Прича: Црвена звезда - поглед у огледало...

Црвено-бели иду у Лакташе да виде до ког стадијума у напретку су стигли и на шта могу да рачунају ове сезоне.

Кошарка 21.09.2018 | 11:30
Прича: Црвена звезда - поглед у огледало...
Црвена звезда је прошле сезоне изгубила АБА лигу, а самим тим и Евролигу. Ове године жели да врати обе ствари у своје власништво. Због тога је променила скоро цео тим, довела новог тренера Милана Томића и сада се спрема за напад на титулу на Јадрану. До сада је одиграла пет пријатељских дуела, добила свих пет, а прво озбиљније такмичење Звезду чека овога викенда у Лакташима на АБА Суперкупу.

Звезда први меч игра у петак од 20.30 часова против љубљанске Олимпије. Биће то прва шанса да се Звезда погледа и види докле је стигла у прављењу тима за наредну сезону.

Звезда је на првих пет припремних мечева показала доста тога. Прво - све их је добила, што само говори за себе. Друго, било је и повратака из великих минуса као против Антверпена, али и тесних дуела као против Нижњег. Треће – било је ту и лоших ствари које Звезда мора да поправи. На већини дуела Томић није могао да рачуна на Дејана Давидовца (Ахилова тетива), Немању Ненадића (ударац у ребро) и Мајка Цирбеса(репрезентација).

У поставци са играчима који су му били доступни Томић је могао да испроба различите варијације. Зато, кренимо у анализу по позицијама. Да видимо како је то изгледало до сада, а како би могло на АБА Суперкупу...

Звезда ће на позицији плејмејкера највише рачунати на Џоа Регланда. Види се да још није у пуној форми, да има још много простора у његовој игри. Показао је да може добро да организује игру, али и да га шут баш и не служи најбоље. Такође, показао је и да има фантастичан леви улаз. Када крене у продор јако га је тешко зауставити. У одбрани је у одређеним моментима показао ноншалантност, и то је нешто што ће свакако морати да поправи иначе ће Звезда имати проблеме у дефанзиви.

Исти је случај и са Филипом Човићем који због мањка висине мало теже брани противничке играче, поготово када треба да изађе из блока или да чува противника на ниском посту, а није искјучено да противнички тренери нападају Човића леђима преко својих плејмејкера. Позитивно што Човић може да донесе игри Звезде је добра организација у појединим моментима што је показао сјајним алеј-упом са Мохамедом Фајеомпротив Нижњег. Биће ту да одмени Регланда, мада је Томић знао обојицу да их држи на паркету у исто време и то чак није лоше деловало.

"Никада не можеш да будеш задовољан. Рано је, тренирамо, радимо и исправљамо грешке. Желимо да будемо као тим такмичарски настројени, потенцијал је велики и надам се да ће нам микс младости и искуства донети успех", рекао је Џо Регланд после утакмице против Нижњег.

Видећемо да ли ће Немања Ненадић добити шансу на позицији један у Лакташима. Проблем за црвено-беле је што он због повреде није могао да се уиграва, као ни Дејан Давидовац, који такође може да покрије позицију плејмејкера.

Позиције два и три су веома добро попуњене, а ту су главна имена Били Берон, Бранко Лазић, Стратос Перпероглу и Огњен Добрић. Јако је добро за Звезду што капитен Лазић делује много боље него прошле сезоне, доста је физички спремнији, а и шут би могао боље да га служи по ономе што смо видели. Он и Добрићсу можда и најјаче снаге Звезде у одбрани, а није се лоше показао ни Берон у том аспекту.

Берон је играч који игра са много страсти, али делује да за сада шут не служи како би он волео. Он је класичан бек шутер, тако да је веома битно да проради до почетка АБА лиге. Овај Суперкуп би могао да буде идеална шанса за тако нешто.

Позиција четири је мистериозна пред ову сезону. Ту ћемо гледати Мохамеда Фајеа, Боришу Симанића и вероватно ће им ту помагати Стратос Перпероглу.

Фаје је пропустио неке припремне дуеле, а на онима на којима је играо показао је да је тип играча који воли да се издваја ван линије 6,75 и да шутира за три поена. Дакле - као “стреч” четворка. Има добар шут, као и солидну дефанзиву. Зна да удари рампу. Добро се носи са мањком мишићне масе.

Исти такав проблем има и Бориша Симанић. Они који су га гледали на првих пет дуела у предсезони кажу да делује много фокусираније него до сада. Да показује “знаке живота”. Има добар шут, а сада има и воље да одигра одбрану, испрати играча… Ово би могла да буде његова сезона “бити или не бити”. Томић је најавио да жели да ради са Симанићем и да га види као великог талента.

Ту ће бити и Перпероглу. Његова основна позиција је тројка, али се очекује да добије минуте на четворци како би помогао поменутом двојцу. Најискуснији играч је Звезде, има три освојене Евролиге, али и 34 године, па треба бити реалистичан у очекивањима од Грка.

Центарска позиција је можда и најјачи део екипе – Мајк Цирбес, Мајкл Оџо и Душан Ристић су имена која би требало да гарантују добре роле испод коша.

Оџо је одиграо веома добро до сада, постао је можда и љубимац навијача због свог понашања и борбе. Цирбеса ћемо на делу да видимо и у правом светлу баш у Лакташима, а Ристић кроз мечеве показује тенденцију побољшања игре.

"Имаћемо једну од најбољих центарских линија у Еврокупу и АБА лиги, сви су добри и неће бити проблема на тој позицији. Када су квалитети других екипа у регионалном такмичењу у питању, не интересује нас то превише. Фокусирани смо само на себе. Лако ћемо о другима касније, прво да исправимо наше грешке", рекао је Душан Ристић пред АБА Суперкуп.

Све у свему, Звезда има материјала за добар резултат и у Лакташима, и у АБА лиги, али мораће многе коцкице да се сложе да би црвено-бели остварили циљеве за ову сезону.

Звезда има квалитет, али имају га и Цедевита, Будућност, Партизан, Олимпија, Морнар…

АБА Суперкуп ће нам многе ствари одгонетнути, па и наговестити. Време је да се сва прича током лета преточи на паркет.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар