Русија жели да изађе из СЕ

Предсједница Савјета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да у Русији сазријева жеља да се изађе из те организације.

Свијет 20.09.2018 | 22:40
Русија жели да изађе из СЕ
Она је то изјавила на састанку са предсједницом Парламентарне скупштине Савјета Европе Лилијан Мори Паскје

"Искрено говорим, ако се Савјет Европе са овим помири, ако не поштује учешц́е Русије, онда мора да буде тако. Нема смисла даље одлагати паузу“, рекла је Матвијенкова.

Према њеним ријечима, један број одлука ПС СЕ, укључујуц́и и избор судија и комесара Савета Европе, нису легитимни без учешц́а Русије. Она је додала да ситуацију у ПС СЕ оцјењује као критичну и у супротности са „принципом парламентаризма“.

Она је подсјетила да се преговори о статусу Русије у организацији воде вец́ четири године и „све стоји на мртвој тачки“.

Почетком октобра треба да се одржи редовна сједница ПС СЕ, гдје ц́е се по први пут разматрати тема коју је од 2014. године руска страна више пута предлагала — спречавање примјене санкција против националних делегација.

Руски сенатор Константин Косачов је рекао да ц́е одлука о евентуалном повлачењу из ПС СЕ бити донијета након октобарског засједања, на којем ц́е бити представљени и амандмани на статут организације.

Односи између Русије и Савета Европе пролазе кроз тежак период. Конфликт се заоштрио у 2014. и 2015 године када је руским парламентарцима одузет низ надлежности због става о Криму. Москва је изјавила да је немогуц́е радити у таквим условима и престала да учествује у засједањима.

Крајем јуна прошле године сукоб се интензивирао. Москва је замрзла дио уплата у буџет организације све док у потпуности не буду врац́ена пуномоц́ја њене делегације у ПС СЕ. При томе је руска страна наставила рад на ратификацији конвенција.

У марту је ПС СЕ признао да су мјере Москве довеле до финансијских потешкоц́а, па је замрзнуто девет одсто буџета организације, а дефицит је износио 1,5 милиона евра.

У априлу је генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд изјавио је да би Русији због неплац́ања доприноса могле да буду уведене санкције. Он није прецизирао о каквим мјерама се ради.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар