТВ Аренаспорт, 18.00).

Није флоскула, очи кошаркашке јавности у региону уперене су највише у Цедевиту, упркос томе што је Суперкуп донекле виђен као ревијално такмичење. Али, прве две четвртфиналне утакмице показале су да овај пехар ипак носи одређену тежину и да има значај у испуњавању клупских амбиција. Заједно уз Будућност састав Сита Алонса има можда и највећу обавезу у Лакташима - да покаже да озбиљна улагања нису била узалуд. 

"Није лако имати тим са осам нових играча, а посебно странаца. Неко то можда види као негативну ствари, али мислим да оваква ситуација и има своје предности. Играчи су имали добар приступ од тренутка када су долазили овде, сви су желели да се прикључе тиму што пре како би могли што боље да се уиграју за нову сезону. Чињеница је да је тим у значајној мери промењен. Имамо нови стил, нови тим, желимо да будемо такмичари, бићемо добри, желим да имам различите играче", поручио је Алонсо током конференције за новинаре у четвртак.

Из примера Будућности у четвртак видело се да ангажовање квалитетних странаца не ставља знак једнакости крај успеха. Бар не моменталног. Александар Џикић је био љут на своје изабранике јер нису показали црту тима, а ни да им је до игре у овом тренутку превише стало. Сито Алонсо ће у кратком временском интервалу покушати да научи из поставке вероватно и највећег конкурента за пехар и успостави одређену хијерархију у тиму. То је, када имате седам легионара жељних лопте, јако тешко. 

Додуше, баш као и Будућност, Цедевита има разноврстан нападачки арсенал и практично свако може да стави свој потпис на игру тима у одређеном моменту. То се видело и кроз припремне утакмице. Током септембра Цедевита је одиграла пет контролних сусрета и убележила четири тријумфа. У том периоду најконстантнији су били Елџин Кук, Џејмс Бел и талентовани Тони Перковић, који је управо добрим играма последњих седмица заслужио место у саставу након повреде Ивана Рамљака. Нешто касније, тачније у данима пред Суперкуп, добре роле имали су и Витор Бените, Џош Магет, док је Џастин Кобс имао успона и падова, мада би током сезоне требало да израсте у носиоца игре. 

Имао је, истина, Сито Алонсо и проблема са ростером због квалификација за Светски куп у Кини, па није могао да рачуна на неколико играча. То га није спречило да практично сваком такмацу убаци 80+ поена, што би требало да буде одлика Цедевитине игре ове сезоне. Велики број поена, уз брзу игру као печат Алонсове филозофије. 

"Сви размишљају о нама. Да, ту је нови тренер, тим, све се доста променило. Није уобичајено да овде имате Шпанца, двојицу Бразилаца, доста Американаца... Радимо и слушамо, играчи слушају оне који су ту од раније и то је много важно. Сви су важни. Сви желимо да победимо и освојимо. Сви респектујемо наше противнике, тренере... Наш циљ је да будемо на вишем нивоу".

Цедевита је на папиру ове сезоне можда и најближа остварењу вишегодишњег сна. (Не)Успех у Лакташима не сме да буде огледало целе сезоне, јер ће најважније бити како ће клуб проћи ону критичну тачку почетком наредне године, када се обично догоди велики пад. Али, одбрана пехара мора да буде у главама свих играча, без обзира што највећи део генерације из прошле сезоне уопште и није у садашњем тиму...

Извор: моззартспорт

Фото: КК Цедевита

Коментари / 0

Оставите коментар