Rusija želi da izađe iz SE

Predsjednica Savjeta Federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da u Rusiji sazrijeva želja da se izađe iz te organizacije.

Svijet 20.09.2018 | 22:40
Rusija želi da izađe iz SE
Ona je to izjavila na sastanku sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Lilijan Mori Paskje

"Iskreno govorim, ako se Savjet Evrope sa ovim pomiri, ako ne poštuje učešće Rusije, onda mora da bude tako. Nema smisla dalje odlagati pauzu“, rekla je Matvijenkova.

Prema njenim riječima, jedan broj odluka PS SE, uključujući i izbor sudija i komesara Saveta Evrope, nisu legitimni bez učešća Rusije. Ona je dodala da situaciju u PS SE ocjenjuje kao kritičnu i u suprotnosti sa „principom parlamentarizma“.

Ona je podsjetila da se pregovori o statusu Rusije u organizaciji vode već četiri godine i „sve stoji na mrtvoj tački“.

Početkom oktobra treba da se održi redovna sjednica PS SE, gdje će se po prvi put razmatrati tema koju je od 2014. godine ruska strana više puta predlagala — sprečavanje primjene sankcija protiv nacionalnih delegacija.

Ruski senator Konstantin Kosačov je rekao da će odluka o eventualnom povlačenju iz PS SE biti donijeta nakon oktobarskog zasjedanja, na kojem će biti predstavljeni i amandmani na statut organizacije.

Odnosi između Rusije i Saveta Evrope prolaze kroz težak period. Konflikt se zaoštrio u 2014. i 2015 godine kada je ruskim parlamentarcima oduzet niz nadležnosti zbog stava o Krimu. Moskva je izjavila da je nemoguće raditi u takvim uslovima i prestala da učestvuje u zasjedanjima.

Krajem juna prošle godine sukob se intenzivirao. Moskva je zamrzla dio uplata u budžet organizacije sve dok u potpunosti ne budu vraćena punomoćja njene delegacije u PS SE. Pri tome je ruska strana nastavila rad na ratifikaciji konvencija.

U martu je PS SE priznao da su mjere Moskve dovele do finansijskih poteškoća, pa je zamrznuto devet odsto budžeta organizacije, a deficit je iznosio 1,5 miliona evra.

U aprilu je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da bi Rusiji zbog neplaćanja doprinosa mogle da budu uvedene sankcije. On nije precizirao o kakvim mjerama se radi.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar