Прича, ЛШ: Реал Мадрид - Живот послије Роналда!

Главни задатак Ђулена Лопетегија је да, ако је икако могуће, пронађе адекватну замену за Португалца.

Фудбал 19.09.2018 | 19:30
Прича, ЛШ: Реал Мадрид - Живот послије Роналда!
"Нико неће бити као он".

Овим насловом се мадридска Марка летос опростила од Кристијана Роналда. Трансфер португалског аса у Јувентус означио је крај или бар почетак краја једне ере у Реал Мадриду. Нема више главне звезде, човека који је својим головима и карактером гурао екипу напред, оног којем даш лопту кад не знаш шта ћеш са њом. Отишао је Роналдо, сидро је дигао и Зинедин Зидан, Лука Модрић кокетира с Интером, а све гласније и Марсело с Јувентусом. Свима је јасно да се један циклус приближио крају. Колико год велике амбиције Реал Мадрид има и колико год Роналдов одлазак у Јувентус отварао простор за Герета Бејла, Иска, Марка Асенсија и остале, чињеница је да Реал није више велика сила као лане и да мора да гради нов идентитет, што је и природно. Није нормално да екипа побеђује и осваја све време.

"Скромна" појачања у виду Тиба Куртое, Алвара Одриозоле и Маријана Дијаза те на клупи Ђулен Лопетегикоји нема трофеј на клупском нивоу као тренер довољно говоре у прилог овој тези. Лопетегију су већ почели да траже мане, медији се баве сваким детаљем, што је и логично када тренираш Реал Мадрид. На пример, ако је разумљиво мењање Луке Модрића (још увек није довољно спреман), несхватљиво им је штоКаземиро није био у стартној постави против Билбаа. Бразилац је задужен за "прљаве" послове на средини, јер тако растерећује одбрану којој је против Баска отежан посао, поготово Каземировом земљаку Марселу.

Даље, зашто је из игре изашао Герет Бејл, који је био велика претња противничком голу, притом, заменио га јеЛукас Васкез, уместо Маријано Дијаз. Зашто досад ни минут нису одиграли Дијаз, Одриозола и Винисијус Жуниор, укупно плаћени 97.000.000 евра? Лопетеги је инсистирао на довођењу Дијаза, хтео је "деветку" другачијег профила од Бенземе, а када није ишло против Билбаа, поново није добио прилику. С другом двојицом ситуација је јаснија јер су пројектовани за будућност.

Како било, све и да су критичари у праву, рано је за било какве полемике и анализе. Сезона је тек почела, има времена за коначан суд. Лопетеги је унео и неке позитивне ствари. Реал има бруталан посед у првих неколико кола Примере, Марко Асенсио и Дани Себаљос значајније улоге него раније, тим лакше даје голове...

Главни задатак бившег селектора Шпаније биће да пронађе начин да бар делимично одмени Роналда. Није лако надоместити 450 голова. Нити задовољити Флорентина Переза. Огроман је то притисак. Само најбољи опстају и успевају у Краљевском клубу. Чак и Роналдо који је можда оставио највећи траг на Сантијаго Бернабеуу није могао да изађе на крај са Перезом. Јер где су лова и моћ, ту је по неком неписаном правилу и его. Зато је и сасвим реална верзија да је Роналдо отишао јер је био увређен сазнањем да Перезпланира да понуди већу плату Нејмару. Вероватно никада нећемо сазнати прави правцати разлогРоналдовог трансфера у Јуве, али сигурно је добрим делом допринео лош однос са Перезом.

Шпанци покушавају "на силу" да идентификују Роналдовог наследника. Покушавају, али не иде. Карим Бензема није тај, нити је Марко Асенсио. Бар не још. Француз је добро ушао у сезону, ради за екипу, протеклих година је то чинио највише за Роналда. Мада су га многи "оптуживали" да је Перезово и Зидановомезимче, и Лопетеги је препознао Бенземину вредност. Штавише, игра му редовно у првој постави, што није био случај код Зидана. Очигледно је бившој ведети Лиона порасло самопоуздање. Свеж је (није ишао на Мундијал), скандали су иза њега и има простор да покаже шта зна. Ипак, свима је јасно да једноставноБензема није тај калибар. Ни Асенсио (тренутно) није ни близу Кристијана, реч је о таленту који још треба да се бруси, а биће интересантно видети како ће се понашати под већим притиском.

Можда мало чудно звучи да Реал није много трошио у летњем прелазном року, али треба имати на уму неколико ствари. Када Реал заиста некога жели да доведе, то обично и учини. Не треба заборавити да ни прошлог лета није Реал претерано дивљао, али тада није било потребе. Зинедин Зидан је имао практично савршену машину коју је само с времена на време требало подмазати. Сада када је Краљевски клуб остао без неких главних шрафова - а није искључено да у будућности буде још одлазака - некако је логично да се доведу њихове замене. Повезивала су се разна звучна имена са Реалом. Роберт Левандовски, Килијан Мбапе, Еден Азар, Тијаго Алкантара, Сергеј Милинковић Савић... Неко од њих ће кад-тад узвикнути "Хала Мадрид", но Перез је засад мишљења да не треба дрешити кесу. Реал обрни-окрени поседује квалиетне играче и уколико то кликне како треба, неће бити разлога за бригу. 

Реално, Мадриђанима се никуд не жури. Лос бланкоси јесу синоним за дубоко завлачење руке у џеп, међутим, та политика се променила протеклих година. Реал успева и да значајно приходује од продаја играча, некада и више него што троши, притом је освојио четири титуле првака Европе у протеклих пет сезона, о маркетиншким активностима да не говоримо. Реал је наводно спремио 372.000.000 евра за наредна два прелазна рока. Најкасније до почетка идуће сезоне Флорентино Перез жели да доведе једног или двојицу нових галактикоса. Износ од 190.000.000 већ је у благајни, а додатних 182.000.000 актуелни шампион Европе обезбедио је код једне шпанске банке уз јако ниске камате. Тим новцем је Реал овог лета покушао да купи Нејмара, затим и Мбапеа, али их је ПСЖ одбио.

Да ли ће Реал проћи групу? Скоро сигурно, вероватно као првопласирани. Рома није тај ниво, о Плзењу и ЦСКА је сувишно причати. Да ли ће опет освојити "ушатог"? Тешко. Реал је на новом почетку. Треба се навићи на живот без Роналда. Нема толиког притиска као ранијих година. Јер, пехари говоре за себе. Нико неће ни "а" рећи Краљевићима у случају да ова сезона не буде успешна као претходне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар