Priča: Cedevita - Algo completamente diferente...

Branilac trofeja iz pilot izdanja ABA Superkupa ima priliku da i ovu takmičarsku godinu započne na identičan način - osvajanjem pehara. Uz želju da finiš bude mnogo bolji. To, uostalom, mora da bude prioritet tima koji u svom rosteru ima sedam inostranih košarkaša i trenera evroligaškog kalibra.

Košarka 21.09.2018 | 12:15
Priča: Cedevita - Algo completamente diferente...
Letnja transformarcija u legiju stranaca doprinela je značajno tome da Cedevita ponese dodatni teret na svojim leđima. U narandžastom delu Zagreba titula regionalnog šampiona još je na čekanju, a ove sezone neuspeh se neće tolerisati. Ni najmanje. 

Branilac trofeja iz pilot izdanja ABA Superkupa ima priliku da i ovu takmičarsku godinu započne na identičan način - osvajanjem pehara. Uz želju da finiš bude mnogo bolji. To, uostalom, mora da bude prioritet tima koji u svom rosteru ima sedam inostranih košarkaša i trenera evroligaškog kalibra. A, prvi izazov je Zadar (TV Arenasport, 18.00).

Nije floskula, oči košarkaške javnosti u regionu uperene su najviše u Cedevitu, uprkos tome što je Superkup donekle viđen kao revijalno takmičenje. Ali, prve dve četvrtfinalne utakmice pokazale su da ovaj pehar ipak nosi određenu težinu i da ima značaj u ispunjavanju klupskih ambicija. Zajedno uz Budućnost sastav Sita Alonsa ima možda i najveću obavezu u Laktašima - da pokaže da ozbiljna ulaganja nisu bila uzalud. 

"Nije lako imati tim sa osam novih igrača, a posebno stranaca. Neko to možda vidi kao negativnu stvari, ali mislim da ovakva situacija i ima svoje prednosti. Igrači su imali dobar pristup od trenutka kada su dolazili ovde, svi su želeli da se priključe timu što pre kako bi mogli što bolje da se uigraju za novu sezonu. Činjenica je da je tim u značajnoj meri promenjen. Imamo novi stil, novi tim, želimo da budemo takmičari, bićemo dobri, želim da imam različite igrače", poručio je Alonso tokom konferencije za novinare u četvrtak.

Iz primera Budućnosti u četvrtak videlo se da angažovanje kvalitetnih stranaca ne stavlja znak jednakosti kraj uspeha. Bar ne momentalnog. Aleksandar Džikić je bio ljut na svoje izabranike jer nisu pokazali crtu tima, a ni da im je do igre u ovom trenutku previše stalo. Sito Alonso će u kratkom vremenskom intervalu pokušati da nauči iz postavke verovatno i najvećeg konkurenta za pehar i uspostavi određenu hijerarhiju u timu. To je, kada imate sedam legionara željnih lopte, jako teško. 

Doduše, baš kao i Budućnost, Cedevita ima raznovrstan napadački arsenal i praktično svako može da stavi svoj potpis na igru tima u određenom momentu. To se videlo i kroz pripremne utakmice. Tokom septembra Cedevita je odigrala pet kontrolnih susreta i ubeležila četiri trijumfa. U tom periodu najkonstantniji su bili Eldžin Kuk, Džejms Bel i talentovani Toni Perković, koji je upravo dobrim igrama poslednjih sedmica zaslužio mesto u sastavu nakon povrede Ivana Ramljaka. Nešto kasnije, tačnije u danima pred Superkup, dobre role imali su i Vitor Benite, Džoš Maget, dok je Džastin Kobs imao uspona i padova, mada bi tokom sezone trebalo da izraste u nosioca igre. 

Imao je, istina, Sito Alonso i problema sa rosterom zbog kvalifikacija za Svetski kup u Kini, pa nije mogao da računa na nekoliko igrača. To ga nije sprečilo da praktično svakom takmacu ubaci 80+ poena, što bi trebalo da bude odlika Cedevitine igre ove sezone. Veliki broj poena, uz brzu igru kao pečat Alonsove filozofije. 

"Svi razmišljaju o nama. Da, tu je novi trener, tim, sve se dosta promenilo. Nije uobičajeno da ovde imate Španca, dvojicu Brazilaca, dosta Amerikanaca... Radimo i slušamo, igrači slušaju one koji su tu od ranije i to je mnogo važno. Svi su važni. Svi želimo da pobedimo i osvojimo. Svi respektujemo naše protivnike, trenere... Naš cilj je da budemo na višem nivou".

Cedevita je na papiru ove sezone možda i najbliža ostvarenju višegodišnjeg sna. (Ne)Uspeh u Laktašima ne sme da bude ogledalo cele sezone, jer će najvažnije biti kako će klub proći onu kritičnu tačku početkom naredne godine, kada se obično dogodi veliki pad. Ali, odbrana pehara mora da bude u glavama svih igrača, bez obzira što najveći deo generacije iz prošle sezone uopšte i nije u sadašnjem timu...

Izvor: mozzartsport

Foto: KK Cedevita

Komentari / 0

Ostavite komentar