''Putin ignoriše pozive Asada''

Izraelski ministar Izrael Kac izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin odbija da odgovori na telefonske pozive predsednika Sirije Bašara Asada.

Svijet 21.09.2018 | 10:28
''Putin ignoriše pozive Asada''
Kako je rekao, to odbija nakon što su sirijske snage protivvazdušne odbrane oborile ruski avion kraj sirijske obale Sredozemnog mora tokom izraelskog udara iz vazduha ove nedelje.

Kac koji je zadužen za obaveštajne službe i transport izjavio je za vojni radio da je Asad nekoliko puta uzalud pokušavao da telefonira Putinu.

"Ruski predsednik nije odgovorio na Asadove telefonske pozive. On je sigurno gnevan zbog onoga što su oni uradili i već je rekao da Izrael nije odgovoran", rekao je Kac, dodavši da je Asad zato poslao telegram Putinu i navodno okrivio razmetanje i manjak uzdržanosti Izraela za obaranja ruskog izviđačkog aviona Il-20 sa 15 članova posade.

Kac tvrdi da je Rusija jako gnevna na Asada i Iran koji šalje oružje proiranskom libanskom Hezbolahu i da joj smeta što se Iran učvrstio u Siriji.

Gerilci Hezbolaha, kao i iranske snage, bore se na strani sirijskog predsednika u građanskom ratu. Ministar je najavio da Izrael neće menjati svoju politiku nakon incidenta već sarađuje s Rusijom da se kriza stiša.

On veruje da Rusi shvataju politiku Izraela koji smatra da je iranski front u Siriji opasnost za Golansku visoravan i čitavu jevrejsku državu. U ponedeljak uveče, kada su četiri izraelska borbena aviona F-16 napala sirijsko postrojenje oružja kraj grada Latakije, odakle se, kako tvrdi Izrael, transportuje unapređeno oružje Hezbolahu, oboren je ruski avion.

Izraelski udar izazvao je odgovor sirijske protivvazdušne odbrane koja je umesto izraelskih aviona oborila ruski.

Obaranje aviona je Moskva oštro osudila, optuživši Izrael da je koristio ruski avion kao štit tokom napada i da nije obavestio na vreme rusku vojsku o svojim namerama. Izraelska vojska je potvrdila udar, što inače ne čini i objavila rezultate početne istrage da su sirijske jedinice gađale nasumice i nisu osigurale da ne bude ruskih aviona u vazduhu.

Nakon incidenta komandant izraelske avijacije, general Amikam Norkin, otputovao je u Moskvu da podeli podatke sa ruskim kolegama koji navodno pokazuju odgovornost Sirije. Izraelska delegacija takođe je, kako je rečeno, pokazala obaveštajne informacije o iranskim naporima da se trajno učvrsti u Siriji.

Ocenjeno je da su sastanci održani u dobrom duhu i da je dijalog bio profesionalan i otvoren s naglaskom potrebe za nastavak kontakata radi izbegavanja nenamernih sukoba dve zemlje nad Sirijom, saopštila je izraelska vojska.

Očekuje se da izraelska delegacija ostane u Moskvi do petka. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da je tražilo dalje istrage i objašnjenja Izraela o obaranju aviona, prenela je ruska agencija Interfaks.

Takođe je rečeno da će nove informacije o incidentu uskoro stići, bez ulaženja u detalje. Putin je posle incidenta ocenio da je do obaranja aviona doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti" ali je u razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom rekao da Izrael ne bi trebalo da dozvoli ubuduće takve situacije i ruska vlada se i dalje odnosi oštro prema Izraelu zbog incidenta, navode izraelski mediji.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Realitic

21.09.2018 11:55

Da je bio oboren kojim slucajem americki avion, pola Bliskog Istoka bi gorjelo. Tako ti je kad te Rus brani.. .

ODGOVORITE
Name

treći svetski

21.09.2018 12:41

Treći svetski je počeo!

Name

xx

22.09.2018 21:13

Nisam vidovit, sl ovakvu situaciju sam predvidio. Ne mogu Izraelu nista, te ignorise Adada sto I odgovara Putinu. Sta je ti Sirijska greška? Dve su iskonstruisali I normalno je da se brane Sirijci? nomalno je da ih Iran pomaže. Rusi su u Asadovon zemlji I ovo je još jedna potvrda da ksda te rusi brane svako moze da te bombarduje. Inače bio mu je kraj, al spasi ga Ukrajinska kriza. Citao sam neke gvrdbje o njegovom dolasku na vlast I ako je upola tačno velika je tuga je sve to.