''Путин игнорише позиве Асада''

Израелски министар Израел Кац изјавио је да председник Русије Владимир Путин одбија да одговори на телефонске позиве председника Сирије Башара Асада.

Свијет 21.09.2018 | 10:28
''Путин игнорише позиве Асада''
Како је рекао, то одбија након што су сиријске снаге противваздушне одбране обориле руски авион крај сиријске обале Средоземног мора током израелског удара из ваздуха ове недеље.

Кац који је задужен за обавештајне службе и транспорт изјавио је за војни радио да је Асад неколико пута узалуд покушавао да телефонира Путину.

"Руски председник није одговорио на Асадове телефонске позиве. Он је сигурно гневан због онога што су они урадили и већ је рекао да Израел није одговоран", рекао је Кац, додавши да је Асад зато послао телеграм Путину и наводно окривио разметање и мањак уздржаности Израела за обарања руског извиђачког авиона Ил-20 са 15 чланова посаде.

Кац тврди да је Русија јако гневна на Асада и Иран који шаље оружје проиранском либанском Хезболаху и да јој смета што се Иран учврстио у Сирији.

Герилци Хезболаха, као и иранске снаге, боре се на страни сиријског председника у грађанском рату. Министар је најавио да Израел неће мењати своју политику након инцидента већ сарађује с Русијом да се криза стиша.

Он верује да Руси схватају политику Израела који сматра да је ирански фронт у Сирији опасност за Голанску висораван и читаву јеврејску државу. У понедељак увече, када су четири израелска борбена авиона Ф-16 напала сиријско постројење оружја крај града Латакије, одакле се, како тврди Израел, транспортује унапређено оружје Хезболаху, оборен је руски авион.

Израелски удар изазвао је одговор сиријске противваздушне одбране која је уместо израелских авиона оборила руски.

Обарање авиона је Москва оштро осудила, оптуживши Израел да је користио руски авион као штит током напада и да није обавестио на време руску војску о својим намерама. Израелска војска је потврдила удар, што иначе не чини и објавила резултате почетне истраге да су сиријске јединице гађале насумице и нису осигурале да не буде руских авиона у ваздуху.

Након инцидента командант израелске авијације, генерал Амикам Норкин, отпутовао је у Москву да подели податке са руским колегама који наводно показују одговорност Сирије. Израелска делегација такође је, како је речено, показала обавештајне информације о иранским напорима да се трајно учврсти у Сирији.

Оцењено је да су састанци одржани у добром духу и да је дијалог био професионалан и отворен с нагласком потребе за наставак контаката ради избегавања ненамерних сукоба две земље над Сиријом, саопштила је израелска војска.

Очекује се да израелска делегација остане у Москви до петка. Руско Министарство спољних послова је раније саопштило да је тражило даље истраге и објашњења Израела о обарању авиона, пренела је руска агенција Интерфакс.

Такође је речено да ће нове информације о инциденту ускоро стићи, без улажења у детаље. Путин је после инцидента оценио да је до обарања авиона довео "ланац трагичних случајних околности" али је у разговору с премијером Израела Бењамином Нетањахуом рекао да Израел не би требало да дозволи убудуће такве ситуације и руска влада се и даље односи оштро према Израелу због инцидента, наводе израелски медији.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалитиц

21.09.2018 09:55

Да је био оборен којим слуцајем америцки авион, пола Блиског Истока би горјело. Тако ти је кад те Рус брани.. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

трећи светски

21.09.2018 10:41

Трећи светски је почео!

Name

xx

22.09.2018 19:13

Нисам видовит, сл овакву ситуацију сам предвидио. Не могу Израелу ниста, те игнорисе Адада сто И одговара Путину. Ста је ти Сиријска грешка? Две су исконструисали И нормално је да се бране Сиријци? номално је да их Иран помаже. Руси су у Асадовон земљи И ово је још једна потврда да ксда те руси бране свако мозе да те бомбардује. Иначе био му је крај, ал спаси га Украјинска криза. Цитао сам неке гврдбје о његовом доласку на власт И ако је упола тачно велика је туга је све то.