Priča: Crvena zvezda - pogled u ogledalo...

Crveno-beli idu u Laktaše da vide do kog stadijuma u napretku su stigli i na šta mogu da računaju ove sezone.

Košarka 21.09.2018 | 11:30
Priča: Crvena zvezda - pogled u ogledalo...
Crvena zvezda je prošle sezone izgubila ABA ligu, a samim tim i Evroligu. Ove godine želi da vrati obe stvari u svoje vlasništvo. Zbog toga je promenila skoro ceo tim, dovela novog trenera Milana Tomića i sada se sprema za napad na titulu na Jadranu. Do sada je odigrala pet prijateljskih duela, dobila svih pet, a prvo ozbiljnije takmičenje Zvezdu čeka ovoga vikenda u Laktašima na ABA Superkupu.

Zvezda prvi meč igra u petak od 20.30 časova protiv ljubljanske Olimpije. Biće to prva šansa da se Zvezda pogleda i vidi dokle je stigla u pravljenju tima za narednu sezonu.

Zvezda je na prvih pet pripremnih mečeva pokazala dosta toga. Prvo - sve ih je dobila, što samo govori za sebe. Drugo, bilo je i povrataka iz velikih minusa kao protiv Antverpena, ali i tesnih duela kao protiv Nižnjeg. Treće – bilo je tu i loših stvari koje Zvezda mora da popravi. Na većini duela Tomić nije mogao da računa na Dejana Davidovca (Ahilova tetiva), Nemanju Nenadića (udarac u rebro) i Majka Cirbesa(reprezentacija).

U postavci sa igračima koji su mu bili dostupni Tomić je mogao da isproba različite varijacije. Zato, krenimo u analizu po pozicijama. Da vidimo kako je to izgledalo do sada, a kako bi moglo na ABA Superkupu...

Zvezda će na poziciji plejmejkera najviše računati na Džoa Reglanda. Vidi se da još nije u punoj formi, da ima još mnogo prostora u njegovoj igri. Pokazao je da može dobro da organizuje igru, ali i da ga šut baš i ne služi najbolje. Takođe, pokazao je i da ima fantastičan levi ulaz. Kada krene u prodor jako ga je teško zaustaviti. U odbrani je u određenim momentima pokazao nonšalantnost, i to je nešto što će svakako morati da popravi inače će Zvezda imati probleme u defanzivi.

Isti je slučaj i sa Filipom Čovićem koji zbog manjka visine malo teže brani protivničke igrače, pogotovo kada treba da izađe iz bloka ili da čuva protivnika na niskom postu, a nije iskjučeno da protivnički treneri napadaju Čovića leđima preko svojih plejmejkera. Pozitivno što Čović može da donese igri Zvezde je dobra organizacija u pojedinim momentima što je pokazao sjajnim alej-upom sa Mohamedom Fajeomprotiv Nižnjeg. Biće tu da odmeni Reglanda, mada je Tomić znao obojicu da ih drži na parketu u isto vreme i to čak nije loše delovalo.

"Nikada ne možeš da budeš zadovoljan. Rano je, treniramo, radimo i ispravljamo greške. Želimo da budemo kao tim takmičarski nastrojeni, potencijal je veliki i nadam se da će nam miks mladosti i iskustva doneti uspeh", rekao je Džo Regland posle utakmice protiv Nižnjeg.

Videćemo da li će Nemanja Nenadić dobiti šansu na poziciji jedan u Laktašima. Problem za crveno-bele je što on zbog povrede nije mogao da se uigrava, kao ni Dejan Davidovac, koji takođe može da pokrije poziciju plejmejkera.

Pozicije dva i tri su veoma dobro popunjene, a tu su glavna imena Bili Beron, Branko Lazić, Stratos Perperoglu i Ognjen Dobrić. Jako je dobro za Zvezdu što kapiten Lazić deluje mnogo bolje nego prošle sezone, dosta je fizički spremniji, a i šut bi mogao bolje da ga služi po onome što smo videli. On i Dobrićsu možda i najjače snage Zvezde u odbrani, a nije se loše pokazao ni Beron u tom aspektu.

Beron je igrač koji igra sa mnogo strasti, ali deluje da za sada šut ne služi kako bi on voleo. On je klasičan bek šuter, tako da je veoma bitno da proradi do početka ABA lige. Ovaj Superkup bi mogao da bude idealna šansa za tako nešto.

Pozicija četiri je misteriozna pred ovu sezonu. Tu ćemo gledati Mohameda Fajea, Borišu Simanića i verovatno će im tu pomagati Stratos Perperoglu.

Faje je propustio neke pripremne duele, a na onima na kojima je igrao pokazao je da je tip igrača koji voli da se izdvaja van linije 6,75 i da šutira za tri poena. Dakle - kao “streč” četvorka. Ima dobar šut, kao i solidnu defanzivu. Zna da udari rampu. Dobro se nosi sa manjkom mišićne mase.

Isti takav problem ima i Boriša Simanić. Oni koji su ga gledali na prvih pet duela u predsezoni kažu da deluje mnogo fokusiranije nego do sada. Da pokazuje “znake života”. Ima dobar šut, a sada ima i volje da odigra odbranu, isprati igrača… Ovo bi mogla da bude njegova sezona “biti ili ne biti”. Tomić je najavio da želi da radi sa Simanićem i da ga vidi kao velikog talenta.

Tu će biti i Perperoglu. Njegova osnovna pozicija je trojka, ali se očekuje da dobije minute na četvorci kako bi pomogao pomenutom dvojcu. Najiskusniji igrač je Zvezde, ima tri osvojene Evrolige, ali i 34 godine, pa treba biti realističan u očekivanjima od Grka.

Centarska pozicija je možda i najjači deo ekipe – Majk Cirbes, Majkl Odžo i Dušan Ristić su imena koja bi trebalo da garantuju dobre role ispod koša.

Odžo je odigrao veoma dobro do sada, postao je možda i ljubimac navijača zbog svog ponašanja i borbe. Cirbesa ćemo na delu da vidimo i u pravom svetlu baš u Laktašima, a Ristić kroz mečeve pokazuje tendenciju poboljšanja igre.

"Imaćemo jednu od najboljih centarskih linija u Evrokupu i ABA ligi, svi su dobri i neće biti problema na toj poziciji. Kada su kvaliteti drugih ekipa u regionalnom takmičenju u pitanju, ne interesuje nas to previše. Fokusirani smo samo na sebe. Lako ćemo o drugima kasnije, prvo da ispravimo naše greške", rekao je Dušan Ristić pred ABA Superkup.

Sve u svemu, Zvezda ima materijala za dobar rezultat i u Laktašima, i u ABA ligi, ali moraće mnoge kockice da se slože da bi crveno-beli ostvarili ciljeve za ovu sezonu.

Zvezda ima kvalitet, ali imaju ga i Cedevita, Budućnost, Partizan, Olimpija, Mornar…

ABA Superkup će nam mnoge stvari odgonetnuti, pa i nagovestiti. Vreme je da se sva priča tokom leta pretoči na parket.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar